PIRKANMAA / PARKANO – Vanhaan punagraniittiseen 1800-luvun viljamakasiiniin sijoitettu Parkanon kotiseutumuseo esittelee monipuolisesti paikallista entisaikojen elämää. Silti yksi museon osastoista lienee monille mielenkiintoisin.
Parkanon paronin eli Gustaf Wrede af Elimä´n (1853-1939) värikäs persoona muistetaan paikkakunnalla hyvin, vaikka originellin persoonan poismenosta on vierähtänyt jo vuosikymmeniä. Löytyypä Parkanosta Wreden patsaskin.
Metsänhoitajan koulutuksen saanut Gustaf Wrede oli vaatimattomasti elellyt aatelismies. Hänen isänsä oli Vaasan läänin maaherra ja sisko vankien ystävänä tunnetuksi tullut Mathilda Wrede. Parkanon paroni toimi Parkanossa aluemetsänhoitajana 1893-1918. Wreden eläkevuodetkin vierähtivät Parkanossa.
Paroni muistetaan pitkästä parrastaan, vaatimattomista sarkavaatteistaan, pieksuistaan ja lukuisista luonnonvääristä kävelysauvoistaan. Selässään hän kantoi usein tuohikonttia. Wrede tunnettiin aktiivisena suojeluskuntalaisena.
Hänen meriitteihin kuului Suomen hirvikannan pelastaminen romahtamiselta. Suomen hirvikanta oli supistunut muutamaan kymmeneen yksilöön, jotka elivät Parkanon metsissä. Aluemetsänhoitajana toiminut Parkanon paroni sai opetusministeriöltä apurahan, joka turvin hirviä saatiin sijoitettua vartioituun hirviaitaukseen, jossa ne olivat turvassa salametsästäjiltä. Parin vuoden kuluttua hirvikanta oli kasvanut muutamaan kymmeneen yksilöön ja eläimet vapautettiin.
Kotiseutumuseon alakerran kaksi huonetta on sisustettu parkanolaiseksi kamariksi ja tuvaksi. Erikoisuutena ovat pitäjän kätilön käyttämät välineet. Maanviljelysosastossa on esillä perinteisiä maatalon tarve-esineitä ja työkaluja. Vitriinin on tallennettu vanhoja miesten ja naisten asusteita, kuten hääpuku Hiitin talosta.
Toisen kerrokseen noustessa katse kiinnittyy heti taiteilija Germund Paaerin maalaamaan Akseli Gallen-Kallelan Sammon puolustus -teoksen jäljennökseen.
Parkanon seurakunnalta on saatu lahjoituksena mittava kokoelman kirkollista esineistöä, kuten kristallikruunu, erikoinen virsitynnyri ja kellotapulin katolla ollut kullattu risti. Yläkerrassa on myös naissuutari Hilja Mäkisen työvälineet sekä pettuleivän valmistamiseen liittyviä esineitä.
KOTISEUTUMUSEO
Osoite: Kirkkopolku 1, Parkano.
LUE MYÖS: Militariamuseo Karhumäki on syntynyt Vesa Frimanin intohimoisen keräilyn tuloksena
LUE MYÖS: Parkanon Metsämuseo – ”Hyvää iltaa metsien miehet”
LUE MYÖS: Parkanon Seudun Automuseo – liikenteellinen solmukohta