Aamuaurinko tuskin pilkistää Pariisin itätaivaalta, kun ensimmäiset myyjät asettelevat jo myyntikatoksiaan paikoilleen. Pakettiautojen uumenista kärrätään vanhoja kirjoja ja lamppuja, vaatteita, kenkiä…
Isommat ja arvokkaammat tavarat, antiikkihuonekalut, soittimet, taulut säilytetään paikan päällä vanhojen varastorakennuksien putiikeissa.
”Aikainen lintu madon nappaa” myös kirpputoreilla. Myyjät tietävät, että kannattaa olla valmiina aikaisin, sillä tositarkoituksella tulevat ostajat ovat liikkeellä jo aamuvarhain. Paras tavara ei välttämättä ehdi edes myyntipöydälle asti, kun se jo vaihtaa omistajaa. Kokenut kirpputorin kävijä pystyy näkemään sekamelskasta yhdellä silmäyksellä pöydän annin. Hän osaa kiertää alueen systemaattisesti kulkematta kuitenkaan toria läpi pöytä pöydältä.
Tunnelmasta nauttiminen tärkeää
Saint-Quenin kirpputorin myyjät avaavat vitriininsä ja pystyttävät myyntipöytänsä hieman myöhemmin, kuin muilla Pariisin kirpputoreilla. Katusoittajat virittelevät instrumenttejaan ja helppoheikit valmistautuvat pitämään omaa showtaan. Ensimmäiset aamuvirkut turistitkin saapuvat.
Moni kiertää kirpputoreja sattumanvaraisesti. Se on mukavaa, vaikka ei mitään ostaisikaan. Vanhan tavaran katselu herättää mukavia lapsuuden muistoja. Joskus on häkellyttävää katsella vanhojen lelujen myyjän valikoimaa, josta löytyy esineitä oman lapsuuden ajalta.
Saint-Quenin kirpputori vetää ihmisiä puoleensa. Vilkkaimpina viikonloppuina uteliaita on lähes 200 000. Moni ostaa huumassa esineitä, joita huomaa tarvitsevansa vasta seuraavan muuton yhteydessä. Satunnainen kävijä saattaa tyytyä ostamaan turhuuden markkinoilta kiinalaista niin sanottua uusantiikkia eli uutta tavaraa, joka on vanhan näköistä. Sukat, T-paidat, tossut, kengät, kirjat ja vanhat vinyylilevyt kuuluvat myös vakio-ostoksiin. Ja joskus voi saada kaupan kylkiäisenä ihan oikean kirpunkin.
Kaikki on toki mahdollista, mutta suuria löytyjä ei voi enää tehdä. Rembrandtit ja Fabergét on jo haettu pois. Lottovoiton arvoinen löytö on vain romanttista satua, myös Saint-Quenin maailman suurimmalla antiikkitorilla.
Yli satavuotiset perinteet
Saint-Quen on Pariisin kirpputoreista vanhin ja tunnetuin, asiantuntijoiden mielestä myös kallein. Jo kiertävät kauppiaat hevoskärryineen valtasivat paikan 1800-luvulla. 1900-luvun alkupuolella paikka vakiintui ja laajeni. Nyt kuuden hehtaarin alueella on yli 2000 myyntipöytää.
Saint-Quenin täydellinen nimi on Marché aux Puces de Saint-Quen, josta väitetään sanan ”kirpputori” periytyneen (puces = kirppuja). Se sijaitsee Pariisin pohjoispuolella lähellä kehätietä ja Clignancourtin metroasemaa, josta on vartin kävelymatka melko rähjäisen alueen läpi. Marché aux Pucesin alueelle tultaessa vastassa on ensin Mustamäen torin tapaisia ”rättikauppiaita”. Heidät kannattaa ohittaa ja siirtyä huomattavasti mielenkiintoisemmille kojuille.
Kirpputorialue muodostuu useammasta pienemmästä eri aloihin erikoistuneesta torista. Mukaan mahtuu myös muutama isompi rakennus, jotka ovat täynnä myytävää tavaraa. Artikkelivalikoima vaihtelee huippukalliista antiikista arvottomaan krääsään. Joillakin toreilla voi maksaa esimerkiksi kalliit antiikkihuonekalut luottokortilla.
Ammattilaiset, keräilijät tai tiettyä tavaraa etsivät ovat hintatietoisia ja sortuvat harvoin ostamaan tavaraa ylihintaan. He pystyvät tekemään salamannopeita päätöksiä, sillä hyvät ja edulliset tavarat eivät kauan pöydillä loju. Saint-Quenin kirpputorilla voi tinkiä, vaikka siellä ei ollakaan turkkilaisessa basaarissa.
Turistilta pyydettävä hinta määräytyy pärstäkertoimen mukaan. Hintaan vaikuttaa asiakkaan ystävällisyys. Edullisia ostoksia voi onnistua tekemään myöhemmin iltapäivällä, vähän ennen sulkemisaikaa. Mitä vähemmän on pakattavaa, sen parempi myyjälle.
Marché Vernaison on Saint-Quenin kirpputorialueen vanhin tori, joka perustettiin vuonna 1885. Paikka on varmasti koko kirpputorialueen viehättävin. Marché Vernaison on niiden pariisilaisten suosiossa, jotka haluavat sisustaa asuntonsa antiikkihuonekaluin. Se on erikoistunut messinkiin, tinaan, leluihin ja soittimiin.
Marché Biron perustettiin Marché Vernaisonin jatkeeksi. Myös se on erikoistunut antiikin myymiseen. Sitä pidetään keräilijöiden aarreaittana. Esillä on runsaasti aseita, jalokiviä, huonekaluja, tauluja, lasitavaraa, kiinalaista posliinia, soittimia, postikortteja ym.
Marché Dauphinén alue on Saint-Quenin uusin ja suurin torialue, jolla on lähes 300 kauppiasta. Pääpaino on antiikkitavaroissa. Valikoimaa pidetään korkeatasoisena.
Marché Paul Bert ja Marché Jules Valles myyvät myös antiikkia. Marcé Malik on erikoistunut vaatteisiin.
Osoite: Rue des Rosiers.
Metro: Porte-de-Clignancourt.