Père Lachaisen hautausmaa – vieraile kuuluisuuksien haudoilla

Moni kuuluisuus on löytänyt viimeisen leposijan Pariisin Père Lachaisen hautausmaalta. Monien kansallissankareiden, taiteilijoiden, säveltäjien ja valtiomiesten haudat ovat kiehtovia.

Joidenkin haudoista on tullut todellisia pyhiinvaelluspaikkoja. Kun vielä tutustut haudatun henkilön elämänvaiheisiin, saat kylmät hautakivet elämään. Jokaisella niistä on oma tarina kerrottavanaan.

Père Lachaise on hautabongareiden paratiisi

Père Lachaisen hautausmaa on Pariisin hautausmaista kaikista tunnetuin. Alue on täynnä kuuluisuuksien hautoja. Myös kaksi muuta Pariisin suurempaa hautausmaata, Montmartren ja Montparnassen, ovat tutustumisen arvoisia. Père Lachaise sijaitsee muurien ympäröimällä ja puita kasvavalla kukkulalla, josta avautuu kaunis näkymä yli koko kaupungin.

Hautausmaa perustettiin vajaat 200 vuotta sitten vuonna 1804. Alueen nimi tulee jesuiittamunkin Francois de La Chaisen mukaan, joka oli Aurinkokuninkaan Ludvig XIV:n rippi-isä. Hän omisti tontin nykyisen hautausmaan alueelta. Keisari Napoleonin aikana Pariisin kaupunki osti hautausmaa-alueen ja siirrätti sinne ensimmäiseksi Molièrin ja La Fontainen maalliset jäännökset.

Pariisin rikkaat asukkaat viehtyivät paikkaan siinä määrin, että sitä oli laajennettava 1800-luvulla useampaan kertaan. Monet itseään tärkeänä pitävät haluavat yhä edelleen ostaa itselleen kalliin hautapaikan alueelta, sillä Père Lachaise on nykyisinkin menestyksen symboli.

Hanki kartta

Hautausmaan alue on laaja ja sinne on haudattu tuhansia henkilöitä. Kuuluisuuksien haudat löytyvät helpommin, kun ostaa hautausmaan portilta kartan. Siihen on tarkkaan merkitty hautojen sijainnit. Alue on jaettu useampaan numeroituun osaan (Divisions), ja monet hautojen välillä olevat kujat on nimetty ja merkattu kyltein. Varaa aikaa tutustumiseen vähintään kaksi tuntia. Monet viihtyvät pidempäänkin.

Pariisin hautausmaat eivät ole ainoastaan bongauspaikkoja, vaan ne ovat jo sellaisenaan viehättäviä kävelypaikkoja, koska ne sijaitsevat poissa suurkaupungin vilinästä. Hautausmaiden syrjäisten sijaintien ansiosta turistien määräkin on vähäinen.

Suomalaisiin melko vaatimattomiin hautausmaihin verrattuna Père Lachaise on mahtipontinen upeine hautapatsaineen. Monet perhehaudat ovat monumentaalisia. Hautausmaan merkkihenkilöihin voi tutustua etukäteen monipuolisten www.findagrave.com -nettisivujen avulla.

”Light My Fire” soi yhä edelleen Jim Morrisonin haudalla

Amerikkalaisen The Doors yhtyeen solistista Jim Morrisonista tuli legenda kuollessaan. Hänen hautansa Père Lachaisen hautausmaalla on koko alueen suosituin hauta. ”Jimbon” muistomerkillä käy Doors-faneja ja tavallisia uteliaita tasaisena virtana.

Hautakivi poikkeaa vaatimattomuudellaan muiden kuuluisuuksien hautakivistä. Rocktähti kuoli vuonna 1971. Hänen hautapaikkansa vuokrattiin 30 vuodeksi, mutta Ranskan hallitus julisti Jimin haudan kulttuuriperintökohteeksi. Nykyisin haudalla on myös jatkuva poliisivartiointi. Alkuperäinen Morrisonin graffiitteja täynnä ollut hautakivi varastettiin vuonna 1990.

Frederic Chopinin haudalla on aina kukkia

Säveltäjänero syntyi Puolassa vuonna 1810. Chopin vietti aikaansa musiikin parissa pienestä pitäen. Jo 17-vuotiaana hän oli saavuttanut mainetta taitavana pianistina ja säveltäjänä. Vuonna 1830 ollessaan vasta 20-vuotias hän muutti lopullisesti Pariisiin, jossa hänestä tuli nopeasti seurapiirien juhlissa toivottu esiintyjä. Musiikin suurmiehen terveys kuitenkin heikentyi hänen sairastuttuaan tuberkuloosiin.

Frederic Chopin kuoli vuonna 1849 vain 39-vuotiaana ja hänet haudattiin Père Lachaisen hautausmaalle. Vainajan sydän vietiin kuitenkin takaisin Chopinin kotimaahan ja uurnattiin Varsovan Pyhän Ristin kirkon pilariin.

Edith Piafin, pikku varpusen elämä muodostui suruista ja rakkaudesta

Edith Piafin hauta ei ole monumentaalinen, mutta on tyylikäs. Haudalla on aina myös kukkia. Punaiset kukat sopivat hyvin tummakiviselle hautakivelle. Sen kylkeen on kaiverrettu kultaisin kirjaimin sana Cassio, joka oli Edithin oikea sukunimi.

Varpusen tie tähtiin ei ollut helppo. Alkuaikoina Edith Piaf elätti itsensä katulaulajana. Miehet vaihtuivat ja elämänmeno oli melko hurjaa. 1930-luvulla hän oli kuitenkin jo tähti esiintyessään Champs-Elysée’llä yökerhoissa sekä konserteissa, jotka myyty loppuun. Rakkaussuhde Manuel Cerdan -nimisen marokkolaisen nyrkkeilijän kanssa päättyi onnettomasti miehen kuoltua lento-onnettomuudessa. Loputtoman surun pohjalta syntyi kuolematon ”Hymni rakkaudelle”.

Suuren menestyksen jälkeen epäonnistuneet ihmissuhteet, sairaudet, huumeet ja alkoholi tekivät Edith Piafista 33-kiloisen ihmisraunion. Hän kuoli vuonna 1963 Pariisissa. Siunauspäivänä Père Lachaisen hautausmaalla oli väentungos. Arviolta 40 000 Varpusen ystävää jätti hänelle jäähyväisensä.

Wilden hautakivi peittyy suudelmista

Irlantilainen näytelmäkirjailija Oscar Wilden harmaan ja massiivisen hautakiven pinta on täynnä punaisia huulenkuvia. Muistomerkillä vierailevat ovat ottaneet tavaksi suudella punatuilla huulillaan kiveä.

Oscar Wilde syntyi Dublinissa vuonna 1854. Hän tuli kuuluisaksi ylellisestä elämäntyylistään, lentävistä lauseistaan ja näytelmistään. Wilde tuomittiin vuonna 1895 kahdeksi vuodeksi vankeuteen homoseksuaalisuudesta. Vankilasta päästyään hän teki vararikon ja muutti asumaan Pariisiin, jossa hän kuoli vuonna 1900.

Alueelle on haudattu mm. seuraavat henkilöt:

Kirjailija Oscar Wilde

Laulaja Edith Piaf

Laulaja Maria Callas

Tanssija Isadora Duncan

Journalisti Victor Noir

Näyttelijä Yves Montad

Näyttelijä Simonen Signoret

Näyttelijä Sarah Bernhardt

Kirjailija Honoré de Balzac

Taidemaalari Eugène Delacroix

Kirjailija La Fontaine

Kirjailija Molière

Vallankumousaktivisti Francois Raspail

Säveltäjä Georges Bizet

Taidemaalari Théodore Géricault

Säveltäjä Frederic Chopin

Rocktähti Jim Morrison

Sijaint: Pariisi, Rue du Repos.

Metro: Linja 3 (Galliéni), asema Père Lachaise tai Gambetta.

Avoinna: 8.30-18.30 joka päivä.

Ei pääsymaksua.

Lisätietoja:

Lue lisää

Lue lisää

www.findagrave.com

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU