Bruggen kyttyräselkäiset sillat, kanavat ja satoja vuosia vanhat tiilirakennukset synnyttävät upean postikorttimaiseman. Historiaa huokuva Brugge ei ole pelkästään Belgian somin kaupunki, vaan vastaavaa ei löydy koko Euroopasta. Kanavien ja siltojen kaupunki on kuin suoraan lasten satukirjasta.
Bruggen flaamilainen nimi tarkoittaa siltaa, sillä kaupunki on saanut nimensä jo 200-luvulla yhdestä kanavan yli kulkeneesta sillasta. Joenylistyspaikan kohdalle perustetusta kylästä kehittyi eräs Euroopan rikkaimmista kaupungeista. Siltoja on nykyisin jäljellä 80, joista suurin osa on vanhoja kivisiltoja.
Keskiaikainen Burgundin herttuoiden Brugge oli vuosisatoja sitten tärkeä taloudellinen keskus. Porvariston hyvinvointi kukoisti ja flaamilainen tunnelmallinen taide oli arvossaan. Kaupungin käsityöläisten huikea ammattitaito kehitti pitsinnypläyksen ja seinävaatteiden, gobeliinien kudonnan todelliseksi taiteeksi. Rahaa virtasi kaupungin ja ökyrikkaiden kauppiaiden kirstuihin.
Auvoinen elämä kuitenkin päättyi tylysti. Keskiajalla, Bruggen kulta-aikana, kaupungin Zwinjoen satamassa lastattiin ja purettiin tavaraa kaikkialta maailmasta. Menestystä riitti 1400-luvun lopulle asti, kunnes Zwinjoki liettyi ja kaupankäynti romahti. Bruggesta tuli alakuloinen ”kuollut kaupunki”, jonka rappio kesti aina 1900-luvun alkuun asti.
Ruususen unta uinunut kaupunki heräsi eloon matkailun ansiosta. Nyky-Bruggella on yhä 1400-luvun kasvot. Vanhankaupungin yhdenmukainen keskiaikainen arkkitehtuuri eräs Euroopan parhaiten säilyneitä.
Autoilla ei ole mitään asiaan Bruggen keskustaan, vanhakaupunki on jalankulkijoiden kaupunki. Sulassa sovussa tallustelijoiden kanssa kaupungin kapeilla kujilla liikkuvat vossikat. Bruggessa kuuluukin alituinen kavioiden kopse. Keskusaukiolta Marktilta järjestetään puolen tunnin kiertoajeluja hevosten vetämissä rattaissa. Kielitaitoiset vossikkakuskit toimivat oppaina.
Viehkein, ja ainakin edullisempi, tapa tutustua kaupunkiin on veneestä käsin. Kiertoajeluveneet lähtevät Vismarktin eli kalatorin, Rozenhoedkaai-, Dyver– ja Gruuthuseburg -katujen laitureilta. Maksusta pääsee nauttimaan retkestä kyttyräselkäisten siltojen ali ja ohi murattien peittämien vanhojen rakennusten. Toisinaan saa väistellä kanavan varrella kasvavien veden pintaan kaartuvien itkupajujen notkeita oksia.
Venekierros kestää puolisen tuntia ja veneet kiertävät lähtölaiturista riippumatta samoja reittejä. Veneajelulle pääsee joka päivä, paitsi talvella, jolloin kanavat saattavat jopa jäätyä. Myös illalla veneet ovat laiturissa. Harmi, sillä kanavanvarren maisemat on upeasti iltavalaistu; rantalaitureilla kävely on silloin hieno elämys.
Kaupunkiin tutustumista voi jatkaa kävelemällä Marktille, historialliselle aukiolle Grand placelle. Aukion pohjoisreunalla on alkuperäisessä kunnossa olevia porraspäätyisiä kiltataloja. Eri ammattikuntien tunnukset ovat yhä nähtävissä talojen fasadeissa.
Keskellä toriaukiota entisen giljotiinin ja hirttopuun paikalla on 1800-luvulla Ranskaa vastaan tehdyn kapinan johtajien ja flaamilaissankareiden Pieter de Coninckin ja Jan Breydelin muistomerkki.
Itäisellä sivulla on uusgoottilainen palatsirakennus, jonka päädyssä on posti. Eteläreunaa hallitsee tiilinen kauppahalli Halle ja 83 metriä korkea Belfort, kellotorni. Jos jaksaa nousta 366 porrasta ylös, pääsee nauttimaan maisemista lintuperspektiivistä. Tornin kelloja käytettiin aikoinaan ajan ilmoittamiseen sekä kaupunkilaisten varoittamiseen vaaroista. Kesäaikana tornista soitetaan melodisia aamu- ja iltasoittoja.
Kauppahalli toimi keskiaikaisen Bruggen kaupankäynnin keskuksena, josta kuuluisia flaamilaisia kankaita myytiin kaikkialle Eurooppaan.
Kivenheiton päässä Marktilta on Burg, Raatihuoneen edustan aukio. Burg eli Linnoitus oli 1700-luvulle saakka muurien ja porttien suojassa. Paljon on aikojen kuluessa purettu, mutta korskea kaupungintalo, Stadhuis on yhä paikallaan. Se on eräs Belgian komeimpia ja vanhimpia. Sisätiloista löytyy koristeellinen Goottilainen sali.
Kaupungintalon vieressä on kultakimalteinen renessanssityylinen kirjurintalo ja Brugse Vrijen palatsi, jonka suojissa on kaupungin matkailuneuvonta. Sieltä kannattaa hakea kaupunginkartta ja esitteitä. Aukion länsilaidalla on tärkeä Pyhän Veren kappeli, jossa säilytetään arvokasta pyhäinjäännöstä: kristallipulloa, jossa on Jeesuksen verta!
Bruggen ”katukuvaan” kuuluvat kanavissa uiskentelevat valkoiset joutsenet, kaupungin symbolit, joiden merkitys alkaa 1400-luvulla. Kaupungin asukkaat katkaisivat kiukuspäissään kaulan kuninkaan neuvonantajalta Lanchalilta (”pitkä kaula”), jonka suvun vaakunassa oli joutsen. Rangaistukseksi kuningas määräsi bruggelaiset hoitamaan joutsenia ikuisesti. Tehtävää hoidetaan nykyisinkin. Jokaisen joutsenen nokassa on B -kirjain Bruggen kaupungin merkkinä.
Kaarisillan takana näkyvä massiivinen tiilitorni on Onze Lieve Vrouwekerk -kirkko, jossa on Kaarle Rohkean ja Burgundin Marian hautakappeli.
Hieman syrjemmällä kaupungin keskustasta löytyy rauhan tyyssija, Beginghof. Pienen kaarisillan ylittämisen jälkeen siirrytään maailmaan, jossa aika on pysähtynyt vuosisatoja taaksepäin. Begiinit olivat flaamilainen hurskas naisjärjestö, jonka jäsenet viettivät yksinkertaista elämää. Benediktiininunnat korvasivat 1930-luvulla mietiskelylle, rukouksille ja pitsitöille elämänsä pyhittäneet begiinit.
Keväällä Beginghofin idyllistä rauhaa värittävät keltaiset narsissit, jotka peittävät puiden lomassa viheriöivän nurmikon.
Bruggen faktat
Asukkaita: 43 000.
Sijainti: Flanderin maakunnassa, noin 100 km Brysselistä länteen.
Kieli: Flaami. Bruggelaiset ymmärtävät, että heidän kieltään harva ulkomaalainen osaa, ja siksi keskustelu käydään turistin kanssa aina englanniksi.
Erityistä: Brugge on Brysselin jälkeen Belgian suosituin matkailukohde.
Miten sinne pääsee: Bruggeen pitää lentää Brysselin kautta, sillä suoraa lentoyhteyttä Suomesta ei ole. Brysselistä on myös hyvät junayhteydet Bruggeen. Omalla autolla matka Brysselistä Bruggeen kestää reilun tunnin liikenteestä riippuen.
Bruggen matkailutoimisto
Matkailutoimistosta voi varata itselleen myös majapaikan. Muun muassa yksityismajoituksen hinnat ja osoitteet selviävät toimiston henkilökunnan avulla. Varaus kannattaa tehdä heti kaupunkiin saavuttaessa tai internetin avulla jo etukäteen.
Osoite: Burg 11.