Pablo Picasso kuoli huhtikuun 8. päivänä vuonna 1973 kotonaan Etelä-Ranskassa Mouginsissa 92-vuotiaana. Häntä jäi suremaan leski (Jacueline Roque), neljä lasta (Paolo, Maya, Claude ja Paloma) sekä kuusi lastenlasta.
Tällä hetkellä lapsista vielä kolme on elossa, sillä vanhin poika Paolo kuoli vuonna 1975 pian isänsä kuoleman jälkeen.
Picasson perilliset omistavat Adminsitration -nimisen säätiön, jolla on kaikki oikeudet Picasson nimeen ja tuotantoon. Picasso loi uransa aikana yli 20 000 teosta, joista suurin osa on nykyisin esillä eri puolilla maailmaa 60 museossa. Pelkästään Yhdysvalloissa Picasson tuotantoa on esillä 20 eri museossa.
Varsinaisia Picasso-museoita on kolme Ranskassa, yksi Saksassa, yksi Sveitsissä ja kolme Espanjassa.
Pariisissa on laaja Picasson kokoelma
Pariisissa Picasson töitä on esillä useassa eri paikassa. Yksittäisiä teoksia on nähtävillä muun muassa Unescon päämajassa, jossa on taiteilijan suuri seinämaalaus. Pompidou keskuksessa (Musée d’Art Moderne) esitellään nykytaidetta 1900-luvun alusta nykypäivään asti. Mukana on muun muassa Picasson, Braguen, Matissen ja Mirón töitä.
Laajin ja kattavin Picasson tuotantoa esittelevä näyttely on Ranskan valtion omistamassa Picasso-museossa (Musée Picasso). Taitelijan kuoleman jälkeen Ranskan valtio peri useita hänen töitään perintöveron asemasta. Marais’n kaupunginosaan perustettu museo avattiin vuonna 1985. Se sijaitsee hienossa ja alkuperäisessä asussaan olevassa 1600-luvun talossa (Hôtel Salé), jonka omisti aikoinaan kuninkaallinen suolaveron kerääjä. Picasson tuotantoa on esillä koko hänen elämänsä ajalta. Näyttely etenee aikajärjestyksessä vuodesta 1894 vuoteen 1972. Mukana on töitä siniseltä, vaaleanpunaiselta ja kubistiselta kaudelta. Osa näyttelytiloista on varattu Picasson keramiikkatöille.
Museossa on kaikkiaan Picasson 203 maalausta, 191 veistosta ja yli 3000 piirrosta. Myös osa Picasson omasta taidekokoelmasta on esillä, mm. Matissen, Degas´n, Cezannen ja Renoirin töitä. Museon yhteydessä toimii monipuolinen myymälä.
Osoite: Hôtel Salé, rue de Thorigny 5.
Metro: St Sebastien Froissant, Chemin Vert, St Paul.
Barcelonassa on esillä Picasson varhaistuotantoa
Vuonna 1892 10-vuotias Picasso pääsi Pohjois-Espanjan La Coruñan taidekouluun opiskelemaan isänsä johdolla. Perhe muutti kuitenkin kolmen vuoden kuluttua isän työpaikan mukana Barcelonaan, jossa Picasso jatkoi menestyksellisesti taideopintojaan.
Picasson varhaisimmat säilyneet työt ovat hämmästyttävän taidokkaita. Ensimmäinen ehtoollinen vuodelta 1896 oli Picasson ensimmäinen julkisesti esillä ollut teos. Se on nykyisin esillä Barcelonan Picasso-museossa. Hän jatkoi taideopintojaan Madridissa, mutta muutti vuonna 1904 pysyvästi Pariisiin.
Picasso-museo kuuluu Barcelonan suosituimpiin nähtävyyksiin. Se sijaitsee kaupungin goottilaisen keskustan vanhassa keskiaikaisessa palatsissa, joka muodostuu useammasta vierekkäisestä talosta. Museo on saanut suurimman osan Picasson töistä lahjoituksina, osan itse Picassolta.
