Paksulompakkoisten Zürich – pukumiesten kaupunki on maailman kallein

Zürichin kuuluisalle Bahnhofstrasselle vaateostoksille aikovan tulee pukeutua ykköspuku ylle. Vastaani kävelee tyylikkäästi pukeutuneita miehiä, joille kravatti ja kiiltävät kengät ovat itsestään selvyys. Zürichin muotitietoiset naiset hakevat lisätäytettä garderoobiinsa Bahnhofstrassen luksuskaupoista.

Nimet Vuitton, Armani, Bvulgari, Cartier, Cucci ja Dior kertovat jo paljon Sveitsin suosituimman ostoskadun merkkivalikoimasta. Vaatekauppojen ohella Bahnhofstrassella on vieri vieressä sveitsiläisiä laatukelloja myyviä liikkeitä ja korukauppoja. Näyteikkunoissa ei juurikaan näy hintalappuja. Tämä seutu on ilmiselvästi paksulompakkoisten ostosparatiisi.

Zürich on tällä hetkellä maailman kallein kaupunki. Se ohitti Tokion, edellisen ykkösen. Kun muualla maailmalla kärvistellään talouskurimuksessa, virtaa Sveitsiin ulkomaista pääomaa. Maata pidetään turvallisena ja vakaana sijoituskohteena. Kovista hinnoista huolimatta Zürichin asukkailla itsellään on rahaa, mitä kuluttaa. Kaikesta näkee, että elintaso on korkea. Ei siis ihme, että kaupunki sijoittuu kärkeen kansainvälisissä elämänlaatututkimuksissa.

Matkailijalle paljon nähtävää

Sveitsin pörssi sijaitsee maan suurimmassa kaupungissa Zürichissä. Vaikka 300 pankkia tekee siitä rahamaailman keskuksen, ei kaupunki todellakaan ole tylsä turistille. Jo Zürichin sijainti kirkasvetisen Zürichjärven poukamassa on idyllinen. Parhaan käsityksen kaupungista saa, kun nousee paikallisjunalla lähes 900 metrin korkuisen Uetlibergin näköalavuoren laelle. Lukuisten kirkkojen Zürich levittäytyy alapuolelle. Taustalla niin kauas kuin silmä siintää kohoavat lumipeitteiset vuorenhuiput.

Vanhaakaupunkia halkoo Limmatjoki. Sen molemmilta puolilta löytyy keskiaikaisia kirkkoja ja vuosisatoja vanhoja rakennuksia. Monet niistä ovat entisiä ammattikuntien kiltataloja. Lukeepa jopa erään talon seinään ruuvatussa kyltissä Leninin asuneen kyseissä talossa ensimmäisen maailmansodan aikana. Valitettavasti joukkoon on eksynyt muutama modernikin rakennus.

Kaikkialla on siistiä ja puhdasta. Romaaninen Grossmünster-tuomiokirkko on helposti tunnistettavissa kaksoistornistaan. Täällä Ulrich Zwingli, tuomiokirkon kirkkoherra, julisti uskopuhdistustavoitteitaan lähes 500 vuotta sitten. Oppi meni perille, sillä nyky-Sveitsissä on lähes yhtä paljon protestantteja kuin katolilaisia.

Zürichin vanhimmaksi kirkoksi väitetään Fraumünsteriä, joka mainitaan turistioppaissa koristeellisten ikkunoidensa ansiosta. Lasimaalaukset ovat taiteilija Marc Chagallin tekemät. Lähes vieressä sijaitsevan Pyhä Pietarin kirkon tornikello on ilmeisesti halkaisijaltaan Euroopan suurin.

Kuuluisa Sprünglin suklaapuoti

Palataan kuitenkin vielä Bahnhofstrasselle. Confiserie Sprüngli, kuuluisa suklaapuoti, on paikka, jota ei saa ohittaa. Kahvila-konditoria on Zürichin kuuluisin nähtävyys ja herkkusuiden tapaamispaikka. Vuonna 1836 perustettuja Sprüngleja on kaikkialla Sveitsissä. Bahnhofstrassen varreltakin löytyy kaksi liikettä, koko Zürichistä on yhteensä yhdeksän omaa kauppaa. Viime hetken Sprünglin tuliaiset voi ostaa Zürichin lentokentältä. Konditorian erikoisuus on pikkuhampurilaiselta näyttävä sokerikuorrutuksella täytetty mantelileipä Luxembürgerli. Käsintehtyjä syntisen hyviä herkkuja saa eri makuisina suklaasta mansikkaan tai sitruunasta päärynään.

Rautatieasemalta alkavalla ja järvenrantaan päättyvällä Bahnhofstrassella virtaa väkeä eestaas sakeana virtana. Katu on suljettu autoliikenteeltä. Vain värikkäät ratikat kulkevat katua päästä päähän. Zürcherit, kuten paikallisia nimitetään, siirtyvät kadun toiselta puolelta toiselle juurikaan vilkaisematta sivuilleen. Ilmeisesti luottavat siihen, että ratikkakuski varoittaa tulostaan kellon pirinällä. Kun Bahnhofstrassen väentungos alkaa ahdistaa, voi siirtyä askel sivummalle, vanhankaupungin hiljaisille mukulakivikujille.

Asutusta jo Rooman vallan aikana

Lindenhof on puistomainen kukkula joen länsireunalla. Samalla paikalla sijaitsi aikoinaan roomalaisten rakentama linnoitus. Zürichiä kutsuttiin silloin nimellä Turicum. Nyt, pari tuhatta vuotta myöhemmin, Lindenhof on paikallisten ja turistien suosima levähdyspaikka. Kukkulan päältä avautuu kaunis näkymä Limmatjoen itärannalle, Niederforfin alueelle. Tästä vanhankaupungin osasta on tullut suosittu kohde kahviloiden ja ravintoloidensa ansiosta. Alueella sijaitseva yliopisto luo nuorekkaan ilmeen.

Kun vatsa alkaa kurnia, on aika siirtyä Zürichin tunnetuimpaan ravintolaan syömään. Legendaarinen Zeughauskeller (Bahnhofstrasse 28a) on paikka, jossa pukumieskin höllentää kravattiaan. Paikassa on jotain samaa kuin Münchenin Hofbräuhausissa. Lounasaikaan ravintolaan kaikki 240 paikkaa ovat aina täynnä.

Vuonna 1927 perustettu ravintola sijaitsee vanhassa asevarastossa. Rustinen sisustus pitkine puupöytineen luo rennon tunnelman. Zeughauskellerissä ei hienostella, vaan suurimmalla osalla asiakkaista on lautasellaan perunamuusia ja herkullisia makkaroita. Ei pidä unohtaa tuhtia sianpotkaakaan. Annokset huudellaan alas paikallisella huurteisella oluella.

Jos tukeva ruoka ei innosta, voi kokeilla Hiltl-nimistä ravintolaa, joka mainostaa olevansa Euroopan vanhin kasvisravintola.

Zürich on myös taidegallerioiden ja museoiden kaupunki. Entinen teollisuusalue Zürich-West on muuttunut trendipaikaksi. Kaupungin yöelämä on erittäin vilkasta. Zürichissä on laskettu olevan baareja ja klubeja asukasta kohden eniten Euroopassa. Juottoloiden lisäksi Zürich-Westistä löytyy vanhoista varastorakennuksista taidegallerioita.

Zürichin suosituin ja eräs Sveitsin tärkeimmistä taidemuseoista on Kunsthaus, joka omistaa muun muassa Rodinin veistoksia ja Monet’n, Dalin ja van Goghin maalauksia. Sveitsiläistä kulttuuria ja historiaa on esillä rautatieaseman takana sijaitsevassa Kansallismuseossa eli Landesmuseumissa.

Kuvankaunis Luzern

Noin tunnin automatkan päässä sijaitsee tyystin toisenlainen kaupunki kuin businessmaailmasta tunnettu Zürich. Luzern on upealla paikalla Vierwaldstätter-järven rannalla sijaitseva mielenkiintoinen historiallinen kohde. Täällä aistii aitoa Sveitsin keskiaikaista tunnelmaa, sillä Luzernin vanha keskusta on hyvin säilynyt. Kaupunkiin kannatta poiketa, vaikka olisi Sveitsissä vain läpikulkumatkalla. Luzern on sopivasti Alppien etelänpuolelle suuntautuvan reitin varrella.

Luzernin tunnetuin nähtävyys on vanhankaupungin ytimessä Reussjoen yli 1300-luvulla rakennettu puinen silta, Kapellbrücke. Historiallisen kohteen kiinnostavuutta lisää sillan mystinen palaminen vuonna 1993. Silta päätettiin rakentaa uudestaan. Lopputuloksesta tulikin hyvä, sillä nykysilta vaikuttaa vanhalta. Harmi vain, että suurin osa siltaa koristaneista arvokkaista paikallisten pyhimysten elämää esittäneistä maalauksista tuhoutuivat. Sillan kupeessa keskellä jokea sijaitsevasta 1600-luvun kulmikkaasta tornista on tullut Luzernin symboli.

Kapellbrückeä ei pidä sekoittaa hieman etäämmällä sijaitsevaan samantyyliseen Spreuerbrücke-siltaan.

Kapellbrücke, Luzern.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU