Peliasujen painatus on muuttunut vuosikymmenien aikana

Kolmessakymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon. Janne Marjamäki on yrittäjänä painattanut pelipaitoja jo kauan.

– Ala on muuttunut täysin. Enää ei puhuta samasta asiasta ollenkaan, kuin silloin kun aikoinaan aloitin. Tosin silkkipaino on pysynyt samanlaisena. Sen tekniikka ei ole muuttunut. Muuten digitaalisuus on korvannut useita työvaiheita, kertoo Marjamäki.

Myös materiaaleissa on tapahtunut vuosikymmenien aikana iso muutos.

– Peliasut ovat muuttuneet puuvillasta keinokuituun. Eivät nykyiset T-paidatkaan ole enää puhdasta puuvillaa, vaikka niistä niin sanotaan.

Urheiluseurat ovat tulleet vuosien myötä tutuiksi Paimion Hakan nelosdivisioonan jääkiekkomaalivahdille. Marjamäen oma kiekkoura päättyi A-juniori-ikäisenä Rauman Lukon organisaatiossa.

– Kun maailmanmestari Jarmo Myllyksen tasoinen maalivahti värvättiin Raumalle useamman vuoden sopimuksella, tiesin, että rahkeeni eivät riitä pidemmälle. Piti hankkia kunnon työpaikka. Otin asioista selvää ja opettelin omatoimisesti tämän alan.

FC TPS, FC Inter, Tuto, LTU, Liedon Pallo, Maskun Palloseura, Lentopalloliitto, Suomen Melonta- ja Soutuliitto…Marjamäen luettelemien seurojen ja liittojen määrä on loputon. Kaukaisimmat yhteistyökumppanit tulevat aina Sallasta asti. Tähän päälle vielä lukematon määrä puulaakijoukkueita. Ja tietysti myös se kaikkein rakkain, Paimio Haka, joka on ollut mukana alusta alkaen.

– Urheilumaailma on minulle mahdollisuus verkostoitua. Sen kautta saan yritysasiakkaita. Urheilu antaa minulle käyntikortin, jonka avulla tutustun uusiin yhteistyökumppaneihin.

Eri urheilulajeilla on erilaiset vaatimukset.

– Lentopallossa on hyvin tarkkaa. Rintamainokset pitävät olla siten, että lattiaa pitkin voi liukua. Sen takia liberopelaajan eli syötön vastaanottajan pelipaidassa ei juurikaan ole mainoksia. Hehän möyrivät kaikkein eniten lattianpinnassa.

Jääkiekko on lajina helpoin.

– Jääkiekon etuna on isokoinen pelipaita. Siihen saa helposti mainokset sopimaan. Parasta on se, että mainokset eivät ole ihoa vasten hankaamassa. Varusteet ovat ihon ja paidan välissä. Nykyään on erikseen sisähousut ja päällyshousut. Jälkimmäisiin tulee mainokset. Päällyshousut eivät ole suojaavia, vaan pelkkää pestävää kangasta. Maajoukkuepelaajat ottavat mukaan omien seurojensa varusteet ja niihin vain pintamateriaali vaihtuu. Eli ei maajoukkueessakaan ole omia housuja.

Muoti vaihtuvine värimaailmoineen vaikuttaa Marjamäen työnkuvaan.

– Etenkin naiset haluavat nykyään tiukempia peliasuja. Aina ei huomioida sitä, että mainoksien johdosta tekstiili ei enää jousta samalla tavalla. Jalkapallopaidat ovat nykyään myös tiukkoja. Mainoskohdat eivät myöskään hengitä. Tekstiili saattaa haitata varsinaista urheilusuoritusta, jos niissä on enemmän muovia kuin hengittävää kangasta.

Mainokset ja merkit eivät saisi hangata ihoa.

– Eräs seura halusi rintalogon brodeerattuna pelipaitaan. Pelaajat joutuivat laittamaan rinnan päälle laastarin, koska iho hankautui rikki.

Haasteellisimmat peliasut ovat sellaisia, missä on pysty- tai vaakaraitoja.

– TPS:n peliasu on haastavin. Siinä on mustavalkoinen pystyraita ja vahvat kontrastit. Mainoksessa pitää olla valkoinen palkki, jotta mainos näkyy. FC Interin värit ovat sininen ja musta, mutta siinä on pieni kontrasti. Mainos voidaan painaa yksivärisenä.

Peliasuista on tullut mainoksien myötä tilkkutäkkejä.

– Pesäpallossa on menty överiksi. Lopputulos on kaamea ja eri mainostajat eivät enää erotu.

Marjamäki muistuttaa harrastejoukkueiden suunnittelemista pelipaidoista.

– Puulaakiporukoilla on usein NHL-seuroilta kopioituja logoja. Hieman tekstejä on muutettu. Kysyin aina, oletteko aivan varmoja, sillä voi tulla soitto lakimieheltä.

Marjamäen voi nähdä Tuton peli-iltoina Kupittaan jäähallilla. Hän pyörittää siellä Tuto-teemaista fanikauppaa. Lippikset, kaulahuivit ja myssyt ovat suosituimmat, ihan niin kuin kaikkialla maailmalla.  Tarjolla on myös pelipaitoja, sekä fanipaitoja ilman mainoksia että pelaajien käyttämiä aitoja pelipaitoja.

– Omistan Tuton pelipaidat. Annan ne joukkueen käyttöön, joten seuran ei tarvitse kiinnittää rahaa paitoihin. Riski on fanikaupan yrittäjällä. Jos joku haluaa ostaa jo kauden aikana niin sanotun game worn -paidan, otan esimerkiksi Ahoniemen pelipaidan ja annan pelaajalle uuden tilalle sekä lähetän käytetyn paidan uudelle omistajalle. Näin toimitaan ammattilaismaailmassakin, kuten Liigassa ja NHL:ssä. Kauden päätteeksi jäljelle jääneet pelipaidat huutokaupataan.

Nykyään pelaajat vaihtuvat kesken kaudenkin tiuhaan joukkueesta toiseen. Se teettää lisätyötä Marjamäelle.

–  Mestiksessä tehdään yhdelle kaudelle tietty määrä paitoja, 30 kotiasua ja 30 vierasasua. Runkopelaajilla on omat numeronsa, mutta muutkin sovitut pelinumerot ovat pelipaidassa valmiina. Nimet voidaan vaihtaa, sillä vanha voidaan irrottaa ja kiinnittää uusi. Joskus pelaaja siirtyy niin nopeasti, että hän joutuu pelaamaan hetken nimettömällä peliasulla.

Marjamäki pyörittää Kupittaan jäähallissa otteluiden aikana Tuto-teemaista fanikauppaa.
Pesispelaajan asussa riittää tilaa mainoksille. Eri asia on, kuinka hyvin yksittäinen sponsori erottuu tilkkutäkistä.
Julius Pohjanoksa on pukeutunut tyylikkääseen retropaitaan. Entisaikojen peliasut olivat hienompia kuin nykyiset tilkkutäkkiasut.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!