Puukkomestari Iisakki Järvenpää loi Kauhavan puukkoperinteen

ETELÄ-POHJANMAA / KAUHAVA – Puukkoja on tehty käsityönä eripuolilla Etelä-Pohjanmaata, mutta Kauhava lienee puukkoperinteistä kaikkein kuuluisin. Siitä kiittäminen on puukkomestari Iisakki Järvenpäätä (1859-1929).

Eikä sukupolvelta toiselle periytynyt taito ole minnekään kadonnut. Kauhavalla valmistetaan yhä Iisakki Järvenpää -nimisiä puukkoja.

Järvenpää alkoi valmistaa puukkojaan 1870-luvun lopulla. Tämän mahdollisti uusi asetus elinkeinovapaudesta, joka loi Iisakille tilaisuuden ryhtyä yrittäjäksi. Vaikka Iisakki oli taitava käsistään ja mieltynyt tekemään pikkutarkkaakin työtä, ei puukon valmistuksesta ollut Etelä-Pohjanmaalla etukäteen tietoa eikä taitoa. Eipä ollut tarvittavia työkalujakaan. Niinpä Iisakista tuli itseoppinut puukontekijä, joka valmisti itse kaikki työkalunsakin.

Iisakki opetteli, miten terä taotaan, karkaistaan, teroitetaan, kiillotetaan jne. Järvenpään tavaramerkiksi tuli niin sanottu veriura, jolla todellisuudessa ei ollut mitään tekemistä veren kanssa. Siitä tuli Iisakin tavaramerkki, tosin moni muukin puukonvalmistaja alkoi hioa uraa puukkoonsa. Puukko tarvitsi myös tupen ja senkin koristeellisuuteen Järvenpää kiinnitti paljon huomiota.

Järvenpää valmisti aluksi tavallisia puukkoja, kunnes eräs puukko erottui muista. Iisakki teki Perintöruhtinaan puukon tulevalle keisari Nikolai II:lle. Koristeellinen puukko toimitettiin perille ja paluupostissa tuli keisarin kiitokset. Seurauksena oli kauhavalaisen puukontekijän maineen nopea kasvu.

Eikä Perintöruhtinaan puukko jäänyt ainoaksi. Hevosenpäänuppisia kaksoispuukkoja toimitettiin lahjana myöhemminkin keisarilliseen hoviin Pietariin. Iisakki työskenteli tiiviisti myös yhdessä sukulaisensa Juho Kustaa Lammin kanssa.

Toimittuaan parikymmentä vuotta yrittäjänä Järvenpää lupautui työnjohtajaksi Kauhavalle perustettuun puukkotehtaaseen. Tämä pesti kesti vain muutaman vuoden, sillä puukkomestari palasi takaisin yrittäjäksi. Iisakki Järvenpää Oy toimii yhä Kauhavalla.

Kauhavalaiseen puukkoperinteeseen voi tutustua näyttelyssä, joka on sijoitettu kirjaston yhteyteen. Samassa tilassa on myös näyttely paikallisesta tekstiilien valmistuksesta. Museo on avoinna pääkirjaston aukioloaikoina.

Kirjastoa vastapäätä sijaitsee Iisakki Järvenpään kotitalo (Kauppatie 111) 1920-luvulta. Talossa on toiminut osa Järvenpään puukkotehtaan tuotannosta. Myös se on avoinna yleisölle. Kirjaston aukioloajat ja mahdollisuus vierailla Iisakin kodissa kannattaa selvittää etukäteen.

Iisakki Järvenpää -puukkotehdas (Passinraitti 32) sijaitsee lähellä Kauhavan kirkkoa. Myös siellä kannattaa käydä katsomassa vanhoja ja tämän päivän malleja sekä samalla voi seurata puukon valmistustakin. Puukkotehdas vuonna 1958 valmistuneessa tehasrakennuksessa. Puukot ja niiden osat tehdään yhä käsityönä alkuperäisillä koneilla ja menetelmillä. Myymälässä on myös museo-osa.

Kannattaa tutustua myös puukkotehtaan monipuolisiin internet-sivustoihin. Sieltä löytyy paljon mielenkiintoista tarinaa kauhavalaisesta puukkomestarista.

PUUKKO- JA TEKSTIILIMUSEO

Osoite: Kauppatie 88, Kauhava.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Iisakin Jussin tupa ulkorakennuksineen sijaitsee alkuperäisellä paikallaan

LUE MYÖS: Kalan torpassa perustettiin Suomen ensimmäinen nuorisoseura

LUE MYÖS: Kauhavan Lentokonepuisto on poikkeuksellinen matkailukohde

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.