Rauman merimuseo tarjoaa vierailijalle kiehtovan elämyksen

SATAKUNTA / RAUMA – Museo on väärä sana kuvaamaan Rauman merimuseon antia. Kyse on enemmänkin kiehtovasta elämyksestä, joka uppoaa lapsiinkin. Merimuseo on toteutettu nykytekniikkaa hyväksi käyttäen, mutta myös perinteitä kunnioittaen. Ruskea mahonki ja messinki kiiltävät. Museokierros kannattaa aloittaa meriaiheista saniteettitiloista, sillä harvoin näkee yhtä hienosti toteutettua wc-tilaa.

Näyttelyn voi kiertää tablettitietokoneen avulla. Näyttöä hipaisemalla voi kuunnella tarinoita tai katsella filmejä samalla, kun kiertää osastoja. Museossa on myös useita ”Saa koskea” -pisteitä. Niiden avulla tarttuu mielenkiintoisella tavalla tietoa esimerkiksi signaalilippujen nostosta. Navigaattorisimulaattorin avulla lapsikin voi kokeilla, millaista on ohjata laivaa kapeissa salmissa tai satamaan saavuttaessa.

Jo itse museorakennus on kiinnostava. Se valmistui yli 100 vuotta sitten merenkulun oppilaitoksen tarpeisiin. Säätiön ylläpitämä kahteen kerrokseen valmistunut museo avasi ovensa vuonna 2004.

Rauma sopii tietysti hyvin merimuseon paikaksi, liittyväthän kaupunkilaisten merenkulkuperinteet kiinteänä osana Rauman historiaan. 1800-luvun lopulla Rauman purjelaivasto oli Suomen suurin. Tullilainsäädäntö vapautui ja ulkomaankauppa vilkastui. Lähiseudulla oli saatavana edullista puuta ja osaavia laivanrakentajia.

Huippuvuosinakin raumalaiset varustamot pysyivät kuitenkin suhteellisen pieninä. Rauma-lainen laivanrakennus on jatkunut tähän päivään asti. Museossa kerrotaan myös uudemmasta paikallisesta telakkatoiminnasta.

Museoon on sijoitettu tietomajakoita, joiden näytöltä saa runsaasti tietoa vanhoista laivoista, kotona merimiestä odottavan perheen elämästä tai merimiesten arjesta. Esimerkiksi Päivätasaajan ensikertaa ylittäneille järjestetään seremonia, joka on vanha perine. Harvoin enää sentään tervataan tai heitetään yli laidan. Monelle rankan kasteseremonian läpikäyminen oli ylpeydenaihe.

RAUMAN MERIMUSEO

Osoite: Kalliokatu 34, Rauma.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kotimuseo Kirstissä varttuneemmille vierailijoille tulee hymy huulille

LUE MYÖS: Kotimuseo Marelan isäntä Gabriel Grandlund teki jättiomaisuuden laivanvarustajana

LUE MYÖS: Kuuskajaskari elää uutta elämää – nyt kuka tahansa pääsee aistimaan entisen linnakesaaren tunnelmaa

LUE MYÖS: Kylmäpihlajan majakasta tuli mukava päiväretkikohde – siellä voi yöpyäkin

LUE MYÖS: Lönnströmin kotimuseo on ainutlaatuinen kotimainen nähtävyys

LUE MYÖS: Vanha raatihuone on alkuperäisessä asussaan

LUE MYÖS: Vanha Rauma on Unescon suojeluksessa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.