Perhe Espanjassa, koti Turussa – Kristikassa pelaava Diaz Suomela on tehnyt rohkeita päätöksiä elämässään

Peliasun selkämykseen kirjailtu nimi Diaz Suomela herättää ihmetystä. Harvoin kotimaisilla koripallokentillä näkee pelaajaa, jolla on syntymästä saakka ollut kaksi sukunimeä. Elias Diaz Suomela onkin kaksoiskansalainen.

– Minulla on vain yksi etunimi, Elias, mutta kaksi sukunimeä. Olen syntynyt Espanjassa ja siellä kaksi sukunimeä, isän ja äidin puolelta ilman väliviivaa, on normaalia. Joskus joudun selittämään Suomessa erikoiselta kuulostavaa sukunimeäni.

Divarijoukkue Kristika Turussa pelaavan Diaz Suomelan tarina ei ole ihan tavanomainen. Se on vaatinut Eliaksen perheeltä rohkeita päätöksiä ja nuorelta mieheltä itseltään itsenäistymistä jo perin nuorena sekä sopeutumista tyystin toisenlaiseen kulttuuriin kuin mihin on tottunut synnyinmaassaan.

Kyse on oikeanlaisesta elämänasenteesta. Kristikan päävalmentaja Juha Ruohonen on tuntenut pelaajansa jo useamman vuoden ajan.

– Diaz Suomela tulee kaikkien kanssa toimeen. Hän tuo iloa ja energiaa joukkueeseen. Elias on aina hymy huulilla, iloinen ja valmis auttamaan. On niin sanotusti hyvä tyyppi, toteaa Ruohonen.

Eliaksen tarina sai alkunsa, kun hänen äitinsä Teea päätti yli parikymmentä vuotta sitten lähteä aur pairiksi suomalaiseen perheeseen Espanjaan. Galicia on Atlantin rannalla sijaitseva syrjäinen itsehallintoalue Luoteis-Espanjassa. Eliaksen vanhemmat tutustuivat Ferrolin pikkukaupungissa. Poika syntyi myöhemmin, kun vanhemmat olivat muuttaneet Vigoon, Galician alueen suurimpaan kaupunkiin.

– Äitini lähti Espanjaan nuorena lukion jälkeen. Tapasi isäni Fernandon ja päätti jäädä. Nyt espanjalaiseen perheeseeni kuuluvat minun lisäkseni iso- ja pikkuveli.

Kaksi vuotta vanhemmalla isoveli Oscarilla on ollut iso vaikutus Eliaksen päätöksiin, muun muassa lajivalintaan.

– Aloitin käsipallon harrastamisen 8-vuotiaana. Sekin on iso laji Espanjassa. Isoveljeni pelasi koripalloa. Kävin välillä hänen treeneissä katsomassa ja kokeilemassa koripallon pelaamista. Huomasin, että se sujui minultakin. Oscarin valmentaja houkutteli minut mukaan koripalloon, joten käsipallo sai jäädä.

Eliaksen elämänsuunnitelmat menivät uusiksi, kun isoveli muutti vuodeksi Suomeen.

– Hän asui isovanhempieni luona Turussa ja kävi Kerttulin urheilulukiota. Vaikka Oscar oli vain vuoden Suomessa, hän piti kokemusta hienona ja kannusti minuakin kokeilemaan.

Isoveli muutti aikoinaan yksin Suomeen, mutta Eliaksen kohdalla myös äiti ja pikkuveli Matias lähtivät mukaan.

– Matias meni Hepokullan ala-asteelle ja minä Rieskalähteen yläasteen yhdeksännelle luokalle. Isäni jäi isoveljeni kanssa asumaan Espanjaan, mutta kävi aina välillä vierailulla Suomessa.

Suomen kieli tarttui pikavauhdilla ja nyt Eliakselta paikallinen kieli soljuu suusta hämmästyttävän virheettömästi, osin jopa Turun murteella. Silti hän väittää, että espanjan kieli on hänelle yhä vahvempi kieli.

Elias on koripallon pelaamisen ohella ilmeisesti myös lukumiehiä, sillä peruskoulun jälkeen hän siirtyi isoveljensä jalanjäljillä Kerttulin urheilulukioon, tosin vain vuodeksi.

– Suoritin kolmen vuoden ajan Kisakallion urheiluopistolla liikuntaneuvojan tutkintoa samalla kun kävin lukioni loppuun Lohjan lukiossa. Sain kaksoistutkintoni valmiiksi viime kesänä. On hyvä, kun urheilun ohella on jotain muutakin. Opiskelu tukee urheilua ja päinvastoin.

Espanjassa alkanut koripalloharrastus jatkui Suomessa.

– Muuttaessamme Suomeen otimme selvää, missä Turussa pääsee pelaamaan koripalloa. Namikassa otettiin heti hyvin vastaan. Pärjäsinkin, vaikka moni oli minua pari vuotta vanhempi. Ruohonen oli jo silloin junnuissa valmentajani.

Aika Lohjalla tarkoitti myös tovin poissaoloa kilpakoripallosta. Laji ei silloinkaan jäänyt, sillä urheiluopiston tilat mahdollistivat monipuolisen harjoittelun. Pienen tauon jälkeen oli aika palata takaisin seuratoimintaan.

– Pääsin pelaamaan Namikan nelosdivarijoukkueeseen, kunnes Ruohonen otti kauden puolessavälissä yhteyttä ja pyysi mukaan myös seuran kakkosdivarijoukkueeseen.

Eliaksen, Espanjan avun, taidot todettiin niin hyviksi, että hän eteni Kristika Turun divarijoukkueen kesäharjoituksiin ja sitä myöten myös edustusjoukkueeseen.

– Nyt on menossa toinen kausi Kristikassa, mutta pelaan myös seuran kakkosjoukkueessa. Saan paljon vastuuta ja peliaikaa. Hyvä niin, sillä pelaaminen kehittää parhaiten. Siellä on muutama muukin edustusjoukkueen pelaaja.

Koripallo on pitkien pelaajien laji. Alle 180 senttinen Elias ei kuulu tähän ryhmään. Sen mikä pituudessa menettää, pitää korvata muulla tavoin.

– Minulla on vahvat ja nopeat jalat sekä hyvä ponnistusvoima. Korvaan pituuteni hyvillä heitoilla ja intensiivisellä puolustuksella. Tykkään juosta ja laittaa painetta koko kenttään.

Eliaksen urheilulliset tavoitteet eivät liity siihen, millä sarjatasolla hän pelaa.

– Tavoitteeni ei ole mikään sarja, esimerkiksi Korisliiga. Tavoitteeni on olla mahdollisimman hyvässä ympäristössä kehittyäkseni mahdollisimman pitkälle. Olen tyytyväinen, kun tiedän tehneeni kaikkeni.

Oman elämän kannalta isoin päätös oli, kun äidin ja pikkuveljen palatessa takaisin Espanjaan, Elias halusi jäädä Suomeen.

– Äitini muutti kolme vuotta sitten takaisin Espanjaan. Nyt olen ollut kaksi vuotta itsekseni, vaikka onhan Turussa paljon äidin sukulaisia. Osin koronan takia en ole käynyt Espanjassa puoleentoista vuoteen. Onneksi on sosiaalinen media ynnä muut, niin voimme olla tarvittaessa päivittäinkin yhteydessä.

Koripallo kuuluu Eliaksen arkeen muutenkin kuin pelaamalla Kristikassa. Hän vetää Namikan pikkunatiaisista muodostettua ryhmää, Pikkususia, sekä toimii apuvalmentajana seuran U17-ryhmässä. Päivisin Elias on hoitanut usein liikunnanopettajan sijaisuuksia. Muun muassa omassa Rieskalähteen koulussaan nuorten parissa viihtyvä Diaz Suomela on tuttu näky. Tulevaisuuden suunnitelmiakin on 21-vuotiaalla pelimiehellä mielessä.

– Tavoitteeni on päästä Jyväskylän yliopiston liikuntatieteelliseen. Ja onhan Jyväskylä tunnettu koripallokaupunkikin.

Punttisalilla on käyty. Tarvittaessa Eliakselta löytyy vääntövoimaa kiistapalloissa.
Pelaamisen ohella Diaz Suomela on mukana myös valmennustehtävissä. Menossa on Namikan U17-joukkueen harjoitukset.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!