UUSIMAA / HELSINKI – Kansallisteatterin takana Mikonkadulla sijaitsee eräs Helsingin pienimmistä museoista. Tiivistunnelmainen museo kertoo Suomen Pelastusarmeijan yli 100-vuotisesta historiasta ja tämän päivän toiminnasta. Se on muutakin kuin monien tuntema joulupatakeräys ja kirpputoritoiminta.
Pelastusarmeijan juuret ovat Itä-Lontoossa. William Booth perusti järjestön yhdessä vaimonsa Catherine Boothin kanssa. Pariskunta halusi auttaa alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä, prostituoituja ja kaikkia, jotka olivat syrjäytyneet yhteiskunnasta.
Tunnuslause Soppaa, saippuaa ja sielunhoitoa kuvaa hyvin järjestön toimintaa. Alku ei ollut helppo, sillä monet, etenkin kapakanpitäjät, suhtautuivat nuivasti pelastusarmeijalaisiin. Nyt järjestö toimii yli sadassa maassa.
Pelastusarmeija aloitti toimintansa Suomessa 1889. Hedvig von Haartmanin aikakaudella 1800-luvun loppupuolella järjestön toiminta laajeni voimakkaasti. Hänen toimestaan julkaistiin myös Suomessa Pelastusarmeijan omaa lehteä Sotahuutoa. Boothin pariskunta ja von Haartman on ikuistettu museoon valokuvin ja patsain.
Suomessa Pelastusarmeijan palveluihin kuuluu nykyäänkin lasten päiväkoteja, palvelu- ja vanhainkoteja, asuntoloita ja hoitokoteja päihdeongelmaisille. Evankelioimistyötä tehdään yhä aikuisten ja nuorten parissa.
Järjestön organisaatio kuulostaa termistöltään sotilaalliselta. Osastoihin eli seurakuntiin kuuluu univormuihin pukeutuneita upseereita ja pelastussotilaita. Jumalalta saamansa kutsun jälkeen sotilas voi hakeutua upseerikoulutukseen. Koulutuksen jälkeen kadetti vihitään upseeriksi. Järjestöä johtaa kenraali. Jarl Wahlström on ainoa suomalainen, joka johtanut koko maailman pelastusarmeijaa.
Musiikki, etenkin torvisoittokunnat, ovat liittyneet aina Pelastusarmeijan toimintaan. Museossa onkin esillä monia järjestön käyttämiä soittimia rummuista erilaisiin puhaltimiin.
PELASTUSARMEIJAN MUSEO
Osoite: Mikonkatu 20, Helsinki.