Pöytyällä ei jääty ihmettelemään – talkootyöllä rakennettiin oma liikuntahalli

Loukonkulman Lukko ei kuulosta monellekaan kovin tutulta. Silti pieni kyläyhdistys on tehnyt jotain sellaista mahdolliseksi, mikä, etenkin kaupungeissa, kuulostaa täysin mahdottomalta. Pöytyän itäosaan vahvasti talkooporulla rakennettua liikuntahallia on käyty ihmettelemässä laajemmaltikin.

Ainutlaatuista hallissa on muun muassa lattiapintaan maalatut viivat.

– Kolmekymmentä vuotta urheiluhallien lattioita tehnyt tekijä kertoi, että tämä on ensimmäinen kerta, kun lattiaan maalataan pesäpallokentän viivoja, kertoo halliprojektin yksi puuhamiehistä, Paavo Kallio.

Pöytyä on vahva pesäpallopaikkakunta. Paikkakunnan lapset ohjataan mielellään kansallispelimme pariin. Kesällä pelataan kunnan tekonurmikentällä, mutta talviolosuhteet olivat pitkään pesäpallon harrastamiselle puutteelliset.

– Kaikki on lähtenyt alun perin salipulasta. Ei ollut riittävästi tiloja, missä lapset ja nuoret urheilijat voisivat talvella harrastaa eri lajeja sisätiloissa.

Loukonkulman Lukko perustettiin yleisurheilusta ja hiihdosta tunnetun Pöytyän Urheilijoiden alajaostoksi 1950-luvulla. Lukon tehtävänä oli hoitaa ison kunnan itäisen osan urheilutoimintaa. Uuden hallin rakentamista varten seuraorganisaatiota muokattiin.

– Nyt Lukko on oma yhdistys, eikä enää varsinainen urheiluseura, vaan urheilutukiyhdistys. Sille tulevat rahat käytetään kiinteistön ylläpitoon, jotta salivuorot olisivat mahdollisimman edullisia. Kaikilla lajeilla on mahdollisuus päästä uuteen halliin.

Irtaantuminen emoseurasta tehtiin käytännön syistä.

– Tukien ja avustusten hankkiminen on helpompaa, kun Lukko on oma yhdistys. Jos yleisseura on takana, kaikki asiat pitäisi kierrättää pääseuran kokouksissa läpi. Harva haluaa ottaa vastuuta asioista, joista ei tiedä mitään.

Liikuntatilan rakentaminen nuorisolle edellytti riittävän monta puuhamiestä ja ennen kaikkea yhteishenkeä. Kylän miesten talkootyön merkitys oli ratkaisevaa, jotta hallihanke oli ylipäätään mahdollinen. Kustannukset piti saada mahdollisimman pieniksi.

– Meitä oli kuuden hengen innokas äijäporukka. Mietimme erilaisia vaihtoehtoja, kuten kuplahallin ostamista. Sen ylläpito osoittautui kuitenkin kalliiksi. Kun porukassa oli rakentamisen osaajia, päätimme pystyttää oman hallin talkootyöllä.

Hallihanke lähti käyntiin leader-rahoituksella. Kyläyhdistys sai Ely-keskukselta 157 000 euron avustuksen. Saman verran tarvittiin pankkilainaa Kyrön Seudun Osuuspankista.

– Yhdistyksen hallituksen kuusi miestä laittoi nimensä takaajina lainapapereihin. Lyhennämme lainaa 700 eurolla kuukaudessa. Eli maksamme tämän hallin tuotoilla lainan vähitellen takaisin. Kyse ei siis ole suurista summista.

Paikallinen arkkitehti Ari Laine piirsi suunnitelmat, talkootyönä tietysti. Erityisvaatimuksina olivat muun muassa led-valaistus, maalämpö omalta tontilta ja kestävät seinät. Alueen yrityksetkin kokivat, että tämä on oikea tapa tukea kaikkia. Töitä tehtiin korvauksetta ja materiaalit saatiin nettohinnoilla.

– Lukko Areena on tehty käyttäjille. Ei hajoavia rakenteita, vaan mahdollisimman kestäviä. Esimerkiksi hallissa on pesäpallon lyöntejä varten vahvat seinät ja luodinkestävät lasit. Saa heittää palloa niin lujaa kuin pystyy, niin lasi ei mene rikki.

Tontilla oli alun perin myös entinen kylätalo, joka oli rapistumassa. Sillekin piti tehdä jotain.

– Vanha kylätalo oli hallin rakentamisen aikana työmaakoppi. Kun hallipuoli oli valmis, kylätalo peruskorjattiin. Sen myötä saimme ison 90 hengen juhla- ja kokoustilat, uudet sauna- ja suihkutilat sekä nykyaikaisen keittiön.

Nyt pari vuotta käytössä ollut Lukko Areena osoittautui tulleensa tarpeeseen. Pesäpallo on pääkäyttäjä, mutta illat on varattu myös sählylle, jalkapallolle, sulkapallolle ja naisten jumpalle. Pesisväkeä käy harjoittelemassa talvisin Turusta ja Loimaalta asti.

Loukonkulman Lukon hallihanke on ainutlaatuinen.

– En tiedä toista vastaavalla tavalla toteutettua urheiluhallia. Sellaista ei ole ainakaan Varsinais- Suomessa. Saimme Veikkaukseltakin niin sanotun Jokeri-palkinnon. Se annetaan pyyteettömästä toiminnasta urheilun hyväksi.

Vaikka toteutunut hallihanke vaikuttaa onnistuneelta, on yksi asia jäänyt energisiä puuhamiehiä vaivaamaan.

– Jos nyt rakentaisimme, tekisimme kylän nuorisolle vieläkin suuremman urheiluhallin.

Pesäpallon lajiharjoittelua voidaan Pöytyällä tehdä nyt myös talvella. Menossa on syöksyharjoitukset.
Nopeustesti menossa.
Samalla, kun halli rakennettiin, peruskorjattiin myös viereinen kylätalo. Loukonkulmalaiset saivat liikuntahallin lisäksi uudet juhla- ja kokoustilat, sauna- ja suihkutilat sekä nykyaikaisen keittiön.

ETUSIVU

 

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!