Hetkinen…Tutun näköinen pelaaja. FC Interissä liigadebyyttinsä tehnyt Matias Lahti on näemmä siirtynyt Piffeniin. Punapaitaisten keskikentän pohjalla pelaava Lahti tuli tutuksi Jälkipelille, kun nuorukainen oli murtautumassa pari kesää sitten FC Interin Veikkausliigajoukkueeseen.
Joten palataan aluksi ajassa pari vuotta taaksepäin…Jälkipeli haastatteli silloin tunnetun huippu-urheilijan jälkikasvua.
Isänsä näköinen poika. Kymmenottelija Johannes Lahden poika, Matias, omaa äijämäistä olemusta, vaikka ikää on kertynyt vasta 19 vuotta. Fysiikasta ei ainakaan jää kiinni Matiaksen mahdollinen ensimmäinen Veikkausliigaottelu.
FC Interin keskikentälle tuli paikattava aukko, kun kaksi pelaajaa, Ivan Sesar ja Lucas Garcia, suuntasivat ulkomaille. FC Inter kartoittanee uusia pelaajia, mutta haluaa antaa mahdollisuuden myös seuran omille nuorille. A-juniori-ikäinen Lahti nostettiin edustuksen vahvuuteen.
Matias ei ole kulkenut edustuksen harjoitusrinkiin ihan normaalia pelaajapolkua. Hän ei ole koskaan ollut junnujoukkueen tähtipelaaja. Nuorten maajoukkue-edustuksia ei ole ainuttakaan. Nykyisin lahjakkaimmat nuoret pelaajat nousevat esiin jo B-juniori-ikäisinä.
– Matias on edennyt ykköshuipun takana. Mutta ei ole sattumaa, että hän nousee nyt tiiviimmin harjoittelemaan edustuksen kanssa. Fysiikkapuoli on ollut aina kunnossa ja tekemällä töitä, myös pallollinen puoli on kehittynyt, kertoo FC Interin tekninen johtaja Vesa Mäki.
Kehittyminen jalkapalloilijana on myös kiinni asenteesta. Kun nykyisin monet junnutähdet kurvaavat paikalle mopoautoillaan, Matias saapuu harjoituksiin polkupyörällä.
– Matias on 100 prosenttinen urheilija. Se näkyy tietysti jo geeneissä, mutta myös siinä, miten hän suhtautuu urheiluun. Kaikki tekeminen on fokusoitu, myös kentän ulkopuolella. Matias tekee kaiken viimeisen päälle. Hänen tulevaisuuttaan on kuitenkin vielä vaikea arvioida. Missä vaiheessa tulee valmennukselle rohkeutta antaa peliaikaa pelaajalle, joka ei ole ollut teinitähti?
Matiaksen isä Johannes Lahti oli ensimmäinen suomalainen, joka ylitti kymmenottelussa 8 000 pisteen rajan. Ennätysten ja mestaruuksien ohella hänet muistetaan Suomen edustajana kaksissa olympiakisoissa. ”Jonski” hyppäsi korkeutta 19-vuotiaana 216 senttiä kierähdystyylillä. Tulos säilyi vuosikausia ikäluokkansa Suomen ennätyksenä.
Johannes Lahti tunnettiin urheilijana kunnianhimoisena ja sisukkaana.
– Isä painotti aina, että koskaan ei saa antaa periksi. Muistan, kun pelasimme jotain pihapeliä, mölkkyä tai heitettiin tikkaa, isä keskittyi monta minuuttia ennen omaa suoritustaan. Hän ei halunnut hävitä missään, muistelee Matias esikuvaansa, isäänsä.
Urheileminen oli huippu-urheilijan pojalle luontainen valinta. Isä innosti liikkumaan, mutta lopullisen lajivalinnan poika sai tehdä itse.
– Lapsena harrastin isän innoittamana urheilua monipuolisesti. Sain valita päälajiksi jalkapallon, tärkeintä oli liikkuminen. Aluksi pelasin Liedon Pallossa, josta siirryin B-junnuikäisenä Interiin.
Ehkä syy kehittymiseen jalkapalloilijana takamatkalta johtuu siitä, että Matias on ymmärtänyt panostaa myös koulunkäyntiin. Siitä osoituksena on keväällä saatu valkolakki ja hyvin sujuneet ylioppilaskirjoitukset.
– Keväällä kirjoitin ylioppilaaksi. Pääsin papereilla suoraan Vaasan ja Oulun kauppakorkeakouluun, mutta en ole vielä ottanut vastaan opiskelupaikkaa. Armeijaan meno on ensin edessäni. Nyt haluan katsoa, kuinka pitkälle yllän jalkapallossa. Tavoite on päästä pelaamaan Veikkausliigaa.
Näin siis 19-vuotias Matias kertoi elämästään ja tavoitteistaan kesällä 2018. Jälkipeli jututti nyt 21-vuotiasta Lahtea uudestaan. Tiedossa oli, että Matias pelasi FC Interissä kuusi Veikkausliigaottelua. Mutta mitä tapahtui sen jälkeen?
– Veikkausliigaotteluista jäi hyvä fiilis, kun huomasin, että pärjään. Pelit antoivat paljon kokemusta. Kauden päättymisen jälkeen valmentaja vaihtui, John Allenin tilalle tuli José Riveiro. Huomasin, että minun brittiläisempi pelityylini ei sopinut Riveiron espanjalaistyyppiseen taitopeliin. Totesin jo keväällä 2019, että en tule saamaan peliaikaa. Niinpä lähdin lainalle Tammisaareen. Pelasin koko kevätkauden EIF:ssä.
Siirto Tammisaaren oli hyvä valinta.
– Muutin sinne muutamaksi kuukaudeksi. Pääsin pelaamaan kaikissa peleissä heinäkuun siirtoikkunaan asti, kunnes lähdin suorittamaan varusmiespalvelusta Säkylään. Viihdyin erittäin hyvin Tammisaaressa. Minut otettiin hyvin vastaan joukkueeseen. Vapaa-ajallekin riitti uusia kavereita.
Lääkintämies Lahti suoritti armeijan samalla, kun harjoittelu sujui FC Interin organisaatiossa. Parhaimmillaan se onnistui kolme kertaa viikossa. Pelipaikka löytyi FC Interin reservijoukkueesta.
Alkutalvesta 2020 oli aika etsiä uutta seuraa. FC Interistä tuttu Piffenin apuvalmentaja “Karo” Virtanen pyysi mukaan harjoitusotteluun IFK Maarianhaminaa vastaan. Siitä syntyi molemminpuolinen kiinnostus.
– Itselläni on aina ollut ensisijainen ajatus se, että jalkapallo on vain harrastus, jos ei pääse ammattilaiseksi ulkomaille. Pelaamalla Suomessa ei saa rahaa säästöön. Koulutus täytyy ehdottomasti suorittaa pelaamisen rinnalla. Opiskelu kauppakorkeakoulussa on tavoitteeni. Opiskelupaikka määrittelee, missä pelaan jalkapalloa.