Projekti Radikaali ehkäisee nuorten syrjäytymistä – taustatukijana HC TPS

”Emme voi pelastaa koko maailmaa, puoletkin siitä riittää.” Mika Tunturin suureellinen tulevaisuuden visio sisältää todellisuudessa suuren viisauden. Projekti Radikaali haluaa ehkäistä nuorten kiusaamista ja syrjäytymistä. Kaikkia ei voi tavoittaa, mutta ainakin osan. Se riittää.

Nuorten, etenkin miesten, syrjäytymisestä on puhuttu jo vuosia. Suomessa on lukuisia hankkeita, joiden avulla ongelma on haluttu ratkaista. Vaikka syyt ja seuraukset tiedetään, viisastenkiviä ongelman poistamiseksi on ollut vaikea löytää.

Eri puolilla maatamme on perustettu useita hankkeita syrjäytymisen poistamiseksi. Monen projektin taustalla on ollut julkista rahaa. Osa on tullut Suomen valtion eri ministeriöiltä, osa Euroopan unionilta, osa rahapelituotoista jne. Monet käynnistetyt hankkeet ovat olleet pieniä, lyhytkestoisia ja ne ovat olleet toisistaan irrallisia. Konkreettiset toimenpiteet ovat usein puuttuneet. Hankkeiden vaikutuksistakaan ei ole saatu selvää kuvaa.

Edellä mainitut ongelmat on oivallettu myös turkulaisessa jääkiekkoseurassa. HC TPS haluaa olla mukana vaikuttamassa syrjäytymisen ehkäisyyn ja toiminnan pysyvyyteen. Perustetun Projekti Radikaalin taustalla on Supercell-miljonäärit Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja, HC TPS:n suuromistajat ja tärkeimmät taustavaikuttajat.

– Moni on kysynyt, miksi Tepsin pitää tehdä tällaista. Kuulostaa pintaan liimatulta idealta ja haetaanko tällä vain uutta yleisöä. Todellisuudessa HC TPS haluaa olla mukana yhteiskunnassa ja vaikuttaa. Muualla maailmassa tällainen seuratoiminta on hyvin yleistä, kertoo HC TPS:n nuorisotyön projektipäällikkö Tunturi.

Syrjäytymisen syyt tiedetään. Huono peruskoulun päättötodistus ja kesken jääneet toisen asteen opinnot ovat heikot eväät elämälle. Ennuste syrjäytymiselle kasvaa, jos perheessä on vain yksi huoltaja, työttömyyttä ja päihdeongelmaa.

HC TPS:n edellinen toimitusjohtaja Mika Eskola otti pitkän linjan nuorisotyöntekijä Tunturiin yhteyttä ja pyysi mukaan vetämään syrjäytymisen ehkäisevää projektia.

– Tulin niin sanotusti tyhjälle pöydälle. Ei ollut muuta ohjetta kuin rakentaa kiusaamiseen ja syrjäytymiseen liittyvää projektia. Meillä on osa hallista käytössä, G-katsomon takana. Sinne on tarkoitus rakentaa nuorten oma maailma, paikka, missä nuoret viihtyvät.

Projekti Radikaalin kivijalkana on Tunturin ohella iso joukko nuoria.

– Olen kokenut nuorisotyöntekijä. Tunnen paljon nuoria Turun alueelta. Keräsin yhteen noin 40 nuorta valmiiksi ennen kuin tulin Tepsiin. Kaikki perustuu siihen, että nuoret kutsuvat nuoria, en minä. Lähtökohtana on, että nuoret tekevät nuorille.

Tunturin mukaan usko syrjäytymisen ja kiusaamisen lopettamiseen pitää olla.

– Nuorilla on sydäntä auttaa. Moni heistä tietää, miltä tuntuu, kun on vaarassa syrjäytyä. Aito visio on se, että nuori löytää yhdenkin, jolle voi tarjota tekemistä, ehkäistä syrjäytymistä. Siitä tulee myös auttajallekin hyvä mieli.

HC TPS on organisaatio, jossa on käyty YT-neuvotteluja. Seuran talous on tiukalla. Realiteetit on tiedostettu myös Projekti Radikaalissa.

– Projekti R Turku Ry on nykyään oma itsenäinen yhdistys. Se toimii jatkossakin itsenäisesti, tapahtuisi seuralle mitä tahansa. Mukana olevat nuoret sanovat itse, että projekti on jo niin pitkällä, että sitä ei kaada mikään. Tavoite on, että meidän logo on yhtä tunnettu valtakunnallisesti kuin esimerkiksi roosanauha.

Vanessa Peitilä on yksi Projekti Radikaalin nuorista. Hän tietää, miten syrjäytymisuhan alla olevan nuoren tavoittaa.

– Tämä on verkostoitumiskysymys. Pelkästään sosiaalisessa mediassa on valtavat verkostot. Nuoret löytävät nuoret. Itsekin olen nuori ja tunnen paljon muitakin nuoria. Tunnistan omistakin kavereistani, jos joku alkaa syrjäytymään. Pystyy puuttumaan nopeasti.

Tärkeä osa Projekti Radikaalin toimintaa on kouluvierailut.

– Käymme kouluissa kertomassa. Kuljemme TPS:n maskotin Joren ja pelaajien kanssa kertomassa syrjäytymisestä ja kiusaamisesta. Yksin on vaikea lähteä tekemään jotain kiusaamista vastaan, mutta ryhmässä se onnistuu paremmin.

Jääkiekko ja nuorten syrjäytymisen ehkäisy on Turussa yhdistetty. Projektin vetäjä, Mika Tunturi, ehtii välillä seuraamaan peliäkin.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!