Palanderin talo esittelee hämeenlinnalaisen porvarisperheen elämää 100 vuotta sitten

KANTA-HÄME / HÄMEENLINNA – Palanderin talon sisälle pääsee opastetuille kierroksille puolen tunnin välein. Odotellessa kannattaa ihailla Linnankadun yhtenäistä puutaloriviä. Museo sijaitsee keskustan hienolla puutaloalueella. 1800-luvun lopulla rakennetut koristeelliset talot rajoittuvat tiiviisti kadunreunaan. Talojen välistä, ajoporttien takaa, pilkottavat vihreät keitaat, porvarisperheiden puutarhat.

Palanderin talo kertoo, millaista kaupunkilaisperheen asuminen oli yli 100 vuotta sitten. Talo on hämeenlinnalaiseksi porvariskodiksi sisustettu kotimuseo. Huonekalut eivät ole yhdenkään entisen asunnossa asuneen perheen, mutta ne kertovat, millainen säätyläiskoti aikoinaan oli.

Nimi Paladerin talo on jäänyt elämään, vaikka Edvard Wilhelm Palander oli vain yksi talon asukkaista. Hänen jälkeensä talon pitkäaikaisin omistaja oli Valborg von Fieandt. Hän oli ammatiltaan opettaja, kuten Palanderkin.

Valborgin eläkevuosien aikana rakennukseen sijoittui Suojeluskuntien Kannatusyhdistys ja myöhemmin Hämeenlinnan sotilaspiirin esikunta. Vuonna 1990 piiriesikunnan muuttaessa muualle talo päätettiin muuttaa museoksi kunnostamalla se Palanderin aikakauden asuun.

Opastettu kierros alkaa herrainhuoneesta, joka oli talon isännän valtakuntaa. Täällä oli mukava herrasseurassa tuprutella sikaria ja siemailla laatukonjakkia. Seuraava huone on makuuhuone, tosin päästävedettävä sänky on koristeellisen särmin takana piilossa.

Makuuhuoneen, kuten muidenkin huoneiden seiniä, koristavat voimakaskuvioiset tapetit. Ikkunoiden suojana ovat monimutkaiset verhoasetelmat. Ruokasaliin on katettu lounas. Lihahyytelö, suolakurkut, leipä ja smetana ovat jo valmiina. Jälkiruokakin on katettu. Vasikanpaisti ja perunat ovat vielä keittiössä.

Ruokasalin pariovista päästää suureen saliin, porvaristalon komeimpaan huoneeseen. Se oli perheen edustustila. Viimeiseksi saavutaan 1900-luvun alun keittiöön.

Palanderin talossa tapahtuu tasaisin välein pieniä muutoksia. Uusia näyttelykokonaisuuksia rakennetaan ja vanhoja uudistetaan. Museossa on vuosittain kaksi kausinäyttelyä

PALANDERIN TALO

Osoite: Linnankatu 16, Hämeenlinna.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hämeen linna – tiili puolustuslinnakkeen materiaalina on harvinainen

LUE MYÖS: Museo Militaria on eräs Suomen tasokkaimmista museoista

LUE MYÖS: Hämeenlinnan palomuseo esittelee visuaalisin keinoin palotorjunnan kehittymistä eri aikakausilla

LUE MYÖS: Restaurointityön jälkeen Sibeliuksen syntymäkodin tunnelma on saatu alkuperäisen tuntuiseksi

LUE MYÖS: Hämeenlinnan Vankilamuseo on lapsiperheiden suosiossa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.