ETELÄ-SAVO / JUVA – Yli 100 vuotta vanha rakennus, ei sähköä, ei vettä, ei viemäriä, silti tuvassa on keltainen nykyajan puistonpenkki ja kamarissa nahkapäällysteinen nojatuoli. Vaikuttaa melkoiselta ristiriidalta. Todellisuudessa ei, sillä talon viimeinen asukas, Anna Regina Nikulainen, asui täällä vielä 1980-luvulla.
Pattoin perintötila on Juvan kunnan helmi. Se kertoo ajasta, jolloin perinteiset elämäntavat olivat voimissaan. Tilan arvo on sen ainutlaatuisuudessa ja alkuperäisyydessä. Pattoin rakennukset ovat kaikki alkuperäisillä paikoillaan. Huonekalut, työkalut, astiat jne. ovat talon omia. Mitään ei ole tuotu muualta.
Jo saapuminen Pattoin syrjäiselle tilalle on erityinen. Autot jätetään parkkipaikalle. Viimeiset sadat metrit kävellään metsätietä pitkin perille, riukuaitojen ympäröimälle piha-alueelle. Maalaisidylli on täydellinen.
Vaikka tilaa hoidettiin pitkään neljän sukupolven ajan, muutokset olivat vähäisiä. Muilla tiloilla siirryttiin moderneihin menetelmiin, mutta Pattoin tilalla pitäydyttiin vanhoissa. Osin tämä johtui lasten kunnioituksesta vanhempien työtä kohtaa. Suurin syy lienee kuitenkin se, että tilan viimeiset omistajat olivat naimattomia. Perillisiä ei ollut.
Kuten ennen muinoin tämäkin tila elätti asukkaansa. Nikulaiset pyrkivät olemaan omavaraisia niin pitkään kuin mahdollista. Sisarukset saivat miltei kaiken tarpeellisen omalta tilaltaan.
Karl Gustaf Nikulainen osti tilan 1840-luvulla. Hänen jälkeensä Pattoi siirtyi sukupolvelta toiselle. Tilan toiseksi viimeisten omistajien Ville ja Alma Nikulaisen lapset August, Kalle, Aaro ja Anna Regina perivät Pattoin vanhemmiltaan. Pojista nuorin Aaro muutti kaupunkiin, muut sisarukset jäivät. Yksikään sisaruksista ei mennyt naimisiin eikä saanut perillisiä.
Anna Regina eli sisaruksista pisimpään. Hän asui viimeisiä elinvoisinaan kirkonkylässä, mutta vietti kesät Pattoilla. Anna kuoli vuonna 2003.
PATTOIN PERINTÖTALO
Osoite: Kettulantie 315, Juva.
LUE MYÖS: Juvan museon ja Karjalaisten museon alueella toiminta on vilkasta
LUE MYÖS: Olympiavoittaja Kalevi Hämäläisen patsas