ETELÄ-POHJANMAA / ISOKYRÖ – Ensimmäistä kertaa autolla Perttilän riippusillalle saapuva empii joen ylitystä. Siltapilariin kiinnitetty hevosaikakauden kylttikin Juostenajo kielletty hämää. Suomen vanhin liikenteelle avoin teräksinen riippusilta on kuitenkin tarkoitettu myös autoille, tosin painorajoitus on neljä tonnia.
Sillan kokonaispituus on 108,5 metriä ja jänneväli 81,5 metriä, vapaaksi aukoksi jää 80,5 metriä.
Isossakyrössä Kyrönjoen ylittävä riippusilta valmistui vuonna 1910. Tuskin sillan suunnittelija Valle Antila osasi edes kuvitella, että yli 100 vuotta myöhemmin silta olisi yhä käytössä.
Ilman vuosien aikana tehtyjä korjaustöitä puukantinen riippusilta ei olisi enää ajokuntoinen. Tiehallinnon ylläpitämän museosillan kansi ja kaiteet uusittiin 1980-luvulla. Kesällä 2010 yksi sillan alkuperäisistä kannatinvaijereista vaurioitui. Säikeitä meni poikki. Varmuuden vuoksi kaikki sillan vaijerit uusittiin. Korjaustöiden takia silta oli parin vuoden ajan poissa käytöstä.
Rakennusmestari Antila (1882-1938) oli urakoitsija. Vaikka Antila suunnitteli rakennuksiakin, hänen yhtiönsä tunnettiin parhaiten juuri riippusilloistaan. Antila teki nuorena opintomatkoja Pohjoismaihin. Norjassa hän perehtyi paikallisten riippusiltojen rakentamiseen ja hyödynsi oppejaan myöhemmin, ei pelkästään Pohjanmaalla, vaan myös muualla Suomessa.
Perttilän riippusillan läheisyydessä on Napuen taistelun muistomerkki. Alueella käytiin Suuren Pohjan sodan viimeinen Suomessa käyty kenttätaistelu. Isossakyrössä taisteltiin vuonna 1714.
PERTTILÄN RIIPPUSILTA
Osoite: Perttiläntie, Isokyrö.
LUE MYÖS: Asemiesmuseossa on esineitä ja tarinoita kaikista Suomessa käydyistä sodista
LUE MYÖS: Leväluhdan uhrilähteellä on karmaiseva historia
LUE MYÖS: Isonkyrön Maatalouskonemuseon Sirpistä Puimuriin -tapahtuma on kesän kohokohta
LUE MYÖS: Napuen taistelun muistomerkki – Matti Visanti tunnettiin mahtipontisista monumenteistaan