Paraisten teollisuusmuseo sijaitsee kalkkikivilouhoksen vieressä

VARSINAIS-SUOMI / PARAINEN – Parainen saa kiittää ajasta, jolloin Suomi sijaitsi aivan muualla kuin nykyisin. Mannerlaattojen liikkuessa sijaintimme oli vuosimiljoonia sitten päivätasaajan leveysasteilla. Ilmasto oli tyystin toisenlainen. Trooppinen ilmasto synnytti geologisia muodostumia, joita Paraisilla on hyödynnetty vuosisatojen ajan. Kalkkikivellä on ollut suuri merkitys Paraisten alueen asukkaille aina 1300-luvulta alkaen.

Devonikauden kalkkikerrokset ovat harvinaisia Suomessa. Maamme kallioperä on suurimmaksi osaksi jääkausien silottamaa graniittia ja siitä rapautunutta soraa ja hiekkaa. Sen sijaan Länsi-Turunmaan alueelle on siunaantunut poikkeuksellisen laajat kalkkikivikerrostumat. Rannikkoalueemme runsaat kalkkiesiintymät mahdollistivat kalkinpolton talonpoikien sivuelinkeinona.

Teollinen toiminta aloitettiin Paraisilla 1800-luvun lopulla talonpoika Otto Mobergin aloitteesta. Hän osti Lindbergin tilan ja samalla kalkkikiviesiintymän huutokaupassa. Moberg perusti Paraisten Kalkkivuori Oy:n vuonna 1898. Suurtuotantoon yllettiin jo 1900-luvun alussa. Suomen ensimmäinen sementtitehdas valmistui Paraisille 1914.

Paraisten Kalkkivuori Oy:n palvelukseen tuli insinööri Emil Saarinen 1900-luvun alkuvuosina. Pian hänestä tuli myös yhtiön toimitusjohtaja. Vuorineuvos Saarinen oli yhtiön johdossa lähes 50 vuotta.

Vuosikymmenien myötä tuotevalikoima laajentui. Konkreettisin muistomerkki kalkin louhinnasta on Pohjoismaiden suurin avolouhos. Paraisten kalkkikivilouhoksen ainutlaatuisuutta lisää sijainti lähes kaupungin keskustassa. Louhos on suosittu matkailunähtävyys.

Louhoksen koko on 70 hehtaaria. Pituutta on parisen kilometriä ja leveyttä parhaimmillaan noin 500 metriä. Syvyys on 150 metriä. Suurin osa kalkkikivestä käytetään sementin valmistukseen, osa jalostetaan kivirouheeksi ja laasteiksi. Kalkkia voidaan käyttää myös maanparannukseen ja vedenpuhdistukseen. Kalkkikivi on monen tuotteen raaka-aine. Sitä tarvitaan muun muassa paperin, teräksen, muovin ja lasin valmistuksessa.

Paraisten teollisuusmuseo sijaitsee Nordkalkin kalkkikivilouhoksen vieressä. Näyttelyiden avulla saa käsityksen kalkki- ja sementtiteollisuustoiminnasta. Tehdas oli myös osa kaupunkilaisten vapaa-aikaa. Kalkkiyhtiö harjoitti louhinnan ohella merenkulkua, minkä esineistöä on myös esillä.

Geologinen näyttely vie aikamatkalle ajassa taaksepäin. Se valaisee, miten kalkkikivikerrokset ovat syntyneet. Näyttelyssä kerrotaan myös Paraisten kaivoksessa nykyisin louhittavista kivilajeista. Pargasiitti-mineraali on saanut nimensä paikkakunnan mukaan.

TEOLLISUUSMUSEO

Osoite: Kaivostie 1, Parainen.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Paraisten kotiseutumuseon erikoisuus on vallankumousjohtaja Lenin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.