Parikkalan kotiseutumuseo on entinen haudankaivajan koti

ETELÄ-KARJALA / PARIKKALA – “Hauta-Olli” on nimensä ansainnut. Mikä onkaan parempi lempinimi haudankaivajalle ja arkuntekijälle. Nyt nimi on ikuistettu rakennukseen, missä sijaitsee Parikkalan kotiseutumuseo. Hauta-Ollin mökkiin on tallennettu pirkkalalaista menneisyyttä. Meijerimuseon tavoin, myös kotiseutumuseo on maksuton.

Hauta-Olli, Olli Kosonen, asui perheensä kanssa tässä mökissään 1800-luvun lopulla. Hänen jälkeensä talon omisti August Tuunanen. Hänkin oli haudankaivaja. Augustin kuoltua perikunta myi rakennuksen kunnalle. Rakennus peruskorjattiin, lattiat maalattiin ja katot valkaistiin. Alimmat lahonneet runkohirret vaihdettiin uusiin. Nyt museon yleisilme siisti ja huoliteltu.

Kotiseutumuseoon kerätty paikkakunnalta talonpoikaisesineistöä, jota kuntalaiset ovat lahjoittaneet museotoimintaa varten. Sisätiloihin rakennetun näyttelyn avulla haluttaa kertoa, millaista parikkalalainen arki oli 1800-luvun lopulta toisen maailmansodan jälkeisiin vuosiin. Erityisesti tupa on hienossa kunnossa. Sen sisustus jäljittelee 1930-luvun maalaistalon henkeä.

Räsymatot lattialla, vasta katettu ruokapöytä ja lapsen kehto permannolla luovat kodikasta tunnelmaa. Tuvan pöydällä oleva vuoden 1940 maaliskuun Käkisalmen Sanomat kertoo pääsivullaan, miten rauha on tehty raskain ehdoin. Suomen joukot ovat vetäytyneet uudelle rajalle.

Porstuassa on nähtävänä talonpoikien käyttämiä työkaluja ja esineitä. Kalastuskin on kuulunut parikkalalaisten omavaraistalouteen. Mikä on lepenlauta? Sekin selviää museossa. Lepenlautaa paukutettiin susien karkottamiseksi metsässä liikuttaessa. Pyykkilaudat, kauluslaudat, kartut, varstat ja kapat kuulostavat tutuimmilta. Sen sijaan uhvatta eli patahanko on ehkä jo vieraampi. Se on pitkävartinen rautakoukku, jolla riehtilä laitetaan uuniin ja nostetaan uunista pois.

Museon vieressä on entinen pitäjäntupa, joka toimii nykyisin kuntalaisten käsityökeskuksena.

PARIKKALAN KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Kirkkokatu 6, Parikkala.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Honkakylän kauppamuseossa viimeiset omistajat jättivät kaiken paikoilleen

LUE MYÖS: Meijerimuseo kertoo, millaisia olivat entisaikojen pienet kylämeijerit

LUE MYÖS: Patsaspuisto jakaa mielipiteitä – se on tarkoituskin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.