Päivä Venetsiassa virkistää mielen ja väsyttää jalat

Adrianmeren pohjukassa hiekkasärkkien suojassa lepäävä Venetsia lienee maailman omalaatuisin kaupunki. Suuri taideteos on idän ja lännen sekoitus, jossa etenkin Bysantin perintö on vahvasti aistittavissa.

Suurin osa Venetsian kävijöistä yrittää ahmaista kaupungin yli tuhatvuotisen historian yhdessä päivässä. Valitettavasti se on kuin hörppäisi lasillisen laatuviiniä yhdellä kulauksella.

Tutustuminen Venetsiaan keskikesän helteillä vaatii voimia ja kärsivällisyyttä. Paahtavassa helteessä joutuu kävelemään paljon, vaikka välillä turvautuisikin vesibussin tai gondolin kyytiin. Kartan avusta huolimatta matkailija eksyy kanavien ja kujien muodostamassa viidakossa. Jos painaa heti mieleensä missä sijaitsevat San Marco, Rialto ja Accademica, välttää pahimmat eksymiset. Kaikkialla kaupungissa näkyy keltaisia viittoja, jotka osoittavat tietä edellä mainituille paikoille. Näillä reiteillä väkeä riittää ruuhkaksi asti kaikkina vuodenaikoina.

Älä ahmi liikaa – aloita San Marcon aukiolta

Monelle matkalaiselle Venetsia on yhtä kuin San Marcon aukio. Jokainen turisti saapuu ennemmin tai myöhemmin tälle kyyhkysiä täynnä olevalle elegantille piazzalle. Markuksen aukiota reunustavat upeat rakennukset tekevät siitä yhden Euroopan tyylikkäimmistä.

Piazzan pohjoista reunaa koristaa Procuratie Vecchie pylväskäytävineen. Se toimi aikoinaan virkamiesten asuntona. Rakennuksen alakerrassa toimii toinen Venetsian kuuluisista kahviloista, Caffè Quadri. Sitä vastapäätä sijaitsee Procuratie Nuove, josta Napoleon teki oman kuninkaanpalatsinsa.

Piazzan itäisessä päässä sijaitseva Markuksen kirkko on aukion vaikuttavin. Se on villi sekoitus eri tyylisuuntia. Kirkossa on lukematon määrä koriste-esineitä ja pyhäinjäännöksiä, joista suurin osa on ryöstetty idän valloitusretkillä. Tärkein on tietysti apostoli Markuksen maalliset jäännökset, jotka varastettiin aikoinaan Aleksandriasta ja salakuljetettiin Venetsiaan. Sisäänpääsy kirkkoon edellyttää asianmukaista vaatetusta sekä toisinaan tolkuttoman pitkää jonotusta paahtavassa auringossa.

Nouse ylös kellotorniin

Parhaat näkymät Venetsiaan avautuvat San Marcon kellotornista, kaupungin symbolista, jonka huipulle pääsee vaivattomasti maksullisella hissillä. Ylhäältä avautuvat henkeäsalpaavat näkymät yli kaupungin. Lintuperspektiivistä näkyvät mainiosti Markuksen kirkon kuuluisat San Marcon hevoset sekä vieressä sijaitseva suurenmoinen Dogien palatsi. Rannan tuntumassa seisoo kaksi korkeaa graniittipylvästä, joiden välistä kulkevat tietämättömät turistit uhmaavat kohtaloaan. Pylväiden välistä kulkemisen kerrotaan nimittäin tietävän varmaa kuolemaa. Aikoinaan paikka toimi teloituspaikkana.

Ylhäältä tornista näkee myös toisen tornin, Maurilaiskellotornin. Sen kuuluisat maurihahmot kumauttavat lekalla kelloa täyden tunnin merkiksi. Vahvan uskomuksen mukaan maurin alaruumiin koskettaminen takaa sukupuolisen suorituskyvyn kasvun koko vuodeksi.

Kyyhkysten Venetsia

Turistit hemmottelevat aukion kyyhkysiä ruokkimalla niitä maissinjyvillä, joita voi ostaa piazzan kaupustelijoilta. Aamupalapöydästä mukaan tulleet leivänpalan muruset eivät lintuja innosta. Lasten mielipuuhaa lintujen ruokkimisen ohella on myös ratsastaminen kahden marmorileijonien selässä, jotka sijaitsevat Markuksen kirkon vieressä.

Kalliit kahvit

Venetsia ei ole halpa kaupunki. San Marcon aukion kahvila Florianin kahvikupponen saa hinnoista tietämättömän huokailemaan. Mahdollisesti tuli juotua elämänsä kalleimmat kahvit. Frakkeihin pukeutuneet kahvilan soittajat tunnelmoivat taustalla. Lopullisessa laskussa on hinnoiteltu musiikinkuuntelu erikseen: neljältä henkilöltä yhteensä 16 euroa! Tosin ympärillä olevat näkymät ovat ainutlaatuiset. Napoleon kutsui piazzaa ”Euroopan olohuoneeksi”. Jos malttaa siirtyä syrjäisemmille sivukaduille, voi espresson tai mallasjuoman saada edullisemmin, halvemmalla kuin Suomessa.

Julkisia vessoja on Venetsiassa vähän. Vaivattomimmin helpotuksen suo ravintolan tai kahvilan oma toiletti. Ilmaisen vessakäynnin toivossa oleville tiedoksi: paikallisen McDonald’s toilettiin on aina tolkuton jono.

Ennen kuin poistuu San Marcon aukiolta, kannattaa kurkata Dogien palatsin nurkan taakse, josta alkaa upea rantakatu, Riva. Sesongin aikana sankka väkijoukko tungeksii ihailemassa Huokausten siltaa, jota pitkin vangit kuljetettiin kanavan toiselle puolelle vankityrmiin. Rantalaiturilta löytyy sopivasti myös vaporetto– eli vesibussipysäkit, joilta voi jatkaa tutustumismatkaa jalkoja säästäen Canal Grandea pitkin Venetsian yhdelle must-kohteelle, Rialton sillalle. Samasta paikasta löytyy myös kokonainen gondolilaivasto, joka houkuttelee maksukykyistä turistia.

Pääkadulla kulkevat vain veneet

Kaupungin pääkatu on Canal Grande, joka alkaa rautatieasemalta ja virtaa väärinpäin käännetyn S-kirjaimen muotoisena kaupungin läpi kohti San Marcon aukiota. Hyppäämällä vesibussin (linja 1) kyytiin, voi nauttia neljän kilometrin matkalla uskomattomista kanavan varren näkymistä.

Rialton kuuluisa silta on ollut aina kaupankäynnin ja bordellielämän keskus. Jälkimmäisestä on vain muisto jäljellä, mutta kaikenlaisia kauppiaita on paikalla sitäkin enemmän. Sillan jälkeen sen oikealla puolella sijaitsee kukoistava torialue, josta venetsialaiset käyvät ostamassa päivittäiset ruokaostoksensa.

Gondoliajelulla

Joidenkin mielestä Venetsian matkan kohokohta on gondoliajelu kaupungin kapeissa kanavissa. Mustaksi maalatun kaunokaisen kyydissä näkee ehkä Venetsian parhaimmat maisemat, jotka avautuvatkin vain veneestä käsin. Gondolieerin asu on yhä perinteinen: poikkiraidallinen paita ja olkihattu. Heistä vain aniharvat enää laulavat, mutta toisinaan näkee gondolilaivueita, joita viihdyttää yksi yhteinen laulaja. Aivan halpaa huvia gondoliajelu ei ole. Hinnat vaihtelevat ajankohdasta ja lenkin pituudesta 80-100 euron välillä kahdelta matkustajalta.

Uppoaa vai eikö uppoa

Venetsiaa uhkasi vajoaminen meren syliin. Viimeisen 50 vuoden aikana kaupunki ehti vajota puolisen metriä. Syynä oli arteesisen juomaveden pumppaaminen kaupungin alta. Nyttemmin vajoaminen on hidastunut, koska syntyneeseen tyhjiöön on pumpattu tilalle vesijohtovettä.  Talvikaudella esiintyvät tulvat kiusaavat kuitenkin yhä Venetsiaa. Nousuveden, Aqua altan, aiheuttamia ongelmia on suunniteltu estettävän sulkemalla laguunin aukot sulkuporteilla.

San Marcon hevoset – maailman eniten matkustaneet hevoset

Markuksen kirkon metallinen hevosvaljakko on valettu Kreikassa tai Roomassa. Ratsut kulkeutuivat Rooman Trajanuksen Riemukaarelta Konstantinopolin kautta ryöstösaaliina Venetsiaan. Napoleon siirrätti quadrigan 13 vuodeksi Pariisiin. Ensimmäisen maailmansodan aikana Italian hallitus siirsi ne Roomaan, ja toisen maailmansodan aikana hevoset kätkettiin salaiseen piilopaikkaan. Viimeisin siirto tapahtui, kun alkuperäiset hevoset siirrettiin kirkon sisätiloihin pakoon ilmansaasteita. Ulkona olevat ratsut ovat kopioita.

Julkinen liikenne

Julkista liikennettä hoidetaan vain vesitse. Vaporetto– eli vesibussiliikenne on kaupungin ylläpitämä edullinen vaihtoehto. Vaporettot liikennöivät tiettyjä reittejä pitkin. Osa sukkuloi myös lähisaarille. Vesitaksit ovat käteviä, kun tarvitsee kyytiä ovelta ovelle. Ne ovat nopeita, mutta kalliita. Gondoleilla kulkevat vain turistit. Jokamiehen gondolit, traghettot ovat edullisia. Ne kuljettavat ihmisiä Canal Granden yli tietyistä kohdista.

Muranon lasia

Aitoa Muranon lasia valmistetaan läheisessä Muranon saaressa, jonne järjestetään tutustumiskäyntejä seuraamaan lasin valmistusta. Lasinpuhaltajat varjelivat ammattitaitoaan aikoinaan visusti. Esimerkiksi peilejä valmistettiin vuosisatojen ajan vain Venetsiassa. Monen matkanjärjestäjän ohjelmaan kuuluu käynti lasinpuhaltamossa ja tietysti sen ohessa olevassa myymälässä.

Nykytaidetta

Venetsia tarjoaa taiteen ystävälle loputtoman kokoelman eurooppalaista huipputaidetta. Accademican taidekokoelmat ovat Venetsian suosituimpia turistikohteita. Esillä on vanhoja mestareita 1300-luvulta 1800-luvulle. Venetsian biennaali on vastaavasti maailman vanhin ja tärkein nykytaiteen näyttely. Kesä-syyskuuhun ajoitettu näyttely pidetään jokaisena parittomana vuotena, viimeksi kesällä 2003.

Kaksi kuuluisaa venetsialaista

Marco Polon retket 1200-luvulla avasivat Aasian silkki- ja maustemarkkinat eurooppalaisille.  Italialaisittain hänen merkittävin tuliaisensa oli kuitenkin pasta. Venetsian oma poika Casanova, seikkailija ja suuri rakastaja joutui pakenemaan Venetsiasta vakoilusta epäiltynä.

http://en.turismovenezia.it

www.comune.venezia.it

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU