Veljessarjan nuorimmainen Tommi Elomo luotsaa Tuton A-nuoria
– Hienoa! Pitkästä aikaa on stressitön sunnuntaiaamu. Sarjapaikka varmistettu!
Tuto Hockeyn A-junioreiden päävalmentaja Tommi Elomon facebookiin tekemä päivitys kertoo osuvasti, millainen hiostava tilanne on joka kevät Mestis-seuran valmentajalla.
Liigajoukkueiden A-nuoret pelaavat SM-sarjassa mandaattipaikoilla ilman putoamisvaaraa. Liigan tavoin Nuorten SM-Liiga on suljettu, paitsi Mestis-joukkueiden osalta. Jälkimmäisille tasaisessa sarjassa jokaisella menetetyllä pisteellä on iso merkitys. Kun joka vuosi joutuu taistelemaan sarjapaikastaan, se kehittää niin pelaajaa kuin valmentajaakin, mutta on henkisesti raskasta.
– Paine on viimeisen pelin viimeiseen sekuntiin asti, painottaa Elomo.
Liiga ja Mestis jäivät kesken. Sarjat lopetettiin virusongelman takia. Nuorten SM-Liigassa mestaria ei ehditty saamaan selville, mutta Tuton osalta kausi ehdittiin pelaamaan loppuun. Tuto säilytti sarjapaikkansa. Turussa pelaa ensi kaudellakin kaksi joukkuetta nuorten SM-liigassa.
– Omasta mielestäni vallitseva järjestelmä on ihan käsittämätön. Jos ASM olisi avoin, liigajoukkueita olisi pudonnut, viime kaudella Ilves ja nyt Vaasan Sport. Kun pelaaja tottuu tappioihin, siitä tulee nopeasti normi. Kun ei ole varsinaista uhkaa, tilanteeseen turtuu. Paine putoamisesta pakottaa tekemään asiat paremmin.
Elmo Aittola vastasi pitkään Tuton A-nuorten valmentamisesta, mutta hänen siirtyessä kesken kauden syrjään muuttui Elomon titteli apuvalmentajasta päävalmentajaksi.
– Elmolla oli seurassa tuplarooli. Hän teki ympäripyöreitä päiviä A-nuorten valmentajana ja Tuton urheilutoimenjohtajana. Se oli iso paketti hoidettavaksi. Saman puhelun aikana vastasin myöntävästi, kun minulta kysyttiin kiinnostusta päävalmentajapestiin. Olinhan muutenkin vahvasti sitoutunut tehtävään. Alustavasti oli puhuttu, että vastuu olisi ensi kaudella siirtynyt joka tapauksessa minulle.
Lätkä on ollut isossa roolissa Elomon perheen arjessa jo vuosikymmenien ajan. Miikan, Teemun ja veljessarjan nuorimmaisen Tommin omat pelaajavuodet ovat takana, mutta jokainen on siirtynyt nyt valmennuspuolelle.
– Ensi kaudesta on Tuton kanssa tehty jo sopimus. Pelaajana en ehkä jättänyt kaikkea potentiaalia peliin, mutta valmentajana on tarkoitus tehdä tätä täysillä. Jääkiekko on Elomon veljien dna:ssa.
Toistaiseksi Tommin valmentajaura on lyhyt.
– Peliurani jälkeen olin yhden vuoden Kiekko-67:n B-junnujen valmennuksessa. Sami Vire oli silloin päävalmentaja ja minä apuvalmentaja. Vastaavasti pyysin Samia avukseni, kun siirryin viime kaudella Tuton A-nuorten päävalmentajaksi.
Nuorten SM-Liiga vaatii sekä pelaajilta että valmentajilta vankkaa sitoutumista. Pelejä pelataan noin viitisenkymmentä. Seitsemäntoista joukkueen sarja on valtakunnallinen, joten bussissakin tulee istuttua kauden aikana useita tunteja.
Liigaseuroista poiketen Tuton A-juniorit toimivat taloudellisesti omana yksikkönä. Käytännössä se tarkoittaa, että pelaajat maksavat itse jääkiekkoharrastuksensa. Lähtökohta on kovin erilainen verrattuna naapuriseuraan. TPS:ssä A-juniorit toimivat osana liigajoukkuetta.
– Lähtökohdat aivan toiset Tuton pelaajilla kuin liigaorganisaatiossa. Pitää joka päivä miettiä, miten rytmität harjoittelua, kun täytyy käydä töissä tai opiskella. Meillä sitoutuminen on kuitenkin hyvä, sillä pelaajat tiedostavat tilanteen.
Tulevaa kautta ajatellen Elomolla on jo suunnitelmia.
– Pelaajilla pitää olla unelmia, mutta silloin päivittäinen tekeminen pitää olla sillä tasolla, että unelma voi joskus toteutuakin. Arjen laadukas suorittaminen näkyy tasaisempana suorittamisena kaukalossa. Uskon, että saan sen ideologian myytyä pelaajille. Nuorten SM-Liiga on kuitenkin tavoitteellinen sarja. Jos tyytyy siihen, että pelaaminen on vain kivaa, pelaa muualla kuin SM-sarjassa.
Pelaajan kehityksen kannalta Nuorten SM-Liiga on tärkeä. Sitä samaa on myös Mestis.
– Nuorten Liigasta on vaikea päästä suoraan Liigaan eikä Jokereiden A:sta mennä suoraan KHL:ään. Mestis on siinä välissä hyvä vaihtoehto. Nuorten SM-sarja palvelee Mestis-seuraa paremmin kuin liigaseuraa, kun hyppy aikuisten sarjoihin on helpompi.
Elomo tietää, että kaikki nuoret pelaajat eivät ole ”kaapokakkoja”.
– Pelaajat kehittyvät eri tahtiin. Nuoren potentiaali voi tulla esiin vasta myöhemmin. Pärjääminen juniorisarjoissa, esimerkiksi B-junnuissa, ei tarkoita sitä, että pärjäät automaattisesti A-nuorissa. Nuorten SM-Liiga kuitenkin näyttää jo suuntaa, mihin oma kehitys on menossa. Parhaissa A-junnujoukkueissa on hyviä pelaajia, mutta eivät hekään kaikki mahdu seuran liigajoukkueeseen. Kuilu on sen verran iso ja silloin Mestis on hyvä vaihtoehto.
A-nuorissa on joka kevät vaihtuvuutta. Osalla tulee ikärajakin vastaan.
– Osa lopettaa kokonaan, kun huomaa, että jääkiekosta ei tullutkaan ammatti. Sen jälkeen panostetaan opiskeluun täysillä. Mutta pelaajat tietävät, että Mestis on yhden oven takana. Osa pelaa jo kauden aikana Mestis-otteluita.
Tuto tarjoaa pelaajapolun seuran omille junioreille, mutta Nuorten SM-Liiga on sarja, johon tarvitaan pelaajia seuran ulkopuoleltakin.
– Ei ole ongelma saada pelaajia. Aikakin on toinen kuin ennen muinoin eli pelaajia liikkuu naapurienseurojen välillä, toteaa Elomo, samalla jo kovasti odottaen, että uuteen kiekkokauteen pääsisi valmistautumaan normaalisti.