Pellonpään talonpoikaismuseossa tunnelma räsymattoineen ja alkuperäisine kakluuneineen on onnistuttu säilymään

VARSINAIS-SUOMI / PERTTELI – Pellonpään talonpoikaismuseo sijaitsee Vihmalolla vajaan kolmen kilometrin päässä Perttelin kirkolta. Aivan Vähähiidentien varressa sijaitseva päärakennus on hyvässä kunnossa. Aktiivinen Perttelin kotiseutuyhdistys on pitänyt Pellonpään tilan päärakennuksesta ja kokoontumistilastaan hyvää huolta.

Pellonpään tilan historia alkaa vuodesta 1711. Maatila oli saman suvun hallussa pitkään, tosin nimi Pellonpää vaihtui Peltoseksi. Eräs tunnetuimpia tilan omistajia oli Kaarlo Pellonpää. Hän edusti Halikon talonpoikaissäätyä valtiopäivillä 1832. Kaarlon komea kuva on yhä päärakennuksen salin seinällä. Perttelin kotiseutuyhdistys osti Pellonpään maanviljelijä Pekka Ojarannalta vuonna 1960.

Punainen päärakennus on tiettävästi 1800-luvulta. Se on sisustettu osin vanhoilla Pellonpään huonekaluilla ja esineillä. Osa on saatu pertteliläisiltä lahjoituksina. Tunnelma räsymattoineen ja alkuperäisine kakluuneineen on onnistuttu säilymään. Päärakennus kostuu tuvasta, suuresta salista, isännän työhuoneesta ja tyttärien kamarista.

Erikoinen yksityiskohta on isännän työhuoneen ovessa oleva kurkistusreikä. Siitä saattoi valvoa, mitä piiat tuvan puolella touhusivat. Vanhan kansanviisauden mukaan ”isännän jalka vastaa kahta miestä elopellolla.”

Pellonpään pihapiiriin on tuotu Perttelistä kerättyjä talousrakennuksia. Harmaa aitta on muualta, niittylato Kuivajärveltä Pöytiöltä. Punainen pikkutupa rakennettiin vaarintuvaksi. Se toimii nyt varastona ja työtilana. Hiidentien toisella puolella sijaitseva punainen aitta oli talon vanha vilja-aitta.

Vuonna 1958 perustettu Perttelin kotiseutuyhdistys pitää Pellonpään ovet kesäisin avoinna. Yhdistyksen päärakennuksessa järjestämät Pertun päivän yhteislaulutilaisuudet ovat suosittuja.

PELLONPÄÄN TALONPOIKAISMUSEO

Osoite: Vähähiidentie 176, Pertteli (Salo).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hiidentietä pitkin on kuljettu jo keskiajalta lähtien

LUE MYÖS: Juvankosken teollisuusympäristö on muisto menneisyydestä

LUE MYÖS: Perttelin kotiseutumuseon arvokkain kokonaisuus on laaja kirkollinen esineistö

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.