ETELÄ-POHJANMAA / LAPUA – Vanhoja kameroita ja kokonaisia valokuvaamojakin on tallennettu museoihin useilla eri paikkakunnilla. Lapuan Vanhassa Paukussa sijaitseva Pyhälahden Valokuvaamomuseo on kuitenkin poikkeuksellinen. Se oli aikoinaan Suomen ensimmäinen maaseudulla sijannut ammattivalokuvaamo.
Pyhälahden valokuvaamo perustettiin jo vuonna 1900. Kun kuvaamon tarina päättyi vasta 80 vuotta myöhemmin, ehti yrityksen omistajina olla kolme Pyhälahden sukupolvea. Lapuan keskustassa Kauppakadulla sijainnut Pyhälahden valokuvaamo tuli vuosikymmenien aikana tutuksi tuhansille lapualaisille. Moni paikkakuntalainen on tullut ikuistetuksi hää-, rippi- ja valmistujaiskuviin. Pyhälahden kuvattavaksi tultiin kauempaakin.
Maanviljelijän poika Jaakko Pyhäluoma (1871-1929) innostui nuorena valokuvaamisesta, joka oli vielä siihen aikaan ammattina hyvin harvinainen. Harrastus johti oman yrityksen perustamiseen Lapualle. Jaakko ehti toimia valokuvaajana 30 vuotta ennen kuin kuvaamo siirtyi hänen poikansa Tauno Pyhälahden (1900-1973) omistukseen.
1940-luvulla toiminta oli niin vilkasta, että kuvaamon palkkalistoilla oli jopa toistakymmentä perheen ulkopuolista työntekijää.
Suvun ammattitaito siirtyi kolmannelle sukupolvelle, kun Taunon poika Heikki Pyhälahti jatkoi isänsä ja isoisänsä jalanjälkiä seuraten. Heikki oli koulutuksen saanut ammattikuvaaja. Liike siirtyi hänelle vuonna 1973 isä Taunon kuoltua. Pyhälahden valokuvaamon toiminta päättyi lopulta vuonna 1980.
Pyhälahden valokuvaamo ei jättänyt jälkensä pelkästään muistoja, vaan myös 150 000 valokuvan kokoelman, joista suurin osa on henkilö- ja ryhmäkuvia. Mukana on myös paljon kuvia lapualaisten arjesta ja työnteosta sekä harvinaisia kuvia Lapuanliikkeen toiminnasta. Pyhälahden perikunta lahjoitti arvokkaat valokuvat Lapuan kaupungille.
Pyhälahdet eivät olleet Lapualla vain tunnettuja valokuvaajia. He olivat myös kolmessa sukupolvessa paikkakunnan kulttuurielämän tärkeitä vaikuttajia ja taitavia soittajia sekä laulajia. Jaakko Pyhälahti oli mukana perustamassa Lapuan Soitannollista seuraa. Urheiluseuratoimintakaan ei ollut heille vierasta.
Kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa toimii myös Patruunatehtaan museo ja Lapuanliikkeen museo.
PYHÄLAHDEN VALOKUVAAMOMUSEO
Osoite: Vanhan Paukun tie 1, Lapua.
LUE MYÖS: Körttimuseon monipuolinen anti yllättää
LUE MYÖS: Lapuanliikkeelle on varattu oma osasto kulttuurikeskus Vanhasta Paukusta
LUE MYÖS: Lapuan Patruunatehtaan museo kertoo tuhoisasta räjähdyksestä
LUE MYÖS: Ränkimäen talomuseo täydentää Lapuan museotarjonnan