Romanttinen reitti – hakkapeliittojen jalanjäljillä

Rothenburg.

Romanttinen reitti vie aikamatkalle menneisyyteen. Idyllinen tie kulkee Keski-Saksan viinialueilta kohti lumipeitteisiä Alppeja. Romanttiset keskiaikaiset kaupungit, hauskat nahkahousut sekä oluttuopit ja makkarat tulevat tutuiksi.

Saksassa on kymmenittäin nimettyjä turistireittejä. Teemalliset maisematiet yhdistävät samantyyppisiä nähtävyyksiä. Valittavana on muun muassa Saksalainen Alppitie (Die Deutsche Alpenstrasse), Linnareitti (Die Burgenstrasse) tai Grimmin veljesten Saksalaisten satujen reitti (Die Deutsche Märchenstrasse).

Vanhin ja myös suosituin matkailutie on Romanttinen reitti, Die Romantische Strasse. Ajatus turistitiestä syntyi jo vuonna 1950. Reitti kulkee Main-joelta Etelä-Baijeriin Alppien juurelle. Mahtipontinen Würzburg on Romanttisen reitin portti ja Füssen sen päätepiste. Maisematie kulkee Mainilta Tauber– ja Wörnitz -jokien laaksoon, ylittää Tonavan ja seuraa sen sivujoen Lechin uomaa aina Alpeille asti. Matkan varrelle osuu 27 historiallista kaupunkia ja kylää. Matkaa kertyy noin 350 kilometriä, mutta autoilija poikkeaa helposti muuallekin

Maisemaltaan reitti ei ehkä ole Saksan komeimpia, mutta romantiikkaa voi aistia ikivanhoissa keskiaikaisissa kaupungeissa Rothenburg ob der Tauberissa, Dinkelsbühlissä tai Nördlingenissä.

Muurien ympäröimien pikkukaupunkien lisäksi tarjolla on kauniita jokimaisemia, viinikyliä, kirkkojen ja linnojen barokki- ja rokokootaidetta. Hyvin säilyneiden kaupunkien muurien sisäpuolella, ristikkotalojen välissä olevilla kapeilla kujilla voi helposti aistia keskiaikaisen elämän kiihkeän tunnelman.

Rothenburg ob der Tauber – kaupunki Jumalan armosta

Romanttisen reitin Rothenburg ob der Tauber on matkan helmi. Mystinen keskiaikainen ilmapiiri tempaa mukaansa välittömästi kaupunkiin tullessa. Tauber-joen korkealle rantatöyräälle rakennettu kaupunki ei juurikaan ole muuttunut neljäänsataan vuoteen. Elämä on pysähtynyt 1600-luvulle. Rothenburgin tuhoutuminen on kuitenkin ollut kahdesti aivan hilkulla.

Nuschin kulaus

Rothenburgin kuuluisin mies on tarmokas pormestari Georg Nusch, joka pelasti omalla toiminnallaan kaupungin varmalta tuholta. Tarinan mukaan Saksan keisari Matias oli tulossa vierailulle kaupunkiin. Häntä varten lasimestari oli saanut tehtäväkseen valmistaa viinipikarin, jota ei olisi missään muualla. Komea tuoppi jäi kuitenkin käyttämättä, koska keisari ei saapunutkaan.

Myöhemmin 30-vuotisen sodan riehuessa alueella katolisten ylipäällikkö Tilly valloitti protestanttien puolella taistelleen Rothenburgin. Odotettavissa oli kaupungin ryöstäminen ja polttaminen. Uhkaavassa tilanteessa tuotiin Tillylle keisari Matiakselle valmistettu tuoppi täynnä hyvää viiniä. Humalapäissään Tilly lupasi säästää kaupungin tuholta, jos joku kaupunkilaisista pystyisi juomaan täysinäinen pikarin tyhjäksi yhdellä kulauksella. Pormestari Nusch suoriutui Tillyn hämmästykseksi tehtävästä ja kaupunki pelastui.

Georg Nuschin “mestarikulaus” on perinne, jota yhä vaalitaan monin tavoin. Torin pohjoislaidalla olevan rakennuksen kellon näyttäessä tasatuntia avautuu kaksi ikkunaa. Toiseen ilmestyy pormestari Nusch juomaan mestarinkulaustaan., toisessa ikkunassa Tilly hämmästelee ihmeissään urotekoa.

Sattuma pelasti sodan hävitykseltä

Toisen maailmansodan aikana kaupungin tuhoutuminen oli jälleen lähellä. Sodan lopulla keväällä 1945 liittoutuneiden joukot olivat jo kaupungin porteilla valmiina tykistötulitukseen. Sattumalta paikalla ollut sotaministeri John McCoy kysyi komentavalta kenraalilta mahdollisuutta olla tuhoamatta kaunista kaupunkia. Kenraali suostui ja kaupunki säästyi.

Raatihuoneen tornista avautuu komea näköala

Rothenburgin Raatihuoneen 60 metriä korkeasta goottilaisesta tornista avautuu kaunis näköala alas kaupunkiin ja ympäröivään maaseutuun. Tornin huipun kapealle näköalatasanteelle vievät kapeat kierreportaat. Puuduttavasta noususta ja näköalatasanteen huterista kaiteista huolimatta vaivannäkö kannattaa.

Tervetuloa Kidutusmuseoon!

Keski-Eurooppa on täynnä keskiaikaisia kidutusmuseoita, joissa esitellään vanhoja ja usein varsin sadistisiakin rankaisumenetelmiä. Rothenburgin luostarin kellarikerrokseen sijoitettu museo ei tee poikkeusta. Esillä on pyövelinmiekkoja, häpeäpenkkejä, kielirautoja, siveysvöitä ja piinapenkkejä. Esineiden ja maalausten avulla kävijä saa hyvän kuvan keskiajan oikeudenkäytöstä.

Romanttisen reitin parhaat pysähdyspaikat

Würzburg

Würzburg moukaroitiin maan tasalle toisen maailmansodan lopussa vuonna 1945. Würzburgilaiset kunnostivat barokkikaupunkinsa hämmästyttävällä vauhdilla. Main –joen varren Würzburg on monine kirkkoineen ja barokkirakennuksineen Saksan kauneimpia kaupunkeja.

Ruhtinaspiispojen palatsi on Würzburgin päänähtävyys. Se on myös eräs Euroopan upeimmista barokkipalatseista. Eteishallissa on maailman suurin maalaus, italialaisen Giovanni Tiepolon kattofresko.

Vanha pyhimysten kuvilla koristeltu Main –silta johtaa joen toiselle puolelle Marienbergin linnalle. Molemmat muodostavat kokonaisuuden, joka ei jää matkailijalta näkemättä.

www.wuerzburg.de

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg on Saksan parhaiten säilynyt keskiaikainen kaupunki. Taukorautakyltit, ristikkotalot ja kapeat kujat tekevät siitä Romanttisen reitin valokuvauksellisemman kohteen.

www.rothenburg.de

Dinkelsbühl

Yli tuhat vuotta vanha Dinkelsbühl on keskiaikaisten muurien ympäröimä. Hellyttävä episodi esti kaupungin tuhoutumisen 30-vuotisen sodan kahinoissa. Vuonna 1632 ruotsalaiset joukot valloittivat kaupungin eversti Dietrich von Sperreuthin johdolla. Kun pikkukaupungin lapset rukoilivat everstiltä armoa, von Sperreuth heltyi ja kaupunki säästyi tuholta.

Nördlingen

Nördlingenillä oli ratkaiseva merkitys 30-vuotisen sodan kulkuun. Vuonna 1634 käyty Nördlingenin taistelu oli sodan käännekohtia. Protestantit kärsivät murskatappion, minkä jälkeen monet valtiot kääntyivät katolisen keisarin puolelle. Nördlingenin taistelun jälkeen eteläinen Saksa on ollut katolinen.

www.noerdlingen.de

Augsburg

Lech-joen Augsburgin historia ulottuu aina Rooman vallan aikoihin asti. Se onkin Baijerin vanhin kaupunki. Augsburg tunnetaan säveltäjänero Mozartin isän Leopoldin syntymäkaupunkina ja ennen kaikkea kuuluisasta Fuggerien pankkisuvusta.

Augsburgissa on paljon hienoja rakennuksia, tyylikkäitä suihkukaivoja ja leveitä puistokatuja. Renessanssityylinen, 78 metrin korkuinen raatihuone Perlachturm on Keski-Saksan mahtavin raatihuone.

www.augsburg.de 

Wieskirche

Wieskirchen pyhiinvaelluskirkko sijaitsee kauniilla metsäisellä niityllä. Sitä pidetään Saksan kauneimpana rokokoo -kirkkona. Erityisesti sen koristeelliset sisätilat saavat kävijän huokailemaan. Wieskirche kuuluu Unescon maailmanperintöjen luetteloon.

www.wieskirche.de

Oberammergau

Oberammergau tunnetaan joka kymmenes vuosi esitettävästä Kärsimysnäytelmästään. Seuraava esitys on vuonna 2010, mutta myös välivuosina kauniissa kylässä kannattaa poiketa. Teatteritalossa esitellään kiinnostuneille Kärsimysnäytelmän  lähes 400-vuotista historiaa. Lähellä Oberammergauta sijaitsee Baijerin kuuluisa Ettalin luostari.

www.oberammergau.de

Füssen/Neuschwanstein

Baijerin hullun kuninkaan Ludvig II:n satulinna Neuschwanstein on Baijerin suosituin nähtävyys. Füssenin kupeessa sijaitsevassa linnassaan Ludvig II vietti osan nuoruuttaan. Näköetäisyydellä Neuschwansteinista sijaitsee Hohenschwangau, Ludvig II:n isän Maksimilianin rakentama kesälinna.

www.neuschwanstein.com

Linderhof

Linderhof on Ludvig II:n linnoista ainoa, joka valmistui kuninkaan eläessä. Kultaa, samettia ja marmoria ei säästelty. Loisteliaan linnan ympärillä on kaunis puisto sekä keinotekoinen mystinen Venuksen luola.

www.linderhof.de

Romanttinen reitti (Die Romantische Strasse)

Saksan suosituin matkailureitti kulkee Baden-Württembergin ja Baijerin kauneimpien seutujen läpi. Sen pystyy ajamaan päivässä, mutta aikaa kannattaa varata useampi vuorokausi. Matkan varrelle osuu lukuisia suosittuja matkailunähtävyyksiä.

Romanttinen reitti on autoilijoiden ohella myös moottoripyöräilijöiden suosiossa. Lisäksi tien läheisyydessä kulkee pikkuteitä pitkin pyörätie. Saksan kattavasta pyörätieverkostosta löytyy tarkempaa tietoa osoitteista www.romantischestrasse.de ja www.bayerninfo.de.

Reitin pituus: Noin 350 kilometriä.

Lähtöpaikka: Würzburg.

Päätepiste: Füssen.

Majoitus: Romanttisen reitin varrella on runsaasti hotelleja, majataloja ja yksityismajoitusta. Sesonkikauden (heinäkuun puolesta välistä elokuun loppuun) ulkopuolella yöpaikan löytää melko helpolla. Tosin mitä pidemmälle ilta ehtii, sitä vähemmän on tilaa. Majapaikan voi varata etukäteen internetistä (www.romantischestrasse.de).

Kyläjuhlia: Lähes jokaisella saksalaisella kaupungilla ja kylällä on omat juhlansa, jotka liittyvät tiettyyn merkkihenkilöön, pyhimykseen tai historialliseen tapahtumaan. Turistit toivotetaan aina tervetulleiksi mukaan. Festivaaleja vietetään eniten kesäkuukausien aikana. Tarkemmat tiedot ja ajankohdat löytää paikkakuntien omilta internet -sivuilta.

Eteenpäin: Romanttiselta reitiltä voi poiketa esimerkiksi Müncheniin tai Nürnbergiin. Reitin loppupäästä voi jatkaa olympiakaupunki Garmisch-Partenkircheniin ja Zugspitzen jylhiin maisemiin. Myös Itävallan Innsbruck on lähellä.

Lisätietoja:

www.romantischestrasse.de

www.deutschland.de

www.bayerninfo.de

Donauwörth.
Dinkelsbühl.
Würzburg.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU