Pompeji – tuhkan alta kaivettu

Pompejissa aika pysähtyi 2000 vuotta sitten. Vesuvius syöksi tulta ja tuhkaa. Koko kaupunki hautautui vuosisatojen ajaksi paksun tuhkakerroksen alle.

Ilman etukäteisvalmisteluja Pompejista ei saa paikan päällä juuri mitään tolkkua. Mielikuvitustakin tarvitaan rutkasti. Seison avaralla Rooman vallan aikaisella keskustorilla Forumilla. Ympärillä olleista taloista on vain seinät ja muutama pylväs jäljellä. Katot ovat romahtaneet. Taustalla siintää kartionmallinen Vesuvius, sekin puolta matalampi kuin parituhatta vuotta sitten.

Onneksi maailman kuuluisimmasta arkeologisesta kaivausalueesta on kirjoitettu paljon. Muun muassa professori Paavo Castrénin johdolla tehdyt tutkimustyöt ovat omalta osaltaan valaisseet Pompejin elämää ajanlaskumme alkuaikoina.

Tuho tuli nopeasti

Nyt aurinko paistaa kirkkaalta siniseltä taivaalta Napolinlahden yllä. Toisin oli vuonna 79 jKr. elokuuna 24. päivänä, jolloin taivas pimeni ja elämä kaupungissa pysähtyi kertarysäyksellä. Vesuvius oli antanut merkkejä tulevasta, mutta vain osa oli lähtenyt pakoon kaupungista. Lopulta tulivuori räjähti ja alkoi sylkeä kiveä sen juurella lepäävään kaupunkiin.

Osa yritti paeta sitomalla tyynyjä päänsä suojaksi. Osa piiloutui rakennusten kellarikerroksiin. Kivisade laantui iltaan mennessä, mutta suurin osa rakennuksista oli romahtanut kivivyöryn alle.

Seuraavana päivänä toinen purkaus sinkosi taivaalle savu- ja tuhkapilven. Purkausta kesti muutaman päivän. Pompeji hautautui usean metrin paksuisen tuhkakerroksen alle ja vaipui Ruususen uneen useaksi vuosisadaksi. Kaupunki unohdettiin, kunnes vasta vuonna 1748 alueella aloitettiin arkeologiset kaivaukset. Alkuperäinen valkoinen kaupunki oli muuttunut tuhossa punertavaksi. Valkoisen laastin alta paljastui alkuperäinen punainen tiili. Valkoista marmoriakaan näkee enää harvoissa kohdissa.

Pompeji sijaitsi aikoinaan meren rannalla. Nyt rannikolle on matkaa muutama kilometri. Lähin kaupunki on 35 kilometrin päässä sijaitseva Napoli samannimisen lahden rannalla. Pompejin vierailun yhteydessä kannattaakin poiketa Napoliin jo pelkästään Arkeologisen museon takia. Siellä on turvassa useita Pompejista ja naapurikaupungista Herculaneumista esiin kaivettuja patsaita, freskoja ja mosaiikkeja.

Hanki kartta

Pompejiin järjestetään retkiä sekä Roomasta että läheisistä lomakohteista, kuten Sorrentosta ja Ischiasta. Paikallisoppaan johdolla rauniokaupungista saa enemmän irti, kuin omatoimisesti tutustumalla. Toki kaivauksille löytää hyvin myös omin päin. Sorrentosta ja Napolista pääsee junalla perille asti. Kaivausalueen ulkopuolella on useita myymälöitä, joista voi ostaa karttoja ja havainnollisia opaskirjoja.

Koko Pompejin alueeseen ei ehdi tutustua yhden päivän aikana. Isoa osaa ei ole vielä edes kaivettu esiin. Kokonaiskuvan saaminen on kuitenkin melko helppoa. Heti huomaa, miten Rooman vallan aikana kaupungin sisäinen rakenne oli tarkan suunnittelun tulos. Kadut kulkivat viivasuorina leikaten toisiaan 90 asteen kulmassa.

Forum oli hallinnon, kaupan ja oikeudenkäynnin keskipiste, jonne kokoonnuttiin myös seurustelemaan ja juoruamaan. Sen ympärillä kohosivat valtaeliitin rakennuttamat kauppahallit, julkiset rakennukset ja jumalalliset temppelit. Jupiterille, pääjumalalle pyhitetty temppeli oli tietysti keskeisimmällä paikalla. Pompejin viimeisinä kukoistusvuosina ehdittiin mielistellä myös Rooman valtakunnan keisareita.

Rikkaiden pompejilaisten vapaa-aika kului kauppapuodeissa, ylellisissä kylpylöissä, urheiluareenoilla, kirjastossa ja teatterissa. Kaupungissa vierailevan kannattaa suunnistaa Forumilta pääkatua Via dell’ Abbondanzaa (Runsauden katu) eteenpäin. Kadun varrella sijaitsi puoteja, pajoja, leipomoita, kapakoita ja villanvanuttajien työtiloja. Omistajat itse asuivat liikehuoneiston yläkerroksessa.

Katu hoiti viemärin virkaa. Jätteet heitettiin suoraan laakeilla basalttikivillä pinnoitetulle kadulle, josta sadevesi huuhteli roskat pois. Jalankulkijat pystyivät ylittämään lokaisen kadun korkeiden astinkivien avulla kastelematta jalkojaan. Vaunujen akselinväli oli vakio ja pyörät mahtuivat kulkemaan astinkivien välistä.

Poikkea kylpylään

Via dell’ Abbondanzan ja Via Stabiaen risteyksessä sijaitsi loistelias Stabiaen kylpylä, jonka rakenteet ovat säilyneet yllättävän hyvin. Keskellä on urheilukenttä sitä ympäröivine pylväskäytävineen. Varsinainen kylpylä oli jaettu miesten ja naisten osastoihin. Tarjolla oli haaleita tai kylmiä kylpyjä sekä saunan lämpöä. Osa seiniä koristelleista värikkäistä stukkokoristeista on yhä jäljellä.

Via dell’ Abbondanzan läntisessä päässä sijaitsi puoliympyrän muotoinen amfiteatteri. Tilaa oli 4000 tuhannelle miehelle, nimenomaan miehelle. Tapana oli, että teatterit rakennettiin aina kaupunginmuurin välittömään läheisyyteen. Näin miehet pääsivät nopeasti puolustamaan kaupunkia vihollisen uhatessa.

Rikkaat asuivat loisteliaasti

Pompeji oli hierarkkinen kaupunki. Jokainen kaupunkilainen tiesi paikkansa sen arvojärjestyksessä. Rikkaimmat asuivat ylellisesti kaupungin komeimmissa yksityistaloissa. Ne olivat ulkoapäin karuja, mutta sisältä loisteliaita. Lattiat olivat mosaiikkia, seiniä koristivat moniväriset freskot ja puutarhassa oli koristeellisia patsaita sekä suihkulähteitä. Rikkaimmilla saattoi olla jopa oma kylpylä. Suurin ja kaunein oli Faunin talo, jonka upeat mosaiikit ja freskot on onnistuttu siirtämään suojaan Napolin Arkeologiseen museoon.

Toinen näkemisen arvoinen yksityistalo on varakkaiden Vettius-veljesten kaupunkihuvila, jonka seinämaalaukset ovat säilyneet poikkeuksellisen hyvin, eikä niitä ole siirretty muualle.

Hätkähdyttävintä Pompejissa on vainajat, jotka menehtyivät työnsä ääreen tai tuupertuivat kotiovelle paetessaan tuhkaa ja kuumuutta. Vainajat hautautuivat paksujen hohkakivi- ja tuhkakerrosten alle. Kaivaustöiden yhteydessä oivallettiin pumpata ruumiiden jättämiin onkaloihin kipsiä. Näin saatiin tarkkoja valoksia, joissa ruumiiden pienimmätkin yksityiskohdat on nähtävänä.

Ilotalot olivat yleisiä

Erotiikka oli tärkeä osa Pompejin elämää. Kaupunki sijaitsi tärkeän kauppareitin varrella ja satamaan tuli laivoja eri puolilta Välimerta. Ilotaloihin riitti siis asiakkaita. Nykyvierailijalle esitellään Pompejin virallista bordellia Lupanarea. Nimi viitaa suteen ja kerrotaan, että naiset ulvoivat kuin sudet illan pimeydessä houkutellakseen asiakkaita. Lupanaressa oli asiakkaita varten kymmenen huonetta ja seinillä olevista eroottisista kuvista saattoi tietää, mitä palveluja oli tarjolla.

Pompejin tulevaisuus huolestuttaa

Tutkijoilla on kiire. Pompejin ainutlaatuiset freskot ja mosaiikit ovat tuhoutumassa. 1800 -luvulla kaivauksia tehtiin satunnaisesti ja väärällä tekniikalla. Vaikka paljon saatiin turvaan museon sisätiloihin, paljon korvaamatonta myös tuhoutui. Nyt ilmansaasteet ja sateet nakertavat tuhkan alta kaivettuja rakenteita. Arvokkaimpia kohteita pyritään suojaamaan katoksilla. On jopa harkittu valtavien turistivirtojen rajoittamista.

Suuria alueita on myös vielä kokonaan kaivamatta esiin, eli tuleville arkeologeillekin riittää työsarkaa. Tosin Vesuviuksellakin voi olla sanansa sanottavana: se on yhä toimiva tulivuori ja tutkijoiden mukaan 2000 vuoden takaiset tapahtumat voivat toistua.

TIETONURKKA

Pompeji on Unescon maailmanperintökohde.

Pomejissa asui arviolta 20 000 asukasta, joista noin 2000-3000 sai surmansa Vesuviuksen purkautuessa.

Vesuvius on aikojen saatossa purkautunut useasti, viimeksi vuosina 1944 ja 1979. Ennen vuoden 79 suurta tulivuorenpurkausta, Vesuvius purkautui vuonna 62 ja muutama kuukausi ennen suurtuhoa.

Pompejin ohella tuhoutui naapurikaupunki Herculaneum sekä pienemmät kylät Stabiae, Oplontis ja Boscoreale.

Pompejin asukkaiden vauraus perustui oliiviöljyn tuotantoon ja viinikauppaan. Hyvin toimeentuleva ryhmä oli vanuttajat, jotka valmistivat villavaatteita. Vanuttajat käyttivät muun muassa virtsaa liuottimena. Vanuttamoiden edessä oli ruukkuja, joihin ohikulkijat lahjoittivat virtsansa.

Vesuviuksen vuoden 79 purkauksesta on tarkka silminnäkijäkuvaus. Kirjailija Plinius nuoremman tarkat havainnot ovat säilyneet nykypäivään asti.

Suomalaisilla Pompejin tutkijoilla on pitkät perinteet. Vuonna 2002 professori Paavo Castrénin johdolla suomalaiset tutkivat insula IX 3-nimistä korttelia, joka sijaitsee aivan kaupungin sydämessä.

Pompejin 66 hehtaarin alueesta on vielä kolmasosa tutkimatta.

Pompeji on auki marraskuusta maaliskuuhun.

Pompeji netissä

www.pompeiisites.org (viralliset sivut)

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU