Perniön museo kuuluu kotiseutumuseoiden eliittiin

VARSINAIS-SUOMI / PERNIÖ – Perniön museo ei ole mikä tahansa museo. Se on eräs Varsinais-Suomen kiinnostavimmista kohteista. Perinteisiä kotiseutumuseoita kiertävä saattaa yllättyä nähdessään Perniön museon monipuoliset kokoelmat. Jo itse rakennus on komea. Arkkitehti A.W. Ranckenin suunnittelema uusklassinen rakennus muistuttaa enemmän kartanoa kuin perinteistä kotiseutumuseosta. Esikuvana on ollut Perniön pappilan piirustukset vuodelta 1731.

Perniön museo perustettiin 1930. Se, että rakennus tehtiin aianoastaanmuseokäyttöön, oli tuohon aikaan perin harvinaista. Paikallisen museotoiminnan juuret ulottuvat vieläkin kauemmas.

Tilanomistaja Karl Fredrik Kaarlonen (1860-1938) lahjoitti arvokkaan keräilykokoelmansa Perniön maamiesseuralle 1800-luvun lopussa. Hän kiinnostui keräilystä jo pikkupoikana. Museon perustaminen oli kotiseututyötä tekevälle Kaarloselle unelma. Se toteutui, kun hän oli jo 70-vuotias. Kaarlonen oli myös kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta sekä maatalouden kehittämisestä. Erilaiset luottamustehtävät kuuluivat hänen arkeensa. Kaarlonen sai kunnallisneuvoksen tittelin vuonna 1925.

Myöhemmin perniöläinen maanviljelijä Frans Lindstedt testamenttasi laajan seuralle esinekokoelmansa: aseita, piippuja ja tinaesineitä. Kahden keräilystä innostuneen herran kokoelmat muodostavat yhä arvokkaimman osan Perniön museon kokoelmista.

Perniön museo ei ole kiireisen matkailijan kohde. Kahdessa kerroksessa on esillä monipuoliset tina-, puukko-, kello, ase-, kirkollis-, raha- sekä tekstiilikokoelmat. Huoneet on sisustettu vanhoilla tyylihuonekaluilla. Katossa on kattokruunuja ja seinillä koristeellisia seinäkelloja ja maalauksia. Suurlahjoittajien, Lindstedtin ja Kaarlosen, muotokuvat ovat tietysti parhaimmilla paikoilla.

Museon mielenkiintoisin huone on sisustettu kunnallisneuvos Kaarlosen huonekaluilla ja esineillä ja radio on Perniön vanhimpia. Sitä monet kuntalaiset kävivät aikoinaan kuuntelemassa. Radion avulla perniöläisille avautui aivan uusi maailma. Kannattaa istahtaa Kaarlosen konttorin sohvalle kuuntelemaan 1930-luvun nostalgisia radio-ohjelmia.

Museoon on vapaa pääsy.

PERNIÖN MUSEO

Osoite: Museotie 9, Perniö (Salo).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Mathildedalin ruukkikylä palvelee nyt matkailijoita

LUE MYÖS: Vitsinä syntynyttä Muovikassimuseota ei oikeasti ole edes olemassa – silti se on Suomen ainoa

LUE MYÖS: Perniön Nostalgia-automuseo on yhden miehen intohimoin synnyttämä

LUE MYÖS: Teijon ruukkikylä on valittu Vuoden kyläksi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.