Tuskin TPS:n Kaapo Kakolta on kysytty mielipidettä. Punaisella sonnilla koristeltu kypärä on tyrkätty lupaa kysymättä nuoren lätkäpelaajan päähän. Liigan säännöt määräävät näin. Siihen Kaapolla ei ole mitään sanottavaa.
Sininen kypärä Red Bullin logolla pysyy pitkään Kaapon päässä. Liigajoukkueiden tehokkaimmat alle 20-vuotiaiden pelaajien tulee käyttää mainoskypärää. Joidenkin mukaan Kakko saa olla kypäränsä ansionsa hyvänä maalitauluna.
Olympiavoittaja Iivo Niskanen hiplaa mielellään televisiohaastatteluissa itävaltalaisen yrityksen limpsatölkkiä. Hiihtoliittokaan ei tiedä, onko kansallissankarimme tehnyt oman henkilökohtaisen diilin paljon mielipiteitä herättävän tuotemerkin kanssa.
Sen sijaan lumilautailija Enni Rukajärvi sanoo, kiitos ei. Energiajuomajätin sokeripitoinen tuote ja siihen liittyvä markkinointikulttuuri ei sovi omantienkulkijan arvomaailmaan.
Vaikka punainen sonni herättää ristiriitoja, on Red Bullin urheilumarkkinointiosaston oven takana loputon nuorten urheilijoiden jono. Suuryritykseksi kasvaneen juomafirman rahallinen tuki kiinnostaa.
Red Bull on tuotemerkki, joka herättää urheilumaailmassa, etenkin kannattajissa kiukkua, jopa vihaa, mutta markkinamiesten keskuudessa ihastusta. Harva sponsorilogo pelipaidassa, urheilijan pipossa, kiekkovalmentajan paidankauluksessa tai kokonaiseen urheiluseuraan liitettynä herättää yhtä paljon ristiriitaisia tunteita kuin Red Bull.
Miltä kuulostaisi kotimaan pääsarjassa pelaava HC Red Bull Espoo -kiekkoseura, joka pelaa Red Bull -liigan kotiottelunsa Espoon Red Bull -areenalla? Näin ei ole käymässä, vakuuttavat Liigan pukumiehet. Ainakin toistaiseksi. Pikkusormi on kuitenkin annettu. Tarkkaa summaa ei ulkopuolisille kerrota, mutta jos jo nyt Red Bull kuuluu Liigan suurimpiin tukijoihin, on monivuotisessa sopimuksessa kohtuullisen monta nollaa.
Mahdollista esimakua saatiin viime kaudella, kun Red Bullin omistama jääkiekkoseura EC Red Bull Salzburgin junnujoukkue pelasi A-nuorten SM-sarjassa.
Liigan mukaan Läpimurto-kypärän avulla nuori pelaaja tulee paremmin yleisön tietoisuuteen. Yhteistyökuvion avulla kannattajat tunnistavat tulevan NHL-pelaajan.
Eettinen arvovalinta ja terveyteen liittyvät seikat eivät ole ensisijaisia ajatuksia, kun tehdään liiketoimintaa – onhan liigajoukkueiden hallit jo nyt kuorrutettu mallasjuominen valmistajien logoilla ja tuotteilla. Jos vain laki sallisi ja summasta sovittaisiin, kiitäisivät hallien liukkailla jäillä suositun nuuskamerkin lätkämannekiinit. Bisnespuolesta on tullut olennainen osa nykyaikaista jääkiekkoa.
Tampereen Ilveksen fanikatsomo ilmaisi perin värikkäästi Hakametsän hallissa, mitä mieltä he ovat tehdystä yhteistyökuviosta. Banderolleihin värkätty saksakielinen teksti oli yhtä suorasukaista kuin mitä on nähty Saksan Bundesliigassa. Maan pääsarjassa pelaa Saksan, ehkä koko Euroopan vihatuin jalkapalloseura, Red Bullin omistama RB Leipzig, muoviseuroista muovisin.
Kuuluisan energiajuoman juuret ovat Aasiassa. Itävaltalainen Red Bullin toimitusjohtaja Dietrich Mateschits tutustui Thaimaassa paikalliseen janojuomaan, jonka väitettiin vaikuttavan jaksamiseen. Mateschits jalosti tuotetta ja alkoi myymään sitä menestyksellisesti Euroopassa nimellä Red Bull.
Markkinointi on ollut poikkeuksellista. Imagoa rakennettaan extreme- ja elämätapalajien avulla. Keksittiinpä kokonaan uusi laji, alamäkiluistelu, tuotemerkin ympärille. Lajikirjo kasvoi vuosien myötä formuloista murtomaahiihtoon.
Red Bull ei ole pelkästään juomayritys, vaan suureksi kasvanut medianalan yritys. Omaa tuotantoa on televisiotoiminnasta elokuvabisnekseen.
Urheiluromantikkoja ärsyttää, miten Red Bull ostaa konkurssikypsiä pikkuseuroja ja tekee niistä oman tuotemerkkinsä mannekiineja. Syntyy uusioseuroja, joilla ei ole lainkaan omaa historiaa, ei kannattajia. Seuran nimi ja sen logo viittaavat joukkueeseen, jonka pitäisi pelata jotakin firmaliigaa.
Koska jääkiekkobisneksessä kaikki on myytävänä, jäämme mielenkiinnolla odottamaan ensimmäistä ottelua, missä kohtaavat HC Red Bull Espoo ja HC Red Bull Lempäälä.