Postimuseon helmi on Postin ensimmäinen auto

PIRKANMAA / TAMPERE – Postimuseo yllättää – pienestä koostaan huolimatta! Museokeskus Vapriikin eräs uusimmista kohteista, Postimuseo, on toteutettu tavalla, joka säväyttää. Taitavasti tehty hämyinen valaistus luo tunnelmaa.  Museon värisävyt painottuvat Postin keltaisesta tummansiniseen. Nykyaikaista audiovisuaalista tekniikkaa hyväksi käyttäen Postimuseon anti saadaan poikkeuksellisen monipuoliseksi.

Ennen Tampereelle muuttoa Postimuseo sijaitsi Helsingissä pääpostitalossa. Jo vuonna 1926 perustettu postialan erikoismuseo oli kerännyt talteen vuosikymmenien ajan mittavan kokoelman. Helsingin Postimuseo sulki ovensa 2012. Pari vuotta myöhemmin avattiin uusi näyttelytila Tampereen Vapriikissa. Samalla museo siirtyi Postimuseosäätiön haltuun.

Postimuseon parasta antia on elämyksellinen Viestinviejä-näyttely, joka havainnollistaa Suomen postilaitoksen kehitystä 1600-luvulta alkaen. Pienoismallien avulla kerrotaan, miten maailman vaarallisin postimatka yli Ahvenanmeren sujui aikoinaan talvenkin aikana. Kesällä posti saatiin kulkemaan Tukholmasta alle viikossa. Syysmyrskyjen ja kelirikon aikana riskit olivat suuret. Arvoposti suljettiin tynnyreihin. Haaksirikon tapahtuessa posti pelastuisi. Ihmishenki ei ollut niin arvokas.

Sota-aikana kirjeitä lähetettiin runsaasti rintamalle ja rintamalta kotiin. Kirjeistä tuli linkki, joka yhdisti suomalaiset perheet sotavuosinakin. Postimuseossa voi kuunnella rintamiesten kotiin lähettämiä koskettavia kirjeitä.

Postinjakajat saivat ensimmäiset virkapukunsa Venäjän vallan aikana. Vanhimmat asut hännystakkeineen ja korkeine päähineineen muistuttivat enemmänkin sen aikaista sotilaspukua. Aseenakin oli ratsuväen sapeli. Suomen itsenäistyessä myös virkapuku uudistui, kun tsaarin ajan symboleista luovuttiin. Museon pukukokoelma havainnollistaa, miten postikantajan asu on muuttunut aikojen kuluessa. Nähtävänä on myös Adler, vanha postiauto vuodelta 1911.

POSTIMUSEO

Osoite: Alaverstaanraitti 5, Tampere.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Amurin työläiskorttelimuseo havainnollistaa, miten työväki aikoinaan asui

LUE MYÖS: Emil Aaltosen museo kertoo menestyvästä liikemiehestä ja innokkaasta taiteentukijasta

LUE MYÖS: Kivimuseossa kivien kauneus tulee esiin

LUE MYÖS: Lauri Viidan Pispalan koti on säilytetty alkuperäisessä asussaan

LUE MYÖS: Lenin-museo on saanut jopa kansainvälistä mainetta

LUE MYÖS: Rupriikki on median ja joukkoviestinnän historiaan keskittyvä museo

LUE MYÖS: Museo Milavida kertoo von Nottbeckien traagisen elämäntarinan

LUE MYÖS: Museokeskus Vapriikki perustettiin entiseen tehdasrakennukseen

LUE MYÖS: Näsinneulasta on tullut Tampereen ikoninen symboli

LUE MYÖS: Pispalasta avautuu komeat järvimaisemat

LUE MYÖS: Suomen pelimuseo tarjoaa peleistä kiinnostuneille jännitystä

LUE MYÖS: Poliisimuseo kiinnostaa myös lapsia

LUE MYÖS: Suomen jääkiekkomuseo on lätkäfanin paratiisi

LUE MYÖS: Tampereen luonnontieteellinen museo esittelee pirkanmaalaista luontoa

LUE MYÖS: Tampereen tuomiokirkko on eräs Suomen kauneimmista kirkoista

LUE MYÖS: Työväenmuseo Werstaan mielenkiintoisinta antia on tehtaalla voimalähteenä käytetty Sulzer-höyrykone

LUE MYÖS: Vakoilumuseo paljastaa salaiset agentit

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.