Persoonallisia ja epäonnistuneita – suomalaisten urheiluseurojen nimissä on käytetty mielikuvitusta tai sitten tekaistu nimihirviöitä

Ducks, Oilers, FC Inter, Vuokatti Ski Team, Seagulls, Steelers, Hunters, East Volley…Englanninkielisten seurojen lista on Suomessa pitkä. Lahden Pelicans on kuitenkin tällä hetkellä SM-liigassa nimeltään ainoa vieraskielinen kiekkojoukkue.

Kolme jyväskyläläistä koululaista, Klaus Kuhlmann, Pete Heinonen ja Jussi Kantele pelasivat kaveriporukalla puulaakisarjassa kaukalopalloa. Joukkue tarvitsi uuden nimen. Tarinan mukaan kolmikosta Kantele hoki usein hikipäissään ”Happee! Happee!” Hauska hokema tarttui muihinkin ja seuran nimi oli keksitty.

Nimi Happee otettiin käyttöön poikaporukassa jo vuonna 1983, mutta salibandyseura Happee rekisteröitiin virallisesti vuoden 1989 alussa. Jyväskyläläisen urheiluseuran nimihistoria on poikkeuksellinen. Niinpä lopputuloskin on persoonallinen.

Happeen kakkosjoukkueen ”Höyrymiesten” alkuperäinen nimi on FBC Dux Happee Steamers. Eli persoonallinen on sekin, mutta kuulostaa vähemmän suomalaiselta urheiluseuralta.

Lista perinteisistä suomalaisista seuranimistä on pitkä. Saarijärven Pullistus, Maaningan Mahti, Myrskylän Myrsky, Asikkalan Raikas, Joutsan Pommi sekä monet muut klassiset seuranimet. Seurojentaloilla ja työväenyhdistyksissä on pitkään ja hartaasti mietitty uuden paikallisen seuran nimeä, joka olisi persoonallinen ja kestäisi aikaakin. Vanhimmat näistä seuroista ovat viettäneet jo 100-vuotisjuhliaan.

Lista persoonattomista ja epäonnistuneista suomalaisista seuranimistä on sekin pitkä. Valitettavasti. Näiden saunanlauteilla hätäpäissään tekaistujen nimien syntyhistoria on lyhyt.

Aloitetaan nimilistan masentavimmasta päästä. Suomesta löytyy useita urheiluseuroja, jotka perustavat nimensä vieraskielisiin sanoihin, useimmiten englanninkielisiin.

Eräs ensimmäisistä vieraskielisistä oli aikoinaan espoolainen koripalloseura Playboys. Eletään 1970-luvun alkuvuosia. Haukilahden Kisan ”Rattopojat” mainostivat pelipaidoissaan muun muassa kondomeja ja Forum-tupakkaa. Joukkueen imago oli hyvän maun rajoilla, mutta menestystäkin tuli. Playboys voitti Suomen mestaruuden vuosina 1974 ja 1976. Tapiolan Honka ja Playboys yhdistyivät rattopoikien viimeisen mestaruuden jälkeen. Joukkueen nimeksi tuli Playhonka.

Globaalia jatkoa seurasi nopeasti. Suomeen perustettiin tiuhaan seuroja, jotka saivat kansainväliseen tyyliin uusia etuliitteitä: FC, AC, HC, HT, FBC, FPT, BCJ, FCV, FCJ ynnä monta muuta mystistä vieraskielistä kirjainyhdistelmää.

Oululainen jalkapallo on hyvä esimerkki vaihtuneista nimisotkuista. Konkurssien ja seurafuusioiden myötä nimet ovat muuttuneet useasti: OTP, OLS, FC Oulu, OuJK, AC Oulu…Veikkaan, että viimeksi mainitun AC Oulun (ACO) kaikki pelaajatkaan eivät tiedä, mistä etuliitteen kirjaimet tulevat. Jotta oululainen sekasotku olisi täydellinen, kaupungissa pelasi aikoinaan myös jalkapallojoukkue FC 1991 eli Äfseetuhatyhdeksänsataayhdeksänkymmentäyksi.

Entä miltä kuulostavat nimihirviöt FBT Pori Karhut United, FC KooTeePee tai HooCee Helsinki?

Jos seuran brändityöryhmä haluaa asettaa riman mahdollisimman alas, voi tyytyä nimiin D-Team tai K-team. Turussa Turun Tovereiden (TuTo) valmentaja Juhani Tamminen visioi aikoinaan, että joukkueen nimi pitäisi olla Lions. Piti kuitenkin tyytyä nimeen TUTO Hockey. Yhtä suurta mielikuvitusta on tarvittu, kun perustettiin myöhemmin monien muiden kotimaisten lentopalloseurojen tavoin englanninkielinen TUTO Volley.

United on suosittu sana, joka on kätevä yhdistää pelkästään paikannimeen. Näin saadaan muun muassa nimi Tampere United tai Helsinki United. Yksinkertaisimmillaan se on seuranimessä FC United. Siitä voi päätellä, että kyseessä on todennäköisesti joku jalkapalloseura, Football Club. Mielikuvituksettoman nimen takana on pietarsaarelainen naisten jalkapalloseura.

Porin Ässät, Rauman Lukko, Tampereen Tappara jne. Yllättävää, miten Suomen ainoassa todellisessa ammattilaissarjassa on vain perinteisiä seuranimiä. On yksi poikkeus. Lahden Pelicans. Jos on oululainen seurahistoria kimurantti, sitä se on ollut myös Lahdessa. Rajan taakse jäänyt Viipurin Reipas on saanut useita perillisiä. Nimet ovat vain vaihtuneet: Lahden Reipas, Reipas Lahti, Kiekko-Reipas, Lahti-69, Kuusysi, FC Kuusysi, FC Lahti.

Lahtelaisella kiekkopuolella päädyttiin lopulta nimeen Pelicans, uskottavuuden varmistamiseksi englanninkielisenä. Tunnukseksi valittiin kaikille lahtelaisille perin tuttu lintu, isoleukainen pelikaani, eiku.

Loimaan Korikonkarit kuulosti liian junttimaiselta ollakseen vakavasti otettava Korisliigajoukkue. Nilan Bisons kuulosti paremmalta. Nykyään nimi on Bisons Loimaa eli nimi pitää tietysti lausua kansainvälisesti baisons. Suomalainen ytimekäs nimi Biisonit ei loimaalaisjoukkueelle kelpaa.

Joensuulainen salibandyseura Karelia Flames laittaa vieläkin paremmaksi. Se sekoittaa nimeensä latinaa ja englantia. Paikallislehti Karjalainen saakin olla tarkkana, kun yrittää taivuttaa kyseistä seuranimeä suomen kielen eri sijamuotoihin.  Saman kaupungin lentopalloseura Karelian Hurmos luottaa sentään ainakin osittain suomen kieleen.

Korson Veto ei liene tarpeeksi mediaseksikäs, mutta seuran lentopallon Mestaruusliigajoukkue Vantaa Ducks kuulostaa jo paremmalta. Samoin Salon Vilpas on vaihtunut muotoon Vilpas Vikings ja Kauhajoen Karhu muotoon Karhu Basket. Pohjois-Karjalassa palloa pomputtaa Kataja Basket Club.

Sen sijaan Kouvolassa luotetaan puhtaasti kotimaisuuteen. Koripalloseura Kouvolan Kouvot kuulostaa eksoottiselta, mutta kouvo on yksi karhun lukuisista kutsumanimistä. Muista lajeista poiketen pesäpallon puolelta on haastavaa löytää muita kuin perinteisiä suomalaisseurojen nimiä.

Eräs pahimmista joukkuenimistä ovat sponsorien mukaan nimetyt. Mediakin suhtautuu niihin nuivasti. Osa on mennyt läpi, kuten Rosenlewin Urheilijat ja Upon Pallo. Vakuutusyhtiön nimen mukaan nimetty Kalevan kisatkin on hyväksytty.

Sen sijaan nimet Team Lakkapää, Team Componenta, Scotch Team, Ford Levoranta Sastamala, Team Trust Perintä, Kappa Volley, Team Oriflame jne. ovat kiusallisia. Lentopalloliigassa pelaa Kyyjärven Kyky. Sen nykyinen nimi KyKy-Betset perustuu yhteistyöhön betoniyritys Betsetin kanssa.

Turun NMKY:n kasvatti Teemu Rannikko aloitti 1990-luvulla aikuisottelunsa yhteistyökumppanin tuotemerkin mukaan nimetyssä Piiloset-joukkueessa. Hevosmiesten tietotoimiston mukaan vastaavasti turkulainen naisjoukkue neuvotteli pelaamista Vuokkoset -nimellä.

1980-luvulla naisten jalkapallon pääsarjassa pelasi joukkue nimeltä Kaunis Nainen Futis (KNF) voittamalla myös kerran Suomen mestaruuden. Kahdesti joukkue oli hopealla. Erikoinen nimi tuli naisten kosmetiikka-alan yritykseltä. Tälläkin kertaa, kun yritys lopetti muutaman vuoden jälkeen tukemisen, KNF:n toiminta päättyi.

Kun nimenmuutos on lähes huomaamaton, sponsorinimi livahtaa medialta läpi helpommin. F-liigassa pelaava Espoon Oilers vaihtoi yhteistyökumppanin mukaan nimekseen Esport Oilers. Öljymiehiin viittavia seuroja on maailma täynnä.

