Puun takaa paljastuvat Säteri ja Keinänen

Ei mikä tahansa ”hockeynight”, vaan Puun takaa -lätkäpodcastin tekijät ovat kiekkomaailman pitkäaikaisia asiantuntijoita.

Jani Säteri on omanlaisensa värikäs persoona, jonka selostustyyli on poikennut valtavirrasta. Sanansäilän sanaseppona tunnetulta Säteriltä pulppuaa värikästä ja tunnepitoista lätkätarinaa. Kukaan ei ainakaan jää kylmäksi. Säterin värikkäimmät sutkautukset ovat päättyneet iltapäivälehtien sivuille. Radio on tullut aiemmin Säterille tutuksi, mutta nykyään myös televisio. Hänen selostuksiaan voi kuunnella Ruudun kiekkolähetyksissä.

Aki Keinäinen on Mestis-legenda, jonka ennätyksiä ei tulla rikkomaan. Yli 700 runkosarja- ja pudotuspeliottelua Mestiksessä pelannut Tuto-ikoni Keinänen teki myös ennätyksellisen määrän pisteitä.

Nyt nämä kaksi veijaria ovat laittaneet hynttyyt yhteen.

– Olemme tunteneet toisemme toistakymmentä vuotta. Meillä on ollut aina halu tehdä yhdessä jääkiekkoon liittyvää. Ennen se ei ole ollut mahdollista, kun molemmat reissasivat jääkiekon perässä ympäri Suomea. Nyt molemmilla kilometrit ovat vähentyneet, toteaa Säteri.

Podcastaajaksi voi ryhtyä kuka tahansa. Julkaisukin on nykyään helppoa, koska alustoja on monia Youtubesta Soundcloudiin. Kun noin miljoona suomalaista kuuntelee podcasteja kuukausittain, on alalle tullut runsaasti yrittäjiä. Moni innokas aloittaa, mutta lähes yhtä moni lopettaa.

Podcasteja kuuntelevat kaikenikäiset, mutta eniten niiden parissa viihtyvät nuoret aikuiset. Alle kolmekymppiset ovat ohjelmien suurkuluttajia, mutta varttuneemmat kuuntelevat podcasteja pisimpään.

Jyvät erottuvat akanoista hyvin nopeasti. Keittiöpöydän ääressä väsätyt tekeleet eivät kauan menesty.

– Moni tekee nykyään podcasteja ja niiden suosio tulee edelleen kasvamaan. Aiomme panostaa laatuun. Meillä on käytössä kunnon välineet. Äänitykset tehdään studio-olosuhteissa. Podcast on mediana sellainen, jota myös itse kulutan tosi paljon. Se ei sido ihmistä. Niitä voi kuunnella silloin, kun itse haluaa, lenkillä, pelireissuilla tai työmatkoilla.

Kun on kyse kahdesta piinkovasta kiekkomiehestä, voi odottaa laadukasta ja laajaa kiekkotarjontaa.

– Kenin sekä minun sydämessä Mestis on ollut iso juttu. Olemme molemmat tehneet sitä pitkään ammatiksemme. Haluaisimme kertoa Mestiksestä joka viikko, mutta aiheiden löytäminen vain sieltä on haastavaa. Käsittelemme jääkiekkoa universaalisti, mutta pääpaino on Liigassa. Podcast on jo kilpailtu ala, mutta lätkästä on vielä vähän laadukasta tarjontaa.

Suositun podcastin menestys perustuu säännöllisyyteen. Säteri ja Keinänen eivät tee Puun takaa -tarinoitaan satunnaisesti, vaan julkaisuvauhti on kunnioitettava – jääkiekkokauden aikana kerran viikossa.

– Tehdään kunnolla tai sitten ei ollenkaan. Emme pyydystä kohu-uutisia. Menemme asialinjalla, mutta ei kuitenkaan liian totisesti. Podcastin etuna on nopeus. Kun jotain tapahtuu, niin se voi olla tunnin päästä ulkona.

Kyse ei ole siis kahden kiekkomiehen läpänheitosta, vaan jokainen lähetys on tarkkaan suunniteltu etukäteen.

– Etsin aiheet ja valmistelen käsikirjoituksen. Keinänen kertoo siihen omat kokemuksensa. Kutsumme myös vieraita studioon. Pitää olla sellainen, jolla on myös annettavaa. Yhden lähetyksen pituus vaihtelee, mutta ideaali on noin 48 minuuttia.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!