KANTA-HÄME / HÄMEENLINNA – Vieraita astuu sisään tasaiseen tahtiin. Jean Sibeliuksen (1865-1957) syntymäkoti on suosittu nähtävyys. Sekään ei haittaa, että mestarisäveltäjä vietti tässä talossa vain lyhyen ajan ja museokodin huonekalut eivät ole alkuperäisiä. Restaurointityön jälkeen kodin tunnelma on saatu alkuperäisen tuntuiseksi.
Sibeliuksen Hallituskadun asunto on säilynyt, vaikka ympäröivät puutalot ovat jo kadonneet. Kansallissäveltäjämme koti säästyi purkutuomiolta, koska se päätettiin museoida jo 1960-luvulla. Rakennuksen empireulkoasukin on palautettu mahdollisimman lähelle alkuperäistä 1860-luvun ulkonäköä.
Sisätiloissa huoneet on tapetoitu sen tiedon mukaan, mitä on paljastunut uudempien tapettikerrosten jäljiltä. Tärkeä osa museon antia on Sibeliuksen suvun lahjoituksena luovutetut esineet, asiakirjat, kirjeet ja valokuvat.
Perheen isä Christian Sibelius oli lääkäri. Ammatti koitui myös hänen kohtalokseen, sillä hän menehtyi potilaita hoitaessaan pilkkutautiin. Poika Jean oli silloin vasta 3-vuotias. Isän kuoleman jälkeen perhe joutui muuttamaan kodistaan. Jean Sibelius asui Hämeenlinnassa elämänsä 20 ensimmäistä vuotta viidessä eri osoitteessa.
Perheen omat huonekalut menivät konkurssin myötä. Se mitä jäi jäljelle, tarvittiin uudessa kodissa. Sibeliuksen suvulta ovat peräisin muun muassa biedermeiertyylinen lipasto ja seinäkello. Nähtävänä on kopioina äidin Maria Sibeliuksen tekemä konkurssianomus, isän perunkirja ja jäljennöksiä Jeanin kirjoittamista kirjeistä.
Eräs kamareista on perimätiedon mukaan Sibeliuksen makuuhuone. Sekin on sisustettu aikakauden huonekaluilla. Museossa on esillä erilaisia soittimia. Kitara on alun perin kuulunut Jannen isälle. Sibeliuksen syntymäkodissa voi kuunnella säveltäjän musiikkia äänitteinä. Toisinaan salissa järjestetään kamarikonsertteja.
SIBELIUKSEN SYNTYMÄKOTI
Osoite: Hallituskatu 11, Hämeenlinna.
LUE MYÖS: Hämeen linna – tiili puolustuslinnakkeen materiaalina on harvinainen
LUE MYÖS: Museo Militaria on eräs Suomen tasokkaimmista museoista
LUE MYÖS: Palanderin talo esittelee hämeenlinnalaisen porvarisperheen elämää 100 vuotta sitten
LUE MYÖS: Hämeenlinnan palomuseo esittelee visuaalisin keinoin palotorjunnan kehittymistä eri aikakausilla
LUE MYÖS: Hämeenlinnan Vankilamuseo on lapsiperheiden suosiossa