Raaseporin linna oli läntisen Uudenmaan tärkeä sotilaallinen ja hallinnollinen keskus

UUSIMAA / SNAPPERTUNA – Maankohoamisen myötä meri on jo kaukana. Snappertunassa sijaitseva Raaseporin linna rakennettiin alun perin 1300-luvulla saarelle. Nyt se seisoo yksinäisenä korkean kallion päällä Raaseporinjoen mutkassa.

Maanpinnan kohoaminen ei ollut ainoa syy linnan hylkäämiseen. 1500-luvulla Raaseporin linnan strateginen merkitys väheni. Taloudellinen painopiste siirtyi muualle. Siihen asti Raasepori oli läntisen Uudenmaan tärkeä sotilaallinen ja hallinnollinen keskus.

Kukaan ei tiedä täsmälleen, millainen linna oli alun perin. Hylättynä Raasepori oli vuosisatojen ajan rauniona. Korjaustyöt aloitettiin 1800-luvun lopulla. Töitä jatkettiin Museoviraston valvonnassa aina 1980-luvun lopulle asti. Linna on avoinna yleisölle kesäkuukausien aikana.

Ensimmäinen kirjallinen merkintä Raaseporin linnasta on vuodelta 1378. Linnan rakentajaksi mainitaan Bo Joninpoika Grip. Linnan merkitys sotilaallisesti oli ilmeisesti pieni. Enemmänkin tavoitteena oli tukea Ruotsin taloudellisia etuja kilpailussa Räävelin (Tallinna) kanssa. Raaseporin linnan menestyksellisimmät vuodet koettiin 1400-luvulla, kun Ruotsista karkotettu kuningas Kaarle Knuutinpoika Bonde piti linnassa väliaikaista hoviaan.

Kesäisin raunioilla on vilkasta, sillä täällä pidetään juhannusjuhlia ja muinaismarkkinoita. Raaseporin ruotsinkielinen kesäteatteri järjestää linnan kupeessa esityksiä. Alueella sijaitsee myös kesäkahvila Linnanvoudin Tupa.

Useimmat linnaan tutustujat vierailevat myös raunioiden lähellä sijaitsevassa Snappertunan talomuseossa, Forngårdenissa. Linnalta johtaa museolle metsäinen Rakkauden polku. Samalla kannatta tutustua myös Snappertunan vanhaan puukirkkoon 1600-luvun lopulta.

RAASEPORIN LINNANRAUNIOT

Osoite: Raaseporin linnantie, Snappertuna (Raasepori).

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Forngårdenin talomuseo kertoo, miten väki eli ja asui 1800-luvun puolivälissä saaristotilalla

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.