Perttilän riippusilta on Suomen vanhin

ETELÄ-POHJANMAA / ISOKYRÖ – Ensimmäistä kertaa autolla Perttilän riippusillalle saapuva empii joen ylitystä. Siltapilariin kiinnitetty hevosaikakauden kylttikin Juostenajo kielletty hämää. Suomen vanhin liikenteelle avoin teräksinen riippusilta on kuitenkin tarkoitettu myös autoille, tosin painorajoitus on neljä tonnia.

Sillan kokonaispituus on 108,5 metriä ja jänneväli 81,5 metriä, vapaaksi aukoksi jää 80,5 metriä.

Isossakyrössä Kyrönjoen ylittävä riippusilta valmistui vuonna 1910. Tuskin sillan suunnittelija Valle Antila osasi edes kuvitella, että yli 100 vuotta myöhemmin silta olisi yhä käytössä.

Ilman vuosien aikana tehtyjä korjaustöitä puukantinen riippusilta ei olisi enää ajokuntoinen. Tiehallinnon ylläpitämän museosillan kansi ja kaiteet uusittiin 1980-luvulla. Kesällä 2010 yksi sillan alkuperäisistä kannatinvaijereista vaurioitui. Säikeitä meni poikki. Varmuuden vuoksi kaikki sillan vaijerit uusittiin. Korjaustöiden takia silta oli parin vuoden ajan poissa käytöstä.

Rakennusmestari Antila (1882-1938) oli urakoitsija. Vaikka Antila suunnitteli rakennuksiakin, hänen yhtiönsä tunnettiin parhaiten juuri riippusilloistaan. Antila teki nuorena opintomatkoja Pohjoismaihin. Norjassa hän perehtyi paikallisten riippusiltojen rakentamiseen ja hyödynsi oppejaan myöhemmin, ei pelkästään Pohjanmaalla, vaan myös muualla Suomessa.

Perttilän riippusillan läheisyydessä on Napuen taistelun muistomerkki. Alueella käytiin Suuren Pohjan sodan viimeinen Suomessa käyty kenttätaistelu. Isossakyrössä taisteltiin vuonna 1714.

PERTTILÄN RIIPPUSILTA

Osoite: Perttiläntie, Isokyrö.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Asemiesmuseossa on esineitä ja tarinoita kaikista Suomessa käydyistä sodista

LUE MYÖS: Leväluhdan uhrilähteellä on karmaiseva historia

LUE MYÖS: Isonkyrön Maatalouskonemuseon Sirpistä Puimuriin -tapahtuma on kesän kohokohta

LUE MYÖS: Napuen taistelun muistomerkki – Matti Visanti tunnettiin mahtipontisista monumenteistaan

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.