Intohimoa. Intohimoa. Ja vielä kerran intohimoa. Tämä tulee oitis selville, kun seuraa Joni Salo-ojan ja Julius Karjalaisen intoa tuottaa salibandyaiheista LoistoCast-ohjelmaa. Kyse on rakkaudesta lajiin. Parivaljakko on ilmiselvästi hurahtanut salibandyyn.
Suomessa vastaavanlainen tarjonta on ollut vielä hämmästyttävän suppeaa. Salibandyaiheiset podcastit voidaan laskea toistaiseksi yhden käden sormilla. Seuratasolla LoistoCast onkin yksi lajin pioneereista. Ohjelma tekee Loistoa ja FBC Turkua tunnetuksi koko valtakunnassa. Salo-oja ja Karjalainen tietävät, että sosiaalinen media on salibandyseurallekin kustannustehokkain markkinointikanava.
Kaikki sai alkunsa, kun Salo-oja kertoi kiinnostuksestaan tuottaa podcast-tyyppistä ohjelmaa. Kuinka ollakaan Karjalaisella oli omalla tahollaan samanlaisia suunnitelmia. Kun turkulaisten kaverusten ajatukset kohtasivat, eipä kestänyt kauaa, kun ensimmäinen LoistoCast-lähetys tyrkättiin julkisuuteen.
Vaikka parivaljakolla intoa riittää, löytyy myös kriittisyyttä.
– Haluamme kehittyä tekemisessä eli haluamme myös haastaa itseämme. Tiukkaakin palautetta, miten olemme onnistuneet, otamme vastaan. Kipuilut ja epäonnistumiset kuuluvat tähän juttuun. Haluamme kuitenkin tulla aina vaan paremmaksi, vakuuttavat Salo-oja ja Karjalainen.
Kuten nimestä voi päätellä, LoistoCastin tekijöiden sydäntä lähellä on olla paikallisen tyttö- ja naissalibandyn äänitorvi. Kun toiminta kuitenkin linkittyy vahvasti koko FBC Turun toimintaan, lähetyksissä käsitellään salibandyä laajemminkin. Kiinnostavia aiheita löytyy loputtomiin niin paikallisesti, valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin.
Molemmilla tekijöillä on monipuolinen salibandytausta. Kokemusta on tullut lajista laajasti, vaikka kummallakaan ei ole ikää suuremmin vielä kertynyt. Salo-oja on Kotkan poikia. Innostus salibandyyn alkoi, kun koulupojat osallistuivat omalla joukkueellaan paikalliseen harrastesarjaan 1990-luvulla. Sen jälkeen Jonin peliura jatkui liiton sarjoissa. Viimein matka jatkui Kirkkonummen kautta Turkuun.
– Turussa työkaverini pyysi mukaan FBC Turun toimintaan. Aloitin vuonna 2012 D-tyttöjen valmentajana. Nyt vastuullani ovat jälleen seuran D-tytöt.
Pohjoisen poika, Muoniosta alun perin kotoisin oleva innokas meripartiolainen Karjalainen, sai salibandyoppinsa Turun Palloseurassa E-juniori-ikäisenä 2000-luvun alkuvuosina.
– Pelasin Tepsissä C-poikiin asti, jonka jälkeen siirryin FBC:hen. Olen ollut perustamassa kaveriporukan pohjalta IBK United- ja Röda Laget -nimisiä salibandyjoukkueita sekä pelannut muun muassa alasarjoissa Paraisilla Piffenissä ja Wolvesissa. Pelaan nykyään Airiston Salibandyn miehissä, vaikka korona takia en ole vielä yhtään peliä pelannut. FBC:ssä olin ensimmäisen kerran E-poikien valmentajana vuonna 2012 ja palasin takaisin toistamiseen pari vuotta sitten. Vastuullani on nyt seuran E-tytöt ja naisten N3-joukkue.
Salo-oja ja Karjalainen tiedostavat vastuunsa sanansaattajina. Vaikka he tuottavat itsenäisesti omaa ohjelmaansa, FBC Turun seuratoimistolla seurataan lähetyksiä herkällä korvalla.
– Emme saa hölmöillä, esimerkiksi kiroilla, koska silloin annamme seurastammekin huonon kuvan. Pitää miettiä etukäteen, mitä suustaan päästää. Mitä tahansa ei voi möläyttää.
Vastaavasti seura arvostaa kaverusten toimintaa. Tästä osoituksena on LoistoCastin tuottamiseen tarjotut tilat seuran hallinnoimasta Sport Gardenin yläkerrasta. Äänittämiseen tarvittavan laitteiston on parivaljakko itse hankkinut. Alku oli vaatimaton.
– Ensimmäinen kerta tehtiin yhdellä mikillä istumalla vierekkäin. Vaikka nyt välineistö on jo monipuolisempi, on meillä toistaiseksi käytössä karvalakkiversio huippustudiosta. Vähitellen tässä oppii paremmaksi ja työ muuttuu helpommaksi. Aikaa se joka tapauksessa vie, kun pitää miksata ja editoida. Laatu pitää olla sellaista, että kehtaa jakaa eteenpäin.
Yksi asia on ainakin varma, aiheet eivät lopu.
– Teimme listauksen mielenkiintoisista aiheista. Niistä riittäisi ohjelmaa 1,5 vuodeksi. Monta jaksoa on tehtykin valmiiksi. Pelkästään omassa seurassa on jo paljon tarjontaa. Valokeilassa-nimellä kulkevassa vierasosiossa kurkistetaan kulissien taakse haastattelemalla pelaajia, valmentajia ja taustahenkilöitä sekä muita mielenkiintoisia henkilöitä lajin parista.
LoistoCast ilmestyy vähintään kerran kuukaudessa, mutta alkuvaiheessa tahti on ollut kiivaampi. Tietysti, koska tällä hetkellä eletään salibandyssä vuoden mielenkiintoisinta aikaa pudotuspeleineen. Tosin korona on kaventanut väliaikaisesti aihevalikoimaa.
Pelkoa ohjelman päättymisestä ei ole ja tulevaisuuden suunnitelmiakin on jo mielessä.
– Molemmilla on hirveä nälkä tehdä koko ajan lisää, koska LoistoCastin tekeminen on hauskaa. Tulevaisuudessa tavoitteena saada kuulijatkin mukaan lähetyksiin.
LoistoCast tuottaa ja julkaisee myös Länsirannikon Salibandyfoorumin Penapalloa, jota isännöi Jani Penttilä.
LoistoCastin taajuuksille pääsee kätevämmin ottamalla ohjelman some-sivustot seurantaan.