Pikainen irtiotto arjesta – M/S Viking Glory tarjoaa tunnelmaa kuin Karibian risteilyllä konsanaan

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Harva uusi alus on saanut yhtä paljon huomiota jo ennen ensimmäistäkään matkaansa. Pelkästään Viking Linen päätös rakennuttaa uusimman aluksensa M/S Viking Gloryn muualla kuin Suomessa herätti kiinnostusta, jopa kritiikkiä.

Suomalaisilta telakoilta pyydettiin tarjoukset. Joko hintatarjous oli liian kallis tai riittävän suuren kotimaisen telakan tilauskirjat olivat jo täynnä.

Viking Glory rakennettiin Xiamenin telakalla Kiinassa. Alus laskettiin vesille vuoden 2021 tammikuussa. Gloryn hinta oli edullisempi kuin Turun Pernon telakalla kymmenen vuotta sitten rakennetun Viking Gracen.

Glory rakennettiin Grace esikuvana. Alukset ovat lähes yhtä pitkiä, mutta Glory on kolme metriä leveämpi. Sisätiloissa onkin sitten isoja eroja.

Jo Gracen kohdalla kiiteltiin, kun alus oli vähemmän sokkeloinen kuin aikaisemmat Itämerellä risteilevät alukset. Gloryn sisätilat ovat vieläkin selkeämmät ja ennen kaikkea avarammat. Jos ei tietäisi olevansa laivassa, voisi kuvitella olevansa nykyaikaisessa ostoskeskuksessa kauppoineen ja ravintoloineen. Kun alus vielä liikkuu äänettömästi ja kevyesti, on matkustuselämys erityinen.

Gloryn viihdetekniikka on huippuluokkaa. Esimerkiksi jättikokoiselle LED-screenille voidaan heijastaa monipuolista taustakuvaa tarpeen ja tilanteen mukaan. Näkymä laivojen poikkeuksellisen suurista ikkunoista on kuitenkin aito. Saaristomaisema vain vaihtuu vuodenaikojen mukaan.

Lisäksi Gloryn erikoisuuksiin kuuluvat laadukkaat liikuntatilat ja ylellinen kylpyläosasto sekä iso aurinkoterassi. Laivalla on yli 900 hyttiä ja tilaa 2 800 matkustajalle. Hyttejä on edullisista, mutta pienistä piccolo-sisähyteistä ylellisiin ja kalliisiin sviitteihin. Jokainen sviitti on varustettu porealtaalla. Matkustajien käytössä olevissa tiloissa tunnelma alkaakin olla kuin Karibian risteilyllä. Eräs poikkeus on kuitenkin se, kun Itämeren risteilyaluksilla kulkee yhä myös rahti.

Kauas on siis tultu niistä ajoista, kun oli tyytyminen Boren kansipaikkoihin.

Suomalainen risteilykulttuuri, pikainen ja vaivaton irtiotto arjesta yhden vuorokauden ajaksi, on erikoinen ilmiö maailmalla. Notkuva buffet-pöytä keskellä monipuolisten ostosmahdollisuuksien on tullut meille perinteeksi, joka siirtyy sukupolvelta toiselle. Jopa mielikuva risteilyalusten halvemmista hinnoista elää yhä edelleen vahvana. Ilmainen tai edulliselta kuulostava laivamatka saattaakin tulla yllättävän kalliiksi.

Vuonna 2013 Gracen tullessa liikenteeseen, alus korvasi Turku–Tukholma -reitillä Isabellan, joka myytiin kilpailijalle. Glory vastaavasti korvasi Helsinki–Maarianhamina–Tukholma -reitille siirtyneen M/S Amorellan.

Jo Grace suunniteltiin mahdollisimman energiatehokkaaksi. Gloryn kohdalla laitettiin vielä paremmaksi. Molemmissa aluksissa on käytössä LNG-järjestelmä eli nesteytetty maakaasu. Gloryyn nestekaasu tuodaan jäähdytettynä -162 asteeseen, jolloin se mahtuu paljon pienempään tilaan. Tätä kylmää hyödynnetään myös jäähdyttämällä esimerkiksi kylmähuoneita, pakastimia ja teknisiä tiloja.

Laivamoottorien tuottamaa hukkalämpöä otetaan talteen. Tällä hukkalämmöllä saadaan osa matkustajien tiloihin ja toimintoihin kuluvasta sähköenergiasta. Kaikki hytit, joita ei ole varattu, siirtyvät suoraan energiansäästötilaan. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että käyttämättömien hyttien ilmastoiti ja lämmitystarve pienenee.

Viking Glory kääntyy ilman peräsintä. Sen korvaa 360 astetta kääntyvä potkuriyksikkö. Ohjaaminen on kuulemma helpompaa ja nopeampaa sekä polttoaineen kulutus vähenee. Laivan rantautuessa voi samalla ihmetellä uutta vakuumitekniikka, jonka avulla alus kiinnittyy laituriin kuin magneetti. Järjestelmä säästää aikaa ja vaivaa.

Viking Gloryn viiden viikon matkaa Kiinasta Turkuun seurattiin tarkasti. Olipa sen tuloa seuraamassa Turun sataman läheisyydessä Ruissalon rannoilla iso joukko uteliaita. Glory otettiin satamassa vastaan tykinlaukauksin, ilotulituksin laivaston soittokunnan musiikin tahdissa. Alus sellaisenaan toki kiinnosti monia, mutta sen saapumisessa koettiin myös uuden kauan odotetun ajan koittanee, eli elämää koronapandemian jälkeen. Ei siis ihme, että risteilyaluksilla on ollut viime aikoina hilpeän iloisia ihmisiä. Hymy on nyt laivamatkustajilla herkässä.

Sitä se on varmaan myös laivayhtiöiden puolellakin. Varauskirjat täyttyvät koronakurimuksen jälkeen hyvään tahtiin.

Lue lisää.

VALOKUVIA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.