Rosenlew-museo tarjoaa nostalgisen matkan vuosikymmenien taakse

SATAKUNTA / PORI – Rosenlew-yhtiön kruunupäinen R-logo on tuttu monelle suomalaiselle. Se oli ikuistettuna usean kodinkoneen kylkeen jääkaapista pesukoneeseen. Silti moni Rosenlew-museossa vieraileva hämmästyy nähdessään, kuinka laajasti yhtiö oli vuosikymmenien ajan merkittävä osa suomalaisten arkea.

Aittaluodossa perinteisen tehdasalueen kupeessa sijaitseva Rosenlew-museo on yhtiön oman tuotannon ympärille rakennettu kohde. Se esittelee vuosina 1853-1987 toimineen Rosenlewin sukuyhtiön tarinan. Alun perin yksityinen museo olikin tarkoitettu vain yhtiön omaan käyttöön. Tänne pääsivät lähinnä yhtiön vieraat. Vuodesta 2006 lähtien kokoelmat ovat olleet kaikkien nähtävänä.

Museon synty ei ole ollut vain sattumaa, sillä kotiseutuneuvos Olavi Koskisen tehtäväksi annettiin kerätä talteen Rosenlew-yhtiön historiaan liittyvää esineistöä. Koskisen keräämä aineisto sijoitettiin tehtaan kupeessa sijaitsevaa vanhaan punatiiliseen viljamakasiiniin. Arkkitehti Georg Theodor Chiewitzin suunnittelema varastorakennus valmistui 1860-luvun lopulla. Chiewtz ehti kuitenkin kuolla ennen työnsä valmistumista.

Ilman lämmitystä ollut viljamakasiini ei ollut aluksi paras mahdollinen säilytyspaikka museoesineille. Nyt kunnostuksen jälkeen museossa on asianmukaiset tilat esittelytoimintaa varten. Moni yllättyy museon mielenkiintoisesta ja laadukkaasta tarjonnasta. Kokoelmissa on esillä Rosenlewin valmistamasta puimakoneesta Porin Matti –lämmitysuuneihin. Nähtävänä on myös Timo Sarpanevan suunnittelemia patoja ja pannuja. Yksi vitriini varattu Rosenlewin Urheilijoille (RU-38).

Rosenlew-yhtiö historia alkaa vuodesta 1853, kun kauppias Fredrik Wilhelm Rosenlew perusti tulevan suuryrityksen. Yhtiön päätoimiala oli aluksi sahateollisuus. Pian mukaan tulivat metalliteollisuus, kemiallinen puunjalostusteollisuus, pakkausteollisuus ja voimateollisuus.

Rosenlewistä tuli ajan myötä eräs suurimmista Porin seudun työllistäjistä. Yhtiö oli vahvasti edistämässä suomalaista muotoilua. Rosenlewin tuotteet eivät olleet tunnettuja pelkästään Suomessa, vaan niitä myytiin ympäri maailmaa.

Museon informatiivinen anti on laaja. Monelle vierailijalle museo vanhoine televisiomainoksineen synnyttää nostalgisen mielen. Esillä on tuttuja esineitä omilta lapsuusvuosilta. Museon 1960-luvun keittiö kodinkoneineen saa hymyn huulille.

ROSENLEW-MUSEO

Osoite: Kuninkaanlahdenkatu 14, Pori.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Juseliuksen mausoleumi on eräs Suomen komeimmista haudoista

LUE MYÖS: Korsmanin talo on sisustettu 1950-luvun alun tyyliin

LUE MYÖS: Luontotalo Arkissa eläimet vaikuttavat hