Orijärven lopetettu kaivos on Suomen vanhin kuparikaivos

VARSINAIS-SUOMI / KISKO – Kisko tunnetaan kaivoksistaan. Orijärven kaivos on yksi niistä. Se on Suomen vanhin kuparikaivos, joka toimi vuodesta 1757 aina vuoteen 1957. Kaikki sai alkunsa, kun paikallinen ratsutilallinen löysi kuparia sisältäneen kiven tiluksiltaan. Tulevan kaivoksen pääomistajaksi tuli tukholmalainen Robert Finlay, joka omisti myös Fiskarsin, Kosken ja Antskogin ruukit.

Finlay teki konkurssin ja Orijärven omistus siirtyi Bengt Magnus Björkmanille. Uuden omistajan aikana rakennettiin myös rokokoo-tyylinen päärakennus.

Alkuvaiheessa Orijärven kupari laivattiin Ruotsiin jatkojalostusta varten. Björkmanin aikana jalostus tehtiin lähialueiden sulattamoissa, kuten Kärkelässä ja Perniön Koskella. Kuparin kuljetusta varten rakennettiin Suomen ensimmäiset sulkukanavat Antskogiin ja Koskelle. Myöhemmin omistajavaihdosten myötä ruukit ja kaivokset siirtyivät Fiskars-yhtiön omistukseen. Vuonna 1945 Outokumpu Oy lunasti kaivokset itselleen, jolloin aloitettiin myös sinkin ja lyijyn talteenotto malmista.

Parin sadan vuoden aikana louhinta oli välillä pysähdyksissä kuparin hinnan laskiessa tai kysynnän hiipuessa. Orijärven kaivoksen viimeinen toimintavaihe oli vuosina 1929-1955. Loppuvaiheessa käsiteltiin myös vanhaa hylkykiveä.

Orijärven kaivoksen ympärille muodostui pieni kylä. Ruukinkartanon lisäksi alueelle nousi työntekijöiden asuntoja ja työväentalo. Päärakennus on lähes identtinen Kärkelän samanikäisen päärakennuksen kanssa. Orijärven ruukkikartano on kunnostettu ja on yhä Outokummun omistuksessa.

Kaivosalue on maisemallisesti näkemisen arvoinen. Vesi on täyttänyt avolouhokset. Maastossa on yhä malmin louhinnasta syntyneitä sammaleiden peittämiä jätekivikasoja. Kaivostornikin on yhä pystyssä. Lopetettu kaivos on yhä ympäristöriski. Läjitysalueelta valuu edelleen hapanta ja metallipitoista vettä ympäristöön.

Museovirasto on luokitellut Orijärven kaivoyhdyskunnan yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi.

ORIJÄRVEN KAIVOS

Osoite: Kaivostie, Kisko (Salo).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Haapaniemen linnanrauniot – maanalaisiin osiin tutustuttaessa taskulampusta on hyötyä

LUE MYÖS: Kiskon kotiseutumuseo – lainamakasiinin vieressä Kiskon kirkko ympäristöineen on poikkeuksellisen kaunis

LUE MYÖS: Kärkelän ruukkikylä on hyvin säilynyt, mutta on osin yksityisaluetta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.