Pariisin Invalidikirkko on omistettu Napoleon Bonapartelle

Napoleon Bonaparte kuoli 51-vuotiaana vuonna 1821 kaukana St. Helenan saarella. Hän oli ehtinyt olemaan kuusi vuotta vankeudessa 1700 km päässä kotimaastaan. Euroopan suuren häirikön teot unohdettiin ajan myötä. Napoleon sai pian itselleen marttyyrin sädekehän. Vuosia myöhemmin kuolemansa jälkeen hänen maalliset tomut siirrettiin Pariisiin.

St. Helenan vanki

Napoleon joutui luopumaan ensimmäisen kerran kruunustaan vuonna 1814 hävittyään Leipzigin luona käydyn suuren kansojentaistelun. Hänet siirrettiin syrjään pienelle Elban saarelle. Hän ei malttanut kuitenkaan kauan pysytellä syrjäisessä karkotuspaikassaan. Napoleon onnistui vielä kerran nousemaan valtaan, kunnes kärsi lopullisen tappion Preussille ja Englannille Waterloon kaupungin luona. Euroopan rauhanhäiritsijästä haluttiin tämän jälkeen päästävän lopullisesti eroon. Hänet karkotettiin St. Helenan saarelle.

Napoleonin kuolemasta oli kulunut 19 vuotta, kun Ranskan kuningas Ludvig Filip  siirrätti Napoleonin maalliset jäännökset Pariisiin. Kuninkaalla oli ongelmia sisäpolitiikassa ja hän arveli, että Ranskan kansa tarvitsisi menneisyyden loistavia muistoja. Napoleon oli muuttunut ihailluksi kansallissankariksi.

Napoleonin lopulliseksi lepopaikaksi muodostui Pariisin vasemmalla rannalla sijaitseva kaunis Invalidikirkko, jossa hänen maalliset jäännöksensä ovat olleet vuodesta 1841. Alun perin Invalidikirkko oli tarkoitettu Aurinkokuninkaan Ludvig IV:n viimeiseksi leposijaksi. Jules Harrdoui-Mansartin suunnittelema mestariteos valmistui vuonna 1676, mutta siitä ei koskaan tullut Aurinkokuninkaan hautapaikkaa. Siitä tehtiin Bourbonien loiston symboli.

Napoleonin arkku on Karjalan graniittia

Keisarin arkku muodostuu seitsemästä sisäkkäisestä arkusta. Ne ovat rautaa, mahonkia, lyijyä (2 kpl), eebenpuuta, tammea ja ulommainen on punaista Karjalan graniittia.  Empiretyylinen arkku on sijoitettu vihreästä graniitista veistetyn jalustan päälle.

Kirkon lattia on purettu ja Napoleonin arkku sijaitsee keskellä olevassa avonaisessa kryptassa. Alakertaan pääsee pääalttarin vierestä lähteviä portaita pitkin. Arkkua voi katsella myös ylhäältä päin. Näin taataan, että jokainen joutuu kumartamaan keisarin edessä. Napoleonin perivihollisille englantilaisille tämä tuottaa ongelmia. He pyrkivätkin kumarrusta välttääkseen mulkoilemaan suurmiehen hautaa pää pystyssä ja silmä kierrossa.

Napoleonin haudalle johtava ovi on valettu Austerlitzin taistelussa käytetyistä tykeistä. Oven yläpuolella on teksti Napoleonin omasta testamentista:

– Haluan tuhkani lepäävän Seinen rannalla Ranskan kansan keskuudessa, jota suuresti rakastin.

Kirkkoon on haudattu myös Napoleonin nuorempi veli Jérôme, Westfalenin kuningas sekä Napoleonin isoveli Joseph Bonaparte, Napolin ja Espanjan kuningas. Myös marsalkat Ferdinand Fochin ja Sebastian Vaubanin haudat löytyvät Invalidikirkosta.

Invalidikirkko on restaurointityön jälkeen hyvässä kunnossa, muun muassa rakennuksen katon lehtikultaus on uusittu. Napoleonin jäännösten alkuperäisyys on arveluttanut paljon historioitsijoita. On jopa arveltu, että arkussa olevat jäännökset olisivat Napoleonin taloudenhoitajan. Korjaustöiden yhteydessä arkut avattiin ja näkymän aiheuttama hämmästys olikin melkoinen.

Osoite: Esplanade des Invalides.

Metro: Latour-Maubourg, Varenne.

Lue lisää

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU