Poliisimuseo kiinnostaa myös lapsia

PIRKANMAA / TAMPERE – Täältä ei sitten ihan heti lapsia saadakaan pois. Poliisimuseo yllättää monipuolisuudellaan. Iso plussa tulee ilmaisesta sisäänpääsystä. Tampereen Hervantaan Poliisiopiston yhteyteen perustettu vuonna 2004 perustettu museo on poliisin imagomarkkinointia parhaimmillaan. Nykyiset tilat valmistuivat muutamaa vuosi myöhemmin.

Sisäministeriön poliisiosasto keräsi talteen eri puolilta Suomea historiallista materiaalia. Vain osa valokuvista, esineistä, aseista, univormuista ja filmeistä voidaan pitää kerrallaan esillä.

Lastenosasto poliisikamari Pokela on perheen pienempien suosiossa. Lasten innostus tarttuu aikuiseenkin. Pokelassa voi pukea ylleen poliisiunivormun, ajaa poliisiautoa tai päätyä rosvonroolissa Pokelan poliisiputkaan. Toki Poliisimuseossa voi kokeilla istumista oikeassakin mustassamaijassa, mikäli ei ole tullut aikaisemmin siellä istuttua. Mustamaija nimitys tulee englannin kielestä. Mustaa vankien kuljetusvaunua kutsuttiin 1800-luvulla Black Maryksi.

Museon perusnäyttely esittelee maamme poliisin jo satoja vuosia kestänyttä historiaa. Näyttelyssä edetään keskiajalta nykypäivään. Paljon on muuttunut aikojen kuluessa. Esimerkiksi vielä Suomen itsenäisyyden alussa poliisit kävelivät tiukan näköisinä kadulla ja valvoivat järjestystä. Turha jutustelu kansalaisille ja hymyileminen eivät sopineet konstaapelin käytökseen.

Poliisimuseossa on esillä myös Helsingissä sijaitsevan Rikosmuseon esineistöä. Rikosmuseo ei ole avoinna yleisölle, mutta Tampereen museossa voi päästä tutustumaan joihinkin Rikosmuseon kiinnostaviin esineisiin ja niihin liittyviin tarinoihin.

Museossa näytetään myös filmejä vauhdikkaista takaa-ajoista. Pahimmat kaaharit pysäytetään piikkimatolla. Kieltolain aikana viinatrokareita pysäytettiin kyläsepän auran piikeistä tekemillä piikkimatoilla.

Museon mielenkiintoisinta antia ovat entisaikojen poliisiajoneuvot. Osa ehkä muistaa TV-toimittaja Niilo Tarvajärven organisoiman keräyksen, jonka tuloksena poliisille luovutettiin kymmeniä autoja. Museossa on ollut nähtävänä Tarva-auto Volvo 144s vuodelta 1967.

Museossa järjestetään vaihtuvia erikoisnäyttelyjä. Vaihtuvat näyttelyt kertovat poliisityön eri teemoista. Erikoisnäyttelyt ovat esillä yleensä 2–3 vuotta. Kulloinkin esillä olevat erikoisnäyttelyt löytyvät museon nettisivuilta.

POLIISIMUSEO

Osoite: Vaajakatu 2, Tampere.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Amurin työläiskorttelimuseo havainnollistaa, miten työväki aikoinaan asui

LUE MYÖS: Emil Aaltosen museo kertoo menestyvästä liikemiehestä ja innokkaasta taiteentukijasta

LUE MYÖS: Kivimuseossa kivien kauneus tulee esiin

LUE MYÖS: Lauri Viidan Pispalan koti on säilytetty alkuperäisessä asussaan

LUE MYÖS: Lenin-museo on saanut jopa kansainvälistä mainetta

LUE MYÖS: Rupriikki on median ja joukkoviestinnän historiaan keskittyvä museo

LUE MYÖS: Museo Milavida kertoo von Nottbeckien traagisen elämäntarinan

LUE MYÖS: Museokeskus Vapriikki perustettiin entiseen tehdasrakennukseen

LUE MYÖS: Näsinneulasta on tullut Tampereen ikoninen symboli

LUE MYÖS: Pispalasta avautuu komeat järvimaisemat

LUE MYÖS: Suomen pelimuseo tarjoaa peleistä kiinnostuneille jännitystä

LUE MYÖS: Postimuseon helmi on Postin ensimmäinen auto

LUE MYÖS: Suomen jääkiekkomuseo on lätkäfanin paratiisi

LUE MYÖS: Tampereen luonnontieteellinen museo esittelee pirkanmaalaista luontoa

LUE MYÖS: Tampereen tuomiokirkko on eräs Suomen kauneimmista kirkoista

LUE MYÖS: Työväenmuseo Werstaan mielenkiintoisinta antia on tehtaalla voimalähteenä käytetty Sulzer-höyrykone

LUE MYÖS: Vakoilumuseo paljastaa salaiset agentit

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.