Erikoista suomalaista seurafuusiohistoriaa saatiin, kun Salibandyseura Vuosaari ja Vuosaaren Viikingit yhdistyivät. Uuden seuran nimeksi tuli Salibandyseura Viikingit, SSViikingit. Sattumalta Natsi-Saksan eräs kuuluisimmista SS-divisioonista oli nimeltään SS-Wiking. Niinpä päätettiin jatkaa nimellä SSV. Tarina sai jatkoa, kun Tapanilan Erä ja SSV yhdistyivät. Tuloksena oli keinotekoisena pidetty nimi EräViikingit.

Salibandyssä Gunnersin ja KooVeen yhdistyessä syntyi omituinen yhdistelmä G-KooVee.

Kiekkoseura Karhu-Kissat kuulostaa fuusioseuralta. Näin ei kuitenkaan ole. Karhukissa-niminen eläin on olemassa, joskaan ei Suomessa, vaan Kaakkois-Aasiassa. Karhu-Kissat on juniorijääkiekkoon erikoistunut helsinkiläinen jääkiekkoseura. Seuranimenä Bearcats on Yhdysvalloissa hyvin tavallinen.

Toisinaan voi syntyä tahatontakin komiikkaa. Yleisseura Nurmon Jymy on tuttu seura, mutta sen synty kuulostaa hauskalta. Jymy perustettiin jo vuonna 1925, kun Ylipään Kaverit ja Alapään Koitto yhdistyivät. Nykyään kylällä toimii Nurmon Alapään venyttelijät. Kyseessä on naisten jumpparyhmä. Erikoinen nimi ei herätä ihmetystä Nurmossa, koska kylän nimi on kaikille tuttu.

Kalmarin Nahjus saattaa herättää hilpeyttä vastustajassa. Kyseessä on kuitenkin yli 100-vuotinen voimistelu- ja urheiluseura Keski-Suomessa Saarijärven Kalmarin kylästä.

Vitsiä on väännetty jo moneen kertaan, kun käsipallon SM-sarjassa riihimäkeläinen Cocks ja helsinkiläinen Dicken mittaavat vastakkain paremmuuttaan.

Liverpool FC:n slogan You ́ll never walk alone on eräs tunnetuimista seuran iskulauseista. FC Bayernin iskulause on suomeksi Me olemme mitä olemme.

Seuran nimi, mutta myös hyvä iskulause kuvaa seuran identiteettiä. Tikkurilan Palloseuran virallinen iskulause on TiPS – Jalkapalloa vihreällä sykkeellä. Hyvinkään Palloseurassa luotetaan sloganiin Voima. Tahto. Sydän.

Myä Yhes! KTP-Basketin kryptinen iskulause korostaa kotkalaisuutta ja sitä, että yhdessä saadaan paljon enemmän aikaan kuin yksin. Kaksikielinen HIFK toteaa muun muassa, että Härifrån tvättas!

Kun iskulause on hyvä, siitä tule ajaton. Eräs tunnetuimmista Suomessa on Rauman kaupungin slogan Ol niingon gotonas.

Joskus kuvitellaan että, seuran uskottavuuteen ei riitä vain seuran englanninkielinen nimi, vaan slogakin pitää olla englanniksi. Loimaalla luotetaan kylläkin suomalaiseen seuranimeen Hurrikaani, mutta seuran iskulauseen pitää olla englanniksi. Slogan Team with the Feeling vaatii jo osaamista, mutta ilmeisesti Loimaan seudun syrjäisissä savipeltomaisemissa löytyy riittävästi kielitaitoa.

Kielitaitoa löytyy Myrskylästäkin. We are MyMy, on paikallisen Nelosessa jalkapalloa pelaavan joukkueen hulppea iskulause.

Entäpä mikä on se paras seuranimi Suomessa?

Tässä on yksi ehdokas: Kellon Lyönti Haukiputaan Kellon taajamasta.

Ja tietysti vanha klassikko, Kyröskosken Pärske – seura, joka on oikeasti olemassa Pirkanmaalla, mutta sen seuralyhenteestä ei vieläkään ole tarkempaa tietoa.

Jyväskyläläisen salibandyseura Happeen nimen syntyhistoria on mielenkiintoinen.
Eräs ensimmäisistä vieraskielisistä seuroista Suomessa oli espoolainen koripalloseura Playboys 1970-luvun alkuvuosina.
Turun NMKY miesten divarijoukkue vaihtoi nimensä uusvanhaan Kristika Turku. Loimaalla on todettu, että Loimaan Korikonkarit on liian vaatimaton nimi. Englanninkielinen Bisons Loimaa on parempi.
Pesäpallon puolelta on haastavaa löytää muita kuin perinteisiä suomalaisseurojen nimiä.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!