Porvoon museo sijaitsee Suomen vanhimmassa raatihuoneessa

UUSIMAA / PORVOO – Näkymä on kuin Mauri Kunnaksen kirjoista. Porvoon Vanhan raatihuoneentorin laidalla sijaitseva raatihuone on lähes samannäköinen, minkä Kunnas on ikuistanut kirjoihinsa.

Suuren tulipalon jälkeen vuonna 1764 valmistunut raatihuone on tuomiokirkon ohella Porvoon eräs tärkeimmistä rakennuksista. Porvoon arvorakennus on tulipalosta viisastuneena rakennettu tiilestä. Kaksikerroksisen taitekattoisen rakennuksen puinen kellotorni on tehty puusta.

Tanskalaissyntyisen rakennusmestari Gotthard Flensborgin ”laskelmat” eivät täysin pitäneet paikkansa, sillä perustuksista tuli aivan liian heikot. Yläpuolella olevat paksut rakenteet painoivat liikaa ja rakennus alkoi kallistua vinoon. Vinossa se on vieläkin ja saakin olla, sillä painuminen on loppunut.

Raatihuone tunnetaan paikkana, missä vuonna 1809 järjestettiin Venäjän keisari Aleksanteri I:n määräyksestä Porvoon valtiopäivät. Säädyt vannoivat uskollisuutta keisarille ja Aleksanteri I antoi hallitsijavakuutensa. Suomi sai pitää vanhat lakinsa ja maasta muodostettiin autonominen suuriruhtinaskunta.

Raatihuoneessa toimi kaupungin hallinto, maistraatti ja raati. Rakennus oli kaupungin käytössä 1800-luvun lopulle. Huonokuntoisena se oli tarkoitus purkaa, mutta päätettiin kuitenkin säilyttää. Museotoiminta alkoi rakennuksessa jo vuonna 1896.

Raatihuoneen tiloihin sijoitettu museo esittelee monipuolisesti suomalaista taidetta. Esillä on muun muassa Albert Edelfeltin maalauksia, Ville Valgrenin veistoksia ja Johan Knutsonin maisemateoksia. Nähtävänä on myös porvoolaisen Iris-tehtaan tuotantoa. Louis Sparren perustama tehdas tunnettiin huonekaluistaan ja keramiikastaan.

Louis Sparrea on myös kiittäminen vanhan Porvoon säilymisestä. Tulipalon jälkeen Carl Ludvig Engelin suunnitelma olisi tuhonnut keskiaikaisen Porvoon asemakaavan, mutta Sparre sai päättäjien päät kääntymään.

Porvoon museossa on nähtävänä korusuunnittelija Saara Hopean tuotantoa, kuten Nuutajärven lasitehtaalle suunniteluja 1950-luvun lasiesineitä ja Hopean hopeakoruja.

Museon kolmas kerros kuuluu Porvoo-aatelia – muistoja entisistä porvoolaisista -näyttelylle. Alakerrassa on näyttely Jokilaaksojen valtiaat, joka kertoo elämästä itäisellä Uudellamaalla viimeisimmän jääkauden jälkeen aina 1700-luvulle asti.

PORVOON MUSEO

Osoite: Vanha Raatihuoneentori, Porvoo.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Albert Edelfeltin ateljeemuseo tekee vaikutuksen aidolla tunnelmallaan

LUE MYÖS: Holmin talo kertoo, miten varakas porvoolainen porvari ennen muinoin asui

LUE MYÖS: Porvoon nukke- ja lelumuseo saa hymyn huulille

LUE MYÖS: Postimäen arvo perustuu sen aitouteen

LUE MYÖS: Qvis Vilhelms Marthastuga on kuin suoraan hienosta sisustuslehdestä

LUE MYÖS: Porvoon mitalla Runebergiä – kansallisrunoilijamme koti on museoitu

LUE MYÖS: Walter Runebergin veistoskokoelma kertoo mestarin mittavasta urasta

LUE MYÖS: Yrjö A. Jäntti lahjoitti komean taidekokoelmansa syntymäkaupungilleen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.