Palaja Sorrentoon –  legendaarinen lomanviettopaikka

Napolilahden kainalossa sijaitsee suomalaisillekin tuttu lomakohde Sorrento. Sen tenhon ovat löytäneet myös saksalais- ja brittituristit. Väkeä siis riittää, mutta vastineeksi voi nauttia upeista maisemista ja miellyttävästä ilmastosta.

Liikenne matelee eteenpäin ajaessani rantatietä Napolista Sorrentoon. Useita turistibusseja ajaa vastaan. Nyt on jo lokakuu. Mikä ruuhka olisikaan kiihkeimmän lomakuukausien aikana?

Rantakylät ovat kasvaneet kiinni toisiinsa. Piano di Sorrento -kyltti tulee vastaan. Ilmeisesti olen pian perillä kuuluisassa lomakaupungissa. Yhtäkkiä olen jo Sorrenton Piazza Tassolla. Auto parkkiin. Kadunvarret ovat täynnä, mutta kallion sisään kaivetusta hintavasta parkkiluolasta löytyy kosolti tilaa. Paikallisesta turistitoimista saan kaupunginkartan sekä laiva-aikataulut lähisaarille, Caprille ja Ischialle.

Suuret korkeuserot

Sorrento sijaitsee samannimisellä niemellä 40 kilometriä Napolista. Kaupungissa on monta näköalapaikkaa, josta voi ihailla turkoosin väristä Välimerta ja lahden pohjukassa sijaitsevaa lomakaupunkia. Jykevät kallioseinämät syöksyvät suoraan mereen. Korkeuserojen ja portaiden vuoksi Sorrento ei sovellu liikuntaesteisille. Hiekkarantojakaan ei ole. Kadunvarren roskakasoja ei napolilaisittain näy. Turistialueilla on selvästi siistimpää kuin ympäröivillä alueilla.

Nälkä kurnii vatsassani. On lounasaika. Pistäytyminen paikallisessa trattoriassa paljastaa heti, että Sorrenton hintataso on korkea. Pastat ja pitsat maksavat reilusti enemmän kuin Suomessa. Olutkin on tyyristä. Palvelu on melko tylyä.

Itse kaupunki, turistilaumoista huolimatta, on viehättävä. Ympäröivät maisemat ovat maalauksellisia. Talot on rakennettu jyrkille rinteille. Kaikkialla on vehreyttä. Palmut, pinjat, kukkivat oleanterit, klematikset sekä puissa roikkuvat sitruunat ja appelsiinit tuovat väriä. Hienostunut vanhakaupunki kapeine kujineen on säilynyt hyvin. Tunnelmakin on melko aito. Enin osa turisteista on saksalaisia ja brittejä, mutta moni vastaantulija puhuu suomea. Englannin kielellä pärjää hyvin, toisin kuin muualla Italiassa.

Kävellen paikasta toiseen

Sorrentossa on mielenkiintoista nähtävää, mutta ei kuitenkaan liiemmin. Siksi moni pidempään kaupungissa lomaileva suunnistaa myös lähikohteisiin. Jo yhden päivän aikana ehtii saamaan Sorrentosta hyvä kuvan.

Kaupungin sosiaalinen elämä keskittyy Piazza Tassolle, joka on saanut nimensä paikallisen renessanssirunoilijan Torquato Tasson mukaan. Keskellä piazzaa on kaupungin suojelupyhimyksen Pyhä Antoniuksen patsas. Tasson patsas on aukion länsireunalla.

Piazza Tassolla on aina vilkasta. Se on paikallisbussien pysähdyspaikka. Hevosvossikat odottelevat asiakkaitaan puiden varjossa. Aukiota reunustavat lukuisat kahvilat ja ravintolat. Päivän hämärtyessä turistien sekaan ilmaantuvat myös paikalliset. Puheensorina ja napolilaisen keittiön tuoksut täyttävät aukion.

Piazza Tasson läpi kulkee kaupungin pääväylä Corso Italia. Se suljetaan iltaisin autoliikenteeltä. Ihmiset vaeltavat Corso Italiaa päästä päähän. Joku saattaa poiketa kadun varren tyylikkäisiin muotiliikkeisiin. Hinnat ovat niissäkin korkeat. Corso Italian varrella on myös Sorrenton päänähtävyys tuomiokirkko, Duomo. Pyhätöistä kiinnostuneille italialaisten kaupunkien tapaan löytyy Sorrentostakin useita kirkkoja.

Gubbet kahvilla

Värikästä paikallista iltaelämää näkee Sedile Dominovassa. Se on entinen aateliston kokoontumispaikka, mutta toimii nykyisin ”äijäkahvilana”. Eläkeläismiehet saapuvat joka ilta 1500-luvulta peräisin olevan rakennuksen suojiin turisemaan ja iskemään korttia. Aviovaimoilta on sinne pääsy kielletty.

Sorrentossa on kaksi satamaa: Marina Grande ja Marina Piccolo. Ensimmäisenä mainittu on rauhallinen kalastajasatama, josta löytyy merenantimiin erikoistuneita ravintoloita. Kalastajat lajittelevat laiturilla saaliitaan ja paikkailevat verkkojaan.

Marina Piccolo on tärkeä laivasatama, josta lähteen päivisin useita vuoroja Napoliin, Caprille, Ischialle ja Amalfin rannikolle. Lomakaudella ruuhka on melkoinen. Lipunmyyntiluukuilla on pitkät jonot. Myös kauppiaat saapuvat paikalle. Myynnissä on kaikenlaista aurinkohatuista hedelmiin.

Marina Piccoloon pääsee suoraan Tasson aukiolta jyrkkiä portaita alas tai vilkasta tietä pitkin Pyhä Antoniuksen aukiolta. Autolla saapuvat voi parkkeerata rantakallion sisään louhittuun pysäköintitilaan. Rannalla on taksiasema.

Paikasta toiseen

Harva saapuu Napolilahden ympäristöön Suomesta asti omalla autolla. Auton vuokraaminen paikan päällä on sen sijaan yleistä. Liikenne on kaoottista, mutta  siihen tottuu nopeasti. Liian tiukkaa aikataulua ei kannata laatia, sillä yleensä se ei ruuhkien takia toteudu.

Napolinlahden ympäristössä, myös saarilla, on helppo liikkua julkisilla kulkuvälineillä. Liikenneyhteydet ovat hyvät ja hinnat edulliset. Paikallisbusseilla pääsee lähikyliin. Saarien kapeilla kujilla kulkevat minibussit. Mantereen puolella Sita-yhtiön siniset bussit kulkevat pidempiä matkoja.

Paikallisjunat ovat käteviä. Esimerkiksi Circumvesuviana-junalla pääsee Sorrentosta Napoliin. Se pysähtyy myös Pompejin ja Herculaneumin (Ercolano) asemilla.

Laivaliikenne on tärkeä osa Napolinlahden liikennettä. Ne kulkevat mantereelta saarille ja saarien välillä. Aikataulut vaihtelevat sesongin mukaan.

Sorrenton alue soveltuu myös patikointiin. Karttoja saa turistitoimistosta. Reittejä on vaikeusasteeltaan erilaisia.

Hyviä retkikohteita

Capri

Kuuluisa lomasaari sijaitsee vain 20 minuutin laivamatkan päässä Sorrentosta. Vuoroja kulkee noin tunnin välein. Laivat lähtevät Marina Piccolosta.

Ischia

Napolilahden vihrein saari Ischia on lyhyen laivamatkan päässä. Sekin sopii hyvin yhden päivän retkikohteeksi.

Sininen nauhatie (Nastro Azzurro)

Kiemurteleva rantatie tarjoaa Italian komeimmat näkymät. Se alkaa Sorrentosta ja päättyy noin 50 kilometriä myöhemmin Salernoon. Matkan varrella on muun muassa kaksi hienoa kohdetta, Amalfi ja Positano. Reitin voi kulkea vuokra-autolla tai bussilla.

Napoli

Napoli tarjoaa hyvät ostomahdollisuudet ja ainutlaatuisen ilmapiirin. Se on jyrkkä vastakohta lähialueiden kiillotetuille lomakohteille. Napoliin kannattaa mennä bussilla tai junalla.

Pompej

Vuonna 79 jKr. tuhoutunut Pompej on pakollinen tutustumiskohde. Paikasta saan enemmän irti, jos osallistuu matkajärjestäjän opastetuille kierroksille. Perille pääsee myös junalla.

Sorrenton plussat ja miinukset

+ Pitkä matkailukausi

+ Upeat maisemat ja idyllinen vanhakaupunki

+ Joustava ja edullinen julkinen liikenne

+ Lähellä useita mielenkiintoisia kohteita

+ Hyvät mahdollisuudet omatoimiseen retkeilyyn

– Kesällä ruuhkaista ja meluisaa
– Ei sovellu liikuntarajoitteisille eikä lastenrattaille
– Ei hiekkarantoja

– Niukasti iltahuvittelua

– Korkeahko hintataso

Palaja Sorrentoon

”Oi sa rakas ystäväin,
sun kanssas olla halajan,
aatoksissain kanssas sun,
ma Sorrentoon taas palajan.
Siel kukat kukki, tuoksui puut
ja rakkautemme hehkui,
olet rakkaampi kuin koskaan muut,
taas unelmiini vaivuin.”

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU