Parturi-kampaamomuseon tunnus on verilautanen

PIRKANMAA / LEMPÄÄLÄ – Kuokkalan Museoraitin erikoisin museo on Parturi-kampaamomuseo. Kauppamuseon vieressä sijaitsevaan rakennukseen kätkeytyykin todellinen helmi. Parturi-kampaamomuseon tarkoituksena on kertoa, kuinka Suomessa on leikattu hiuksia ja käherretty vuosien 1910-1950 välisenä aikana.

Sisäänkäynnin yläpuolelle on ripustettu parturien tunnus, verilautanen. Terävillä veitsillä oli kätevä poistaa syyliä tai laskea ”pahaa verta” verilautaselle. Sisäpuolen sisustus työvälineineen on saatu lahjoituksina. Esimerkiksi parturituolit ovat palvelleet Tampereen rautatieaseman parturiliikkeessä. Biisonin nahalla päällystetyt hydrauliset tuolit on valmistettu Yhdysvalloissa 1910.

Parturiosastolla on nähtävänä 1900-luvun alun matkafööni, tosin laitteella on painoa 27 kiloa. Koneessa on kaksi puhallusyksikköä, joilla voitiin palvella kahta asiakasta yhtä aikaa. Miesten parta ajettiin partaveitsillä. Veitsi teroitettiin hiomalla terää ensin teroituskiveä vasten ja sitten viimeistelemällä liippausnahkaan vedellen.

Kampaamopuolen hiustenkuivaajat kertovat teknisestä kehityksestä. Museon vanhin on luurankokuivain. Sen taakse kiinnitetty fööni puhalsi putkien pienten reikien kautta kuumaa ilmaa asiakkaan hiuksiin. Kiharoiden tekemiseen tarvittavaa välineistöä on esillä liekeillä kuumennettavista käherrysraudoista sähköisiin piippaussaksiin.

Wellan sähköpermanenttikoneen avulla saatiin sähkövirta kulkemaan päässä olevien rullien kautta. Rullan sisällä oleva metalli toimi lämpövastuksena. Kiharoiden tekeminen kesti useita tunteja. Lämpöpermanenttikone on sähköpermanenttikoneen kehittyneempi muoto. Rullat lämmitettiin niin kuumiksi, että ne saivat asiakkaan hiukset kiharalle. Hiukset pestiin niskanoja-altaissa. Vanhimmat ovat metallisia, uudemmat pakeliittialtaita.

PARTURI-KAMPAAMOMUSEO

Osoite: Kuokkalantie 14, Lempäälä.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Eskolan Kauppamuseossa näkee millainen oli entisaikojen kyläkauppa

LUE MYÖS: Lempoisten kanavasta on tullut Lempäälän symboli

LUE MYÖS: Puskeman Kustaa asui erakkona eläen äärimmäisen vaatimattomasti

LUE MYÖS: Sepän paja ei ole muuttunut mitenkään

LUE MYÖS: Maailman ensimmäinen salibandymuseo löytyy Lempäälän Ideaparkista

LUE MYÖS: Suutarin huone ja hammaslääkärituoli synnyttää paljon muistoja

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.