Turun ratapihalle suunnittelun elämyskeskuksen toteutuminen etenee – mikäli on uskomista Turun Ratapihan areenan hankeyhtiötä. NHL-eläkeläisen Saku Koivun ja Supercell-miljonäärien Mikko Kodisojan ja Ilkka Paanasen visio modernista monitoimitilasta on edennyt myötätuulessa.
Turun kaupunki on sitoutunut Ratapiha-hankkeeseen niin sanotun kumppanuussopimuksen mukaisesti, alun perin 30 miljoonalla eurolla. Myöhemmin kaupunki innostui kasvattamaan osuuttaan Ratapiha-hankkeessa jo 42 miljoonaan euroon sekä myöntämään Turun Ratapihan Kehitys Oy:lle kahdeksan miljoonan euron lainan.
Turun kaupunki päätti lisäksi ostaa VR-Yhtymä Oyj:ltä ratapihan maa-alueen, jonka se myy myöhemmin Turun Ratapihan Kehitys Oy:lle.
Hankeyhtiön mukaan Turku ei tule kaupassa häviämään, vaan ainoastaan voittamaan.
Sijoittajakolmikko on vahvasti mukana myös HC TPS:n taustajoukoissa, joten Turkuhallin suurkäyttäjä nostaa kytkintä ja siirtyy uusiin tiloihin lähemmäksi keskustaa. Erikoista on se, että HC TPS on tehnyt kymmenessä vuodessa yhteensä yli 16 miljoonan euron tappion. Toiminnan rahoittajat, Supercell-miljonäärit, ovat antaneet seuralle kaksi vuotta aikaa talouden tasapainottamiseen, kunnes rahahanat sulkeutuvat…Omituinen yhtälö.
Vähemmän huomiolle on kuitenkin jäänyt, mitä tehdä Ratapihahankkeen toteutuessa Artukaisissa sijaitsevalle Turkuhallille. Sen tuleva kohtalo kytkeytyy suunnitellun elämyskeskuksen toteutumiseen. Turun kaupungille jää mietittäväksi, mitä tehdä Artukaisten pellolle rakennetulle jättirakennukselle.
Typhoon, Elysée Arena, HK Areena, Gatorade Center…Turkuhallilla on ollut lyhyen historiansa aikana jo useita nimiä. Aika näyttää, jääkö Gatorade Center hallin viimeiseksi nimeksi.
Vuonna 1990 valmistunut Turkuhalli on hyvässä kunnossa. Vuosien myötä rakennusta on laajennettu ja uudistettu, mutta yleisilme on säilynyt. Turkuhalli pystytettiin aikana, jolloin rakennettiin hyvin. Purkaminen on yksi vaihtoehto, mutta, mutta siinä ei ole mitään järkeä. Hallille pitäisi löytää uudet omistajat ja mahdollisesti uusi käyttötarkoitus. Vesipuisto, kirpputori, kiipeilypaikka, asuntoja, e-urheilua…monenlaista on ehdotettu.
Tosin moni ihmettelee tarvetta uusiokäytölle, koska jääajasta on Turussa muutenkin pulaa. Eri asia on, mitä tehdään yli 10 000 hengen katsomotiloille, aitioille, lukuisille ravintolatiloille, käytävätiloille – jos keinojää kaukaloineen halutaan säilyttää.
Hallin muuttaminen uusiokäyttöön on tosi kallis urakka. On puhuttu välipohjan rakentamisesta, joka mahdollistaisi pienemmän jääareenan ja sen yläpuolelle jäävän liikuntatilan toteuttamisen.
Välipohja on varmasti teknisesti mahdollinen, mutta moni syystäkin epäilee ratkaisua jo pelkästään sen kalleuden takia. Välipohjan kustannuksilla rakennettaisiin Turkuun useita uusia asianmukaisia liikuntapaikkoja. Ja vaikka saataisiinkin välipohjan avulla uusiotilaa, halli sijaitsee tulevien mahdollisten käyttäjien kannalta yhä väärässä paikassa ja hankalien kulkuyhteyksien päässä.
Joka tapauksessa Turkuhalli tuottaa nyt kaupungille isoja tappioita vuodessa, eli se on maksanut jo enemmän kuin rakentaminen aikoinaan maksoi. Tämä menohana saataisiin loppumaan, jos halli purettaisiin. Näillä rahoilla olisi mahdollista rakentaa uusia liikuntapaikkoja.
Aika näyttää, saako Funikulaari ja Logomon silta kyseenalaista seuraa. Turussa on lähivuosina edessä liikuntapaikkojen iso ja kallis mullistus.