POHJOIS-KARJALA / NURMES – Uuden kauppalan paikaksi valikoitui asumaton harjunselkä, kahden järven Pielisen ja Nurmesjärven välinen kannas. Nurmeksen kauppala perustettiin Venäjän keisari Aleksanteri II:n luvalla vuonna 1876.
Kauppala rakennettiin parin kilometrin päähän kirkonkylästä. Uusi kauppala tarvitsi tarkkaan harkitun asemakaavan. Suomalainen arkkitehti Julius Basilier suunnitteli ajan hengen mukaisen empire-ruutukaavan. Käytännössä se tarkoitti suorat ja leveät kadut paloturvallisuuden takaamiseksi. Tonttien väliin tuli palosolat, jotka ehkäisivät palojen leviämistä.
Katujen varsille istutettiin runsaasti koivuja. Lehtipuiden katsottiin vähentävän tulipalojen vaaraa. Niinpä Nurmes tunnetaan nykyisinkin ”koivujen kaupunkina”.
Nurmeksen Vanha Kauppala on alkuperäisen Nurmeksen kauppalan alue, nykyinen kaupungin ydinkeskusta, Puu-Nurmes. Alkuperäinen 1880-1930 -vuosien rakennuskanta on säilynyt, sillä Puu-Nurmes on historiallisesti arvokas. Sen asemakaava on ollut suojeltu kohde jo vuosikymmenien ajan. Puu-Nurmes on Itä-Suomen laajin yhtenäinen puutaloalue. Rakennukset ovat rungoltaan hirsirakenteisia ja talot on vuorattu ulkopuolelta laudoituksella.
Jyrkkien katujen ja koivujen koristaman alueen puurakennukset eivät ole säilyneet tähän päivään asti ilman peruskorjauksia. Alueen asukkaat ovat kiitettävästi kunnostaneet hyvin hoidettuja puutalojaan. Puu-Nurmes on nykyisin idyllinen asuinalue Nurmeksen sydämessä. Kiitos runsaiden lehtipuiden sen värimaailmakin vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Harjulta avautuu myös komeat näkymät Nurmesjärvelle ja Pieliselle.
PUU-NURMES
LUE MYÖS: Bomban talo on ollut Pohjois-Karjalan tunnetuimpia matkailukohteita
LUE MYÖS: Kötsin museon laadukas anti yllättää