Raision Loimun pelit olisivat parasta paikan päällä – ottelutapahtumat ovat turvallisia

On alkamassa lentopallon Mestaruusliigan ottelu Raision Loimun ja Kokkolan Tiikereiden välillä Kerttulan liikuntahallissa. Yhteistyökumppaneille varatussa tilassa pöytä on katettu herkuilla. Juomatkin ovat valmiina janoisille. Erikoista on se, että nyt on paikalla vain kourallinen kiinnostuneita kuuntelemaan ottelun ennakkotunnelmia.

– Yleensä tämä Loimun yhteistyökumppaneille ja heidän asiakkaille tarkoitettu tila on tupaten täynnä. Tilan rajallisuus on määritellyt sen, kuinka paljon otteluisäntä on voinut kutsua omia vieraitaan peliin. Nyt olisi tilaa, toteavat seuran toiminnanjohtaja Jani Nieminen ja Mister Loimu, seuran puheenjohtaja, Jukka Rajakangas.

Raision Loimun tilanne ei ole poikkeuksellinen. Korona kurittaa kaikkia seuroja.

– Lähdimme kauteen varovaisin odotuksin. Otteluisäntiä on vaikeampi saada, koska heidän omat vieraansa eivät halua tulla peliin. Yhteistyökumppaneita on ollut haastavaa saada, mutta suhteellisen hyvin kuitenkin. Kokonaismäärä on tietysti pienentynyt. Ihmiset ovat huolissaan ja eivätkä tule katsomaan otteluita.

Syksyllä on nähty, miten eri puolilla Suomessa katsomot ovat olleet puolityhjiä. Maksavissa asiakkaissa on tullut useiden kymmenien prosenttien pudotus. Etenkin varttuneempi väki on jäänyt kotiin. Katsomokapasiteetin sallituista määristäkin on jääty pahasti jälkeen. Suurimmissa vaikeuksissa ovat jääkiekkoliigan tapaiset ammattilaissarjat.

– Ottelumarkkinointi on hankalaa, kun koko ajan valtiohallinnon taholta kerrotaan, että emme kokoontuisi yhteen. Miten Raisiossa voi mennä katsomaan peliä, kun ei edes sukulaisia saisi tavata jouluna.

Kun yleisöä on peloteltu urheilutapahtumien vaarallisuudella, ovat seurat kaikkialla Suomessa reagoineet tilanteeseen kiitettävällä tavalla. Toimenpiteiden uskotaan lisäävän katsojien innostusta saapua otteluihin. Näin myös Raisiossa.

– Pidämme huolta turvaväleistä. Muistutetaan, että tullaan otteluihin vain terveenä. Kahvipisteiden määrää on lisätty. Penkkirivejä yleisön ja pelaajien väliltä on vähennetty. Ottelussa ei vaihdeta puolia. Palloja pyyhitään. Ulospoistuessa mennään kahdesta eri ovesta. Kerttulan liikuntahallissa on muutenkin se etu, että täällä on paljon tilaa.

Alemmilla sarjatasoilla pääsylipputuloilla ja kahvilatoiminnalla pyritään kattamaan kotiottelusta koituvat menot. Mutta minkäs teet, kun makkarajonotkin ovat lyhentyneet. Pääsarjatasoilla kyse on myös pelaajapalkkioista. Jääkiekkoliiga on suuremmissa vaikeuksissa.

– Muissa lajeissa se on suhteessa sama, mutta euromäärät ovat esimerkiksi lentopallossa pienemmät. Meillä ottelutulot kokonaisbudjetista ovat kolmannes ehkä enemmänkin. Olemme jo vähentäneet budjettia 30 pinnalla. Siihenkin on laskettu joitain ottelutuloja. Pelaaja- ja valmentajapalkkiota on pienennetty ja sen ovat kaikki hyväksyneet, koska ei ole ollut muuta vaihtoehtoa. On menoja, kuten salivuorot ja tuomarimaksut, mihin emme voi vaikuttaa.

Jääkiekon etuna on rahakas TV-sopimus. Myös lentopallo-otteluita voi seurata kotisohvalta ilman kiusallista kasvomaskia, mutta seurat eivät hyödy lähetyksistä taloudellisesti mitenkään.

– Rahallisesti emme hyödy TV-sopimuksesta. Saamme vain näkyvyyttä. Teimme aikoinaan kyselyn, kuinka paljon TV-lähetys vaikuttaa haluun tulla paikan päälle. Osoittautui, että TV:n vaikutus oli pieni. Mutta nyt koronan vaikutus näkyy, ja huoli on se, että ihmiset tottuvat kotona katsomiseen eivätkä tule enää paikalle. Ihmisten kulutustottumukset muuttuvat nopeasti. Ja tämä ongelma koskee kaikkia lajeja.

Seurat elävät nyt kädestä suuhun. Eri asia on, kuinka pitkään. Julkisuuteen on tullut tietoja, miten moni seura pystyy jatkamaan nykyisellä yleisökeskiarvolla ja kulurakenteella vain vuodenvaihteeseen saakka.

Vielä koronakurimuksen ollessa pahimmillaan, oli yleinen toive, että otteluita olisi päästy ylipäätään pelaamaan. Nyt ongelman pitkittyessä tilanne on muuttunut.

– Enää ei ole tärkeintä se, että otteluita pystytään pelaamaan. Veikkausliiga teki oikein, kun väkisin ei tarvitse pelata. Tässä on kyse ihmisten turvallisuudesta, mutta myös seurojen elinkelpoisuudesta. Jos yleisö ei liiku, niin miksi me pelaisimme. Yleisölle tätä pelataan. Emme me voi tyhjille tai puolityhjille katsomoille pelata.

Itse illan ottelu muodostuu jännittäväksi. Loimu taistelee pitkän kaavan mukaan ottelun ennakkosuosikki Tiikereitä vastaan. Erityistä on normaalia pienemmän yleisön villi kotijoukkueen kannustus. Vaikuttaa siltä, että pidot paranevat, kun väki katsomossa vähentyy. Kotijoukkueen innokkaimmat kannattajat eivät halua jättää ainuttakaan ottelua väliin.

(TUTO Hockeyn toimitusjohtaja Dani Aavinen kertoi oman seuransa tilanteesta).

Itse peli on yhä yhtä mielenkiintoinen, vaikka ottelun ulkopuoliset seikat olisivat haasteellisia.
Kuva kertoo karun todellisuuden. Yleensä tämä Raision Loimun yhteistyökumppaneille tarkoitettu tila on tupaten täynnä. Nyt poikkeusolosuhteissa vain kourallinen saapuu kuuntelemaan ottelun ennakkotunnelmia.
Korona kurittaa myös Loimun pelaajatilannetta. Argentiinasta saapuneen vahvistukset, Ignacio Luengas (vas.) ja Facundo Imhoff, olivat pitkään jumissa kotimaassaan.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!