Ratsuväkimuseo – rakuunat kuuluivat Lappeenrannan katukuvaan vuosikymmenien ajan

ETELÄ-KARJALA / LAPPEENRANTA – Hakkaa päälle Suomen poika! Tästähän se kaikki alkoi. 30-vuotisessa sodassa Ruotsin kuninkaan joukoissa taistelleesta suomalaisesta hakkapeliitasta tuli legenda. Pelottomat ratsain taistelevat 1600-luvun sotilaat ovat ansaitusti saaneet oman osastonsa Lappeenrannan Ratsuväkimuseossa.

Ei ole toista suomalaista kaupunkia, jonka historiaan ratsuväki liittyy yhtä kiinteästi. Lappeenrannan katukuvaan kuuluivat vuosikymmenien ajan punahousuiset ja luurakkotakkiset sotilaat. Ja tietysti hevoset. Jokaisella sotilaalla oli oma nimikkohevosensa.

Kaikki sai alkunsa Venäjän vallan aikana, kun 1800-luvun lopulla tuli voimaan asevelvollisuuslaki. Sen seurauksena Lappeenrantaan perustettiin suomalainen Rakuunarykmentti. Tilanne muuttui sortovuosien aikana. Suomalainen armeija lakkautettiin ja venäläiset sotilaat tulivat tilalle.

Suomen itsenäistyttyä Lappeenrannan varuskunta-alueelle sijoitettiin Uudenmaan Rakuunarykmentti ja Hämeen Ratsurykmentti. Talvi- ja jatkosodassa ratsuväki jalkautettiin. Sotien jälkeen Hämeen Ratsurykmentti siirrettiin Lahteen.

Uudenmaan Rakuunarykmentti jatkoi Lappeenrannassa jalkautettuna ja uudella nimellä: Uudenmaan Rakuunapataljoona. Se toimi Lappeenrannassa itsenäisenä joukko-osastona vuoteen 1989. Nykyään rakuunoiden koulutus Suomen armeijassa on loppunut.

Venäjän vallan aikana Lappeenrantaan rakennettiin punatiilinen kasarmialue. Kaupungin kupeessa sijaitseva sotilasalue on säilynyt.

Ratsuväkimuseo sijaitsee Linnoitusalueella. Tilaa kaupungin vanhimmassa rakennuksessa, Ruotsin vallan aikaisessa vartiotuvassa, ei tilaa liiemmin ole. Silti museo onnistuu kertomaan monipuolisesti ratsuväen historiaa.

Nähtävänä on univormujen ja aseiden ohella hevosten hoito- ja lääkintävälineitä. Museo esittelee myös satulaseppä Vilho Lainpellon uraa. Mies palveli pitkään Lappeenrannan kasarmilla.

RATSUVÄKIMUSEO

Osoite: Kristiinankatu 2, Lappeenranta.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Etelä-Karjalan Lottamuseo on kooltaan pieni, mutta sitä on hoidettu sitäkin suuremmalla sydämellä

LUE MYÖS: Etelä-Karjalan museon parasta antia on Viipuria esittävä pienoismalli

LUE MYÖS: Lappeenrannan hiekkalinnoista on tullut kaupungin suosituin nähtävyys

LUE MYÖS: Karjalan ilmailumuseo poikkeaa muista ilmailumuseoista

LUE LISÄÄ: Saimaan kanavamuseo kertoo kanavan eri vaiheista

LUE LISÄÄ: Wolkoffin talo on eräs Lappeenrannan kiehtovimmista museoista

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.