ETELÄ-SAVO / MIKKELI – Mikkelissä ei voi olla törmäämättä marsalkka Mannerheimiin. Marskin Pultti, Marskin Lääkäriasema, Marskin kahvila, Marskin päiväkoti, Marski Festivaali, Marski Maraton, Marskin Röntgen, Kauppakeskus Marski…Eri puolilla kaupunkia on paljon marsalkkaan liittyvää.
Ylipäällikkö Gustav Mannerheimilla oli päämaja Mikkelissä kaikissa itsenäisen Suomen sodissa: Vapaussodassa, Talvi- ja Jatkosodassa.
Mikkeliläiset ovat ylpeitä sotaisasta lähimenneisyydestään. Marski riittääkin syyksi vierailla Mikkelissä. Täällä voi kulkea koko päivä Mannerheimin jalanjäljillä, siksi runsaasti ylipäällikkö jätti saappaanjälkiä Mikkeliin ja sen lähiympäristöön. Kaupungin vaakunakin muistuttaa Mannerheimista. Vaakunaa koristavat marsalkansauvat ja vapaudenristi.
Ylipäällikkö Mannerheim saapui Mikkeliin joulukuussa vuonna 1939 talvisodan alettua. Jo aiemmin oli päätetty sodanaikaisen päämajan sijoittamisesta tänne. Mikkeli sijaitsi riittävän lähellä Helsinkiä, mutta riittävän kaukana Kannaksen taistelurintamista. Keskustassa sijaitsevan Naisvuoren kallion uumeniin voitiin louhia viestintäkeskus.
Jatkosodan aikana Mannerheim johti taisteluja Mikkelin keskuskansakoululta, joka oli otettu puolustusvoimien käyttöön. Lähes neljän vuoden ajan koulurakennukseen sijoitettu päämaja oli Mannerheimin käytössä.
Kansakouluun ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee Mannerheimin työtila, entinen opettajainhuone. Sekin on sikarituoksuineen Mannerheimin aikaisessa asussaan. Ylipäällikön työpöydälle on jäänyt marsalkan silmälasit.
Seinäkello osoittaa Mannerheimin kuolinaikaa. Marsalkka ei halunnut tehdä opettajainhuoneeseen suuria muutoksia, koska hän koki olevansa vain väliaikainen vieras. Täytetty pöllö, Runebergin patsas, karttapallo ja kirjahyllyyn sijoitetut kirjat ovat huoneen alkuperäisiä esineitä.
Päämajamuseon yläkertaan on sijoitettu operatiivinen osasto karttoineen sekä tilat vaihtuville näyttelyille.
Näe Päämajamuseo ja sodan ja rauhan keskus Muisti yhdellä kertaa ja samalla lipulla.
PÄÄMAJAMUSEO JA MUISTI
Osoite: Päämajakuja 1, Mikkeli.
LUE MYÖS: Harjukosken mylly muistetaan elokuvasta Ulvova mylläri
LUE MYÖS: Jalkaväkimuseo sijaitsee armeijan alkuperäisissä tiloissa
LUE MYÖS: Marskin salonkivaunu – avoinna kerran vuodessa
LUE MYÖS: Porrassalmen taistelu päättyi Ruotsin kuninkaan voittoon – ilo oli lyhytaikainen