Museon yli 3000 työn kokoelma keskittyy taiteilijan varhaistuotantoon. Mukana on myös muutama teos siniseltä ja vaaleanpunaiselta kaudelta. Picasson viimeisin elämänkumppani Jaqueline Roque lahjoitti museolle 141 keramiikkatyötä.
Osoite: Carrer Montacada 15-23, Barcelona.
Metro: Linja 3 (Liceu), linja 4 (Jaume I).
Provence on ollut useiden taiteilijoiden asuinpaikka
Ranskan lämmin ja valoisa Välimerenseutu on innoittanut taiteilijoita jo 1800-luvulta lähtien. Monet, Renoir ja van Gogh kävivät täällä ensimmäisten joukossa. 1900-luvun modernin taiteen suuret nimet Picasso ja Matisse asettuivat asumaan Provencen idyllisiin maisemiin.
Antibes
Antibes on pieni viehättävä rantakaupunki Välimeren rannalla lähellä Cannes’a. Sen paikalla sijaitsi aikoinaan kreikkalainen Antipolis-nimen kaupunki. Kaupungin päänähtävyys on entisen Antipolin paikalle rakennettu Grimaldien linna, joka jo vuonna 1928 muutettiin kaupungin taide- historian- ja arkeologian museoksi.
Picasso muutti vuonna 1946 Välimeren rannalle uuden elämäntoverinsa Francoise Gillot’n kanssa. Täällä heille syntyivät lapset Claude ja Paloma. Picasso vuokrasi useamman kuukauden ajaksi osan Grimaldien linnasta omaksi ateljeekseen. Linnassa nykyisin olevassa Picasso–museossa on esillä 50 taiteilijan piirustusta, maalausta ja keramiikkatyötä tältä kaudelta.
Osoite: Château Grimaldi, Antibes.
Vallauris
Picasso muutti Francoise Gillot’n kanssa vuonna 1948 Vaullauris’n kylään, joka oli vanhan savenvalun keskus. He asettuivat asumaan taloon nimeltä La Galloise. Picasso opetteli savenvalannan provencelaisten käsityöläisten opastuksella. Hän teetti itselleen tätä tarkoitusta varten oman keramiikka-ateljeen. Tällä aikakaudella syntyi lukematon määrä mielikuvituksellisia kuppeja, lautasia ja maljakoita. Paikkakunnan Picasson nimen mukaan nimetyssä museossa on vahamalli taiteilijasta dreijan ääressä.
Osoite: Place de la Libération, Vallauris.
www.musees-nationaux-alpesmaritimes.fr/picasso
Madrid tarjoaa paljon taiteenystävälle
El Pradon ja Reina Sofian taidemuseot ovat Euroopan merkittävimpiä taidemuseoita. Madridin ylpeydessä El Pradon museossa on espanjalaisen taiteen mahtavat kokoelmat. Se on myös hyvä vierailukohde satojen kuuluisien ulkomaisten teosten, varsinkin italialaisten ja flaamilaisten taiteilijoiden ansiosta.
Centro de Arte Reina Sofian kokoelmiin kuuluu vastaavasti yksi viime vuosisadan merkittävimmistä taideteoksista; Picasson Guernica. Puolustuskyvyttömän baskilaisen kaupungin pommituksesta kertova kauhukuva on luodinkestävän lasin suojaama. Teoksen ympärillä ovat esillä maalauksen alkuperäiset tutkielmat ja luonnokset. Museossa on myös muita Picasson töitä sekä kattava kokoelma Salvador Dalín ja Joan Mirón töitä.
Osoite: Santa Isabel 52, Madrid.
Metro: Atocha.
Picasson syntymäkotikin on museona
Picasso syntyi vuonna1881 Etelä-Espanjassa Málagassa vanhankaupungin Placa de la Merced -aukion laidalla sijaitsevassa rakennuksessa. Rakennus toimii nykyisin museona, jonka tarkoituksena on esitellä Picasson tuotantoa mahdollisimman kattavasti. Kokoelmat ovat tosin vielä melko vaatimattomat, mutta ne karttuvat koko ajan.
Málagan Picasso-museo on ensimmäinen, jonka perustajana on Picasson sukulaiset. Työt museoon on lahjoittanut Cristine Ruiz Picasso, joka on Picasson vanhimman pojan Paolon leski. Málagan museota johtavat Cristine Ruiz Picasso yhdessä poikansa Bernad Ruiz Picasson kanssa.
Osoite: Placa de la Merced, Málaga.
Naiset uhrattiin Picasson taiteen alttarille
Ihmelapsi, nero, hullu, huijari, kommunisti, ateisti, monimiljonääri – Picassoon liittyy määritelmiä enemmän, kuin yhteenkään toiseen taiteilijaan.
Vaikka mestarin kuolemasta on jo yli 30 vuotta, hänen yksityiselämänsä jaksaa kiinnostaa vuodesta toiseen. Picasson syvänmustat silmät hurmasivat lukuisat nuoret naiset.
Fernande, Eva, Olga, Marie-Thérèse, Dora, Françoise, Jacqueline… Picasson naisista kiinnostuneen pitää muistaa monta nimeä, sillä lista on pitkä. Picassolle nainen oli aina vaihdettavissa uuteen ja parempaan, ainakin nuorempaan.
Jokainen Picasson nainen oli tärkeä osa hänen taiteellista tuotantoaan. Rakastajattaret olivat virikkeitä, jotka muuttivat suuren taiteilijan käsitystä elämästä ja taiteesta. Kun Picasso vaihtoi naisen, vaihtui samalla kaikki muukin hänen elämässään: ympäristö, talo, ystävät, joskus jopa koira. Karismaattinen taiteilija piti naisiaan tiukassa otteessaan saattaen osan hermoromahduksen partaalle. Riippuvuus korostui jopa haudan takaa, sillä Marie-Thérèse ja Jacqueline tekivät itsemurhan Picasson kuoleman jälkeen. Françoise Gilot oli ainoa, joka jätti hänet
Naiset olivat Picassolle malleja, joita hän maalasi yhä uudestaan ja uudestaan. Taiteilijan elämänmuutos näkyi näissä maalauksissa. Uusi salarakas ilmaantui aina vähitellen maalauksiin. Edellinen jalustalle nostettu nainen huitaistiin lattialle ja Picasso kehitti uudelle ihastukselle oman tunnuskuvan aina värejä myöten. Hän hyödynsi naistensa vastakkaisuuksia, vaaleutta ja tummuutta, rauhallisuutta ja temperamenttisuutta.
Legenda jo eläessään
Picasson syntymä oli yhtä värikäs, kuin hänen elämänsäkin. Kätilö jo luuli vastasyntyneen kuolleeksi, mutta lääkärinä toiminut Picasson setä Aleksander puhalsi sikarin sauhut elottoman lapsen sieraimiin ja sai näin pojan virkoamaan. Jo varhain Picasso osoittautui piirustuslahjoiltaan neroksi. Hänen kerrotaan ilmaisseen itseään piirtämällä ennen kuin hän oppi puhumaan.
1800-luvun lopun avantgarde-taiteilijoiden tapaan Picasso oli kroonisessa rahapulassa. Mutta vain aluksi, sillä pian hän saavutti mainetta. Picassoa ei tunneta ainoastaan yhdestä tai kahdesta maalauksesta, vaan koko hänen persoonastaan tuli legenda jo hänen eläessään.
Picasso oli rikas, rikkaampi kuin yksikään toinen taiteilija on koskaan ollut. Hän sai piirtämällä kaiken minkä halusi. Hän esimerkiksi osti itselleen talon Etelä-Ranskasta maksamalla sen yhdellä ainoalla teoksella. Kotonaan hänellä oli useiden satojen maalausten ja veistosten kokoelma, jonka arvoa oli vaikea edes arvioida.
Kaunis Fernande Oliver oli ensimmäinen
Picasson ensimmäinen suuri rakkaus oli Fernande Oliver, joka oli ollut jo mallina useille tunnetuille taiteilijoille. Picasso rakastui Fernanden mantelisilmiin ja uhkeaan vartaloon vuonna 1904. Suhde kesti vuoteen 1911. Seuraavaksi Picasso hurmasi Marcelle Humbertin, joka tunnettiin myös nimellä Eva Gouel.
Pari muutti yhteiseen asuntoon Montparnasseen pian ensitapaamisen jälkeen. Eva sairastui kuitenkin syöpään, ja hänen maatessaan sairaalassa kuolinvuoteella, oli Picassolla jo uusi rakkaus, Gaby Depeyre. Tämä suhde kuitenkin lopahti.
Seuraavaksi Olga Koklova
Picasso tutustui venäläiseen balettitanssijaan Olga Koklovaan ollessaan Roomassa seuraamassa Parade -baletin harjoituksia. Väitetään, että Olga sai korviaan myöten rakastuneen Picasson suostumaan avioliittoon kieltäytymällä esiaviollisesta seksistä. Pari vihittiin vuonna 1918. Kolme vuotta myöhemmin heille syntyi poika Paolo.
Marié-Thérèse Walter pysyi pitkään piilossa
Vuonna 1927 Picasso huomasi tavaratalo Galleries Lafayettessa ostoksilla olleen vaalean, sinisilmäisen 17-vuotiaan kaunottaren Marie-Thérèse Walterin, joka oli Olgan vastakohta. Hän ihastui jälleen ensisilmäyksellä, ja Marie-Thérèsestä tuli seuraava salarakas.
Picasso jopa vietti perheensä kanssa onnellista lomaa Ranskan Rivieralla ja kävi salaa tapaamassa viereisellä rannalla lomailevaa Marie-Thérèsea. Suhde paljastui ja heille syntyi yhteinen lapsikin, Maya. Picasso ei kuitenkaan ottanut avioeroa Olgasta, vaikka hän muutti asumaan yhdessä Marie-Thérèsen kanssa.
Dora Maarkin sai väistyä
Ennen kuin Marie-Thérèse oli ehtinyt synnyttää, oli viriilillä Picassolla jo uusi kiinnostuksen kohde, jugoslavialainen valokuvaaja Dora Maar. Älykäs ja temperamenttinen Dora oli poikkeus Picasson naissarjassa. Hän oli vahva persoonallisuus, joka aiheutti useita riitoja Picasson kanssa. Niinpä tuli aika myös Dora Maarin väistyä uuden suhteen tieltä. 27-vuotiaasta Françoise Gillot’sta tuli 61-vuotiaan Picasson uusi elämänkumppani. Dora Maar sai hermoromahduksen ja eli erakkona kuolemaansa asti (1997).
Françoise Gillot jätti Picasson
Picasso ja Françoise Gillot muuttivat asumaan Etelä-Ranskaan. Heille syntyi kaksi lasta, Claude (1947) ja Paloma (1949). Parin välit kuitenkin kiristyivät ja Françoise jätti Picasson vuonna 1953. Vanheneva Picasso jäi yksin, kunnes kuvaan tuli Jacqueline Roque, naissarjan viimeinen edustaja. Jacquelinesta tuli toinen nainen, jonka kanssa Picasso meni naimisiin. Pari vihittiin vuonna 1961 ensimmäisen vaimon Olgan kuoltua.
Pablo Picasso kuoli huhtikuun 8. päivänä vuonna 1973 kotonaan Etelä-Ranskassa Mouginsissa 92-vuotiaana. Häntä jäivät suremaan leski (Jacqueline Roque), neljä lasta (Paolo, Maya, Claude ja Paloma) sekä kuusi lastenlasta. Lapsista vielä kolme on elossa, sillä vanhin poika Paolo kuoli vuonna 1975 pian isänsä kuoleman jälkeen.