Rohkeasti kylpylään

Budapestin kylpyläperinne ulottuu kauas Rooman vallan aikaan, jolloin roomalaiseen elämänmenoon jo kuului olennaisena osana termaalisten altaiden suomasta rentouttavasta vaikutuksesta nauttiminen.

Lämpimästä vedestä ei ole Budapestissa koskaan ollut puutetta, sillä kaupunki sijaitsee valtavan termaalivesialtaan päällä. Maan alta pulppuaa kuumaa ja mineraalipitoista vettä lukuisista eri paikoista. Syystäkin Budapestin kylpylöiden valikoima on aina ollut laaja.

Myös talvella voi kylpeä ulkosalla

Maan sisuksista purkautuvan veden lämpötila vaihtelee +30 C ja +70 C asteen välillä, joten vettä joudutaan myös jäähdyttämään ennen kuin se on soveliasta kylpemiseen. Eri altaisiin johdetun veden lämpötilan vaihdellessa voi kylpylän asiakas valita itselleen sopivan altaan. Yksi allas on yleensä varattu uimista varten. Osa altaista voi sijaita myös ulkosalla. Myös nämä ovat auki läpi vuoden. Kylpylöitten yhteydessä on aina mahdollisuus saunoa, suomalaistyyppisessä tai turkkilaisessa höyrysaunassa.

Suurkaupungin ahtaiden asuntojen kylpymahdollisuudet ovat aina olleet rajalliset. Siksi monille kylpylöiden tarjoamat mahdollisuudet ovat olleet peseytymisen kannalta välttämättömät. Kylpylässä käynnillä on ollut myös tärkeä sosiaalinen merkitys, sillä siellä voi vaihtaa ystävien kanssa kuulumiset tai pelata shakkia lämpimässä vedessä istuskellen.

Jätä kiire hetkeksi

Kun talvipäivänä pustalta puhaltava kylmä viima saa Budapestissä vierailevan turistin jäsenet jähmettymään, kannattaa poiketa paikalliseen kylpylään nauttimaan lämmöstä. Nähtävyydet ja kiire jääkööt hetkeksi. Rentouttavan kylpyläkokemuksen jälkeen unkarilainen ruoka ja kaupungin nähtävyydet maistuvat jälleen.

Monissa Budapestin kylpylöissä eletään vielä osittain kommunistiajassa. Opasteet ovat usein vain paikallisella kielellä ja henkilökunta puhuu sujuvasti vain unkaria. Parhaiten vieras turisti pärjää, kun katsoo ensin miten muut toimivat.

Altaiden vesi on sameaa ja tuoksuu rikiltä. Pukuhuonetilat eivät aina vastaa sitä mihin Suomessa on totuttu. Näiden seikkojen ei pidä antaa häiritä, vaan kannattaa nauttia kylpemisen suomasta nautinnosta.

Kylpyläpaikaksi voi valita eksoottisen jo turkkilaisten perustaman Rudasin kylpylän tai Euroopan suurimman Széchenyin kylpylän, jonka ulkoaltaissa lämmin vesi nostaa talvella miellyttävän höyrykerroksen. Moni suunnistaa Tonavan rannalla sijaitsevaan kylpylähotelli Gellértin jugendtyyliseen tunnelmaan. Kaupungin turistitoimistosta saat lisäinfoa ja kartan kaikista Budapestin kylpylöistä.

Kylpy Gellértissä on elämys

Käynti Gellértissä kannattaa, sillä jo pelkästään rakennus ja sen sisäosat ovat nähtävyys. Vajaa sata vuotta sitten valmistunut rakennus kätkee sisälleen lukuisia kauniita yksityiskohtia. Sisätiloissa on säilytetty alkuperäisiä jugendtyylisiä lasimaalauksia, mosaiikkeja ja veistoksia. Naisten ja miesten identtiset kylpylätilat ovat erikseen. Näissä uimapuvun käyttö ei ole sallittua. Sisätiloista löytyy myös yhteinen uima-allasosasto, jossa käytetään uimapukuja.

Kesäkauden aikana avataan Gellértin ulkoaltaat aurinkoterasseineen. Erikoisuutena on oma osasto nudisteille.

Jokaiselle asiakkaalle annetaan talon puolesta pyyhe ja pieni esiliina (ainakin miesten puolella), jolla voi halutessaan verhoilla alavatsan seutua. Päässä tulee pitää omaa tai talon antamaa kevyttä uimalakkia. Erilämpöisiä altaita on kolme, joista voi valita sopivimman. On melkoinen näky, kun raavas, märkä mies nousee altaasta pieni essu reiteen liimautuneena lypsylakkia muistuttava päähine päässään.

Suomalaista saunaa muistuttavia ”lämpöhuoneita” on kolme, kaikissa eri lämpötila. Kuumimmassa saunassa lämpötila nousee nippa nappa yli 70 asteen. Varoituskyltit saunaosaston seinässä kehottavat sydänvikaisten ja lasten pysyvän poissa tästä kuumimmasta paikasta. Lopuksi vilvoitellaan rauhassa suureen lakanan tapaiseen pyyhkeeseen kietoutuneena.

Osoite: Kelenhegyi út 4, Gellért-kukkulan alapuolella Szabadság-sillan (Vapaudensilta) kupeessa.

www.gellertfurdo.hu

Kylpyläsanasto

Unkarinkielinen sana fürdő tarkoittaa kylpylää.

Termaalinen vesi eli yli 30 asteinen lämminvesi pulppuaa maan alta kuumavesilähteistä.

Terveysvesi tarkoitta mineraalivettä, jolla on terveyteen myönteisesti vaikuttava ominaisuus. Terveysveden laadun arviointia edeltää pitkäaikainen tutkimus ja testaus. Terveysvesi on mineraalipitoista; se sisältää esim. kalsiumia, magnesiumia, sulfaatteja, kloridia ym.

Terveyskylpylä on kylpylälaitos, jossa on käytössä terveysvettä ja siellä saa erilaisia hoitopalveluita.

Balneoterapia tarkoittaa kylpylähoitoja, joissa käytetään terveysvettä tai terveysmutaa.

Miten toimia kylpylässä

Kommunistiajan perinteet näkyvät hyvin Budapestin kylpylöissä. Unkarin kieltä taitamattomalle alku on aina vähän hankalaa. Opasteet ovat unkariksi ja kylpylän henkilökunta puhuu yleensä pelkästään unkaria. Hintaviidakko on melkoinen, sillä jokainen hoito ja kylpymahdollisuus on ilmoitettu erikseen lipunmyynnin yhteydessä.

Osa kylpylöistä on varattu vain miehille. Osassa on naisten ja miesten päivät vuoropäivinä tai niissä on yleinen allasosasto ja varsinainen kylpyläosasto erikseen miehille ja naisille.

Pääsylippu pitää säilyttää, sillä esimerkiksi Gellertin kylpylässä sitä kysytään kolme kertaa ennen kuin pääsee varsinaiselle kylpyläosastolle. Monessa paikassa ovista pääsee eteenpäin vain koputtamalla oveen tai kun se avataan unkarinkielisen kuulutuksen jälkeen. Yleensä riittää, kun seuraa miten paikalliset toimivat. Oma pyyhe ja uimapuku kannattaa ottaa mukaan, sillä se yksinkertaistaa asioita. Monet pitävät jalassaan omia kylpytossujaan.

Yleisellä uima-allaspuolella käytetään uimapukua, mutta varsinaisella kylpyläpuolella ne eivät ole sallittuja. Siellä jaetaan pyyhkeet ja hieman nenäliinaa suuremmat esiliinat, joilla voi peittää sukukalleutensa. Päässä pitää käyttää omaa tai kylpylän lypsylakkia muistuttavaa päähinettä. Nämä päällä voi sitten nauttia erilämpöisistä altaista tai käydä turkkilaisessa saunassa. Myös suomalaistyyppisiä saunoja on tarjolla.

Lämminvesialtaiden jälkeen vilvoitellaan kylmemmissä altaissa ja levätään suureen lakanan tapaiseen pyyhkeeseen kietoutuneena.

Muita kylpylöitä

Rudasin terveyskylpylä ja uimala

Rudasin kylpyläperinteet ulottuvat turkkilaisvallan ajalle, sillä se perustettiin jo 1500-luvulla. Kupolikaton alla on kahdeksankulmainen allas ja sen ympärillä neljä pienempää allasta, joissa kaikissa on erilämpöistä vettä. Tästä nautinnosta pääsevät osalliseksi vain miehet, mutta myöhemmin rakennettu allasosasto on myös naisten käytössä.

Osoite: Döbrentei tér 9.

Lue lisää

Lucácsin terveyskylpylä ja uimala

Vuonna 1894 rakennettu, mutta täysin nykyaikaistettu kylpylä on eräs Budapestin suosituimpia. Sillä on käytössään myös talven auki olevat ulkoaltaat, joiden termaalinen vesi kumpuaa syvistä lähteistä. Kylpeminen on siten miellyttävää myös talvella.

Kylpylä on aina ollut paikallisten kirjailijoiden ja taiteilijoiden suosiossa, mutta vieraita on saapunut kaikista maailmankolkista. Hoitojen avulla parantuneet ovat ilmaisseet kiitollisuuttaan pienillä marmorilaatoilla, joita voi vieläkin nähdä kylpylän seinillä.

Osoite: Frankel Léo u. 25-29.

www.lukacsbath.com

 Széchenyin terveyskylpylä ja uimala

Kaupunginpuistossa sijaitseva Széchenyin kylpylä on eräs Euroopan suurimmista. Kylpylän lähde on Budapestin syvin ja vesi kuuminta. Se pulppuaa maan pinnalle yli 70 asteisena, joten sitä joudutaan jäähdyttämään kylpyä varten. Ulkoaltaat ovat auki myös talvisin.

Komea päärakennus on vuodelta 1913 ja uima-altaat vuodelta 1923. Kylpylän sisätilat on koristeltu hienoilla patsailla ja lasimosaiikeilla.

Osoite: Állakerti körút 11.

www.szechenyibath.com

Palatinuksen uimala

Margit-saarella sijaitseva Palatinuksen kylpylä on Budapestin kauneimpia. Seitsemän uima-altaan lisäksi alueella on kuumia lähteitä ja vesiliukumäkiä sekä aaltoallas. Uimala on auki vain kesäisin.

Osoite: Margit-saari.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU