Pansion lentomajakka on jäänyt muistuttamaan lentoliikenteen alkuajoista

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Hieman pitää nähdä vaivaa, jos haluaa läheltä nähdä Turussa Pansion kaupunginosassa korkean mäen päällä seisovan mystisen tornin. Kyseessä on entisaikojen lentomajakka 1930-luvulta. Käytännössä torni jäi pian torsoksi, sillä sitä ei loppujen lopuksi tarvittukaan.

Lentomajakka tuli ajankohtaiseksi, kun Suomen ensimmäinen maalentokenttä perustettiin Artukaisiin. Kenttä oli valmistuessaan vuonna 1935 maailman pohjoisin siviililentokenttä. Helsingin Malmin kenttä valmistui vasta vuotta myöhemmin.

Kuulostaa nykyisin ehkä hämmentävältä, mutta Artukaisten kenttää suunniteltiin jopa maamme lentoliikenteen tärkeimmäksi keskukseksi. Näin ei käynyt, kun Malmin kentän myötä lentoliikenteen keskus siirtyi pääkaupunkiseudulle.

Ajatuksena oli rakentaa Turusta Tukholmaan asti lentomajakoiden ketju – samalla tavoin kuin laivoja ohjataan majakoiden avulla merellä. Lentomajakkakin oli valosignaalia lähettävä torni. Ennen toista maailmansotaa lentokoneet tarvitsivat majakoita navigointiin, sillä vielä siihen aikaan suunnistettiin lähinnä maamerkkien mukaan.

Tekniikan kehitys oli kuitenkin niin nopea, että valosignaalia lähettävän lentomajakan käyttöikä jäi lyhyeksi. Toisen maailmansodan aikana kehittynyt radiosuuntimatekniikka ja sen myötä tulleet nykyaikaiset majakat syrjäyttivät lentomajakat. Uudella tekniikalla suunnistaminen oli helpompaa ja tarkempaa.

Artukaisten lentokentän läheisyydessä sijaitseva Pansion torni on yksi jäljelle jääneistä muistomerkeistä. Pari muutakin on vielä jäljellä. Toinen lentomajakka on Iniön saarella ja toinen Kumlingessa Ahvenanmaalla.

Pansion torni on ajan myötä tullut grafiittien peittämäksi. Tornille on haastavaa keksiä uusiokäyttöä. Sitä on käytetty muun muassa köyden varassa laskeutumisen harjoitteluun.

Pansion lentomajakan korkeus merenpinnasta on 59 metriä. Nyt siellä loistaa illan pimeydessä jälleen valo, sillä vuonna 2017 taiteilijat Suvi Solkio ja Jouna Karsi toteuttivat valotaideteoksen nimeltä Pesä. Nimensä mukaisesti rakennelma on ikään kuin puu, jonka latvassa on risuista koostuva valaistu linnunpesä.

PANSION LENTOMAJAKKA

KARTTA

Puolivaloillako?

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.