Oletko tulossa Turkuun Tall Ships Races -tapahtumaan – huomioi alueen merkittävät liikennejärjestelyt

The Tall Ships Races Turku 2024 -suurtapahtuma järjestetään Turussa torstaista sunnuntaihin 18.–21. heinäkuuta. Purjelaivatapahtuman odotetaan tänä aikana tuovan Aurajoen rantakaduille satoja tuhansia kävijöitä. Kansainvälinen yleisötapahtuma suurine kävijämäärineen aiheuttaa muutoksia alueen maa- ja vesiliikennejärjestelyihin 15.–22. heinäkuuta.

Länsirannan tapahtuma-alue ulottuu Martinsillalta Turun linnan alueelle saakka ja itärannan tapahtuma-alue Telakkarantaan Kuningatar Margaretan laiturialueelle asti. Tapahtuma-alue Aurajoen alajuoksulla avataan yleisölle jo tiistaina 16. heinäkuuta. Ravintola- ja myyntitoiminta alueella käynnistyy samana päivänä.

Tapahtuma-alueen rakentaminen alkaa keskiviikkona 10. heinäkuuta. Tapahtuma on purettu viimeistään maanantaina 22. heinäkuuta. Tapahtumaan odotetaan puolta miljoonaa kävijää, mikä tulee aiheuttamaan ruuhkia keskustan alueella. Turun kaupunki suosittelee välttämään yksityisautoilua koko tapahtumaviikon ajan ja saapumaan tapahtumaan julkisilla kulkuvälineillä tai jalan.

Siirtokehotuskyltit on jo asetettu tapahtuma-alueelle. Pysäköintikiellot tulevat voimaan maanantaina 8. heinäkuuta ja keskiviikkona 10. heinäkuuta kello 8 alkaen. Itäisen Rantakadun rannan puoleinen kaista suljetaan liikenteeltä Martinsillan ja Merimiehenkadun välillä maanantaista 15. heinäkuuta alkaen. Vapaaksi jäävä kaista toimii yksisuuntaisena katuna, jonka ajosuunta on Merimiehenkadulta kohti Martinsiltaa. Kaista pyritään avaamaan normaalille liikenteelle sunnuntain 21. heinäkuuta aikana alusten lähdettyä Turusta. Keskustan katuja suljetaan perjantaina 19. heinäkuuta kello 16–17 tapahtuman miehistöparaatin takia.

Tapahtuma-alue suljetaan liikenteeltä kokonaan maanantaista maanantaihin 15.–22. heinäkuuta. Tällä aikavälillä vain asukasliikenne kiinteistöjen pysäköintitiloihin on sallittua. Asukasliikenne vaatii erillisen asukaspysäköintiluvan, joita jaetaan ainoastaan autopaikan haltijoille. Yksityisautoilua on rajoitettu myös Ruissalossa seuraavilla teillä: Hevoskarintie, Isopukintie, Kansanpuistontie, Kuuvantie, Pikkupukintie.

Tapahtuma-alueella ei ole pysäköintipaikkoja yleisölle. Henkilöautolla saapuvat voivat hyödyntää seuraavia pysäköintimahdollisuuksia ympäri Turkua: liityntäpysäköinti Messukeskuksessa, vedenpuhdistamon alue Ruissalossa, P-Louhi keskustassa ja Toriparkki keskustassa.

Hevoskarin ja Kansanpuiston alueilla on ilmaista pysäköintitilaa. Jos alueiden paikat ovat täynnä, autoja ei päästetä alueelle enempää. Pysäköinti on valvottua.

Myös polkupyörä- ja sähköpotkulautaliikennettä rajoitetaan koko tapahtuma-alueella tapahtuman aikana. Parkkipaikat polkupyörille ja sähköpotkulaudoille ovat Unioninkadulla ja Veistämöntorilla. Erillinen polkupyöräparkki sijaitsee Linnankadulla Turun linnan sivussa ja erillinen sähköpotkulautaparkki Linnankadun ja Vallihaudankadun kulmassa puistoalueella.

Tapahtuma aiheuttaa muutoksia Fölin liikennöintiin. Joen itäpuolella linjat 3, 14, 14T, 15, 15A, 15B, 15T, 30, 53, 53A, 53T, 55, 56, P1 ja P3 liikennöivät tilapäistä reittiä Stålarminkatu–Martinkatu maanantaista maanantaihin 15.–22. heinäkuuta.

Föli-linjat 1 ja 1B liikennöivät joen länsipuolella muutaman minuutin välein torstaista sunnuntaihin 18.–21. heinäkuuta. Linjat käyttävät poikkeusreittiä Linnankatu–Vallihaudankatu–Satamakatu ja päinvastoin.

Lisäksi osa tapahtuma-alueella sijaitsevista bussipysäkeistä on pois käytöstä. Lisätiedot Fölin liikennöintiä koskevista poikkeuksista tapahtuman aikana Fölin verkkosivujen kohdasta Häiriöt ja muutokset liikenteessä: Tapahtumaviikolla Föri-lautta liikennöi pidennetyn aikataulun mukaan maanantaista sunnuntaihin 15.–21. heinäkuuta kello 6.15–1. Föri pitää akkujensa lataamiseksi yhden noin 30 minuutin liikennöintitauon noin kello 21.

Forum Marinumin edustalla sijaitseva Pikku-Föri liikennöi keskiviikosta sunnuntaihin 17.–21. heinäkuuta kello 12–00. Boren ja itärannan välillä sijaitseva tilapäinen lautta liikennöi torstaista lauantaihin 18.–20. heinäkuuta kello 11–23. Lautan kapasiteetti on noin 300 henkilöä.

Aurajoessa tapahtuvaa vesiliikennettä rajoitetaan tapahtumaviikolla Turun Sataman pääväylällä ja Aurajoen välillä turvallisuussyistä tarpeen mukaan, ja tarvittaessa tapahtumalla on oikeus estää ulkopuolisen vesiliikenteen pääsy jokeen kokonaan.

Aurajokeen veneellä saapuvilta veneilijöiltä edellytetään hyvien merimiestaitojen noudattamista. Pienempien huvialuksien tulee aina väistää joessa tapahtuvaa ammattiliikennettä.

Veneilijät pääsevät tapahtumaviikolla saapumaan Aurajokeen, mutta kiinnittymismahdollisuutta ei ole tiistaista lauantaihin 16.–20. heinäkuuta. Sunnuntaina 21. heinäkuuta Aurajoen pienväylien vesiliikenne on kokonaan kielletty kello 11.30–16.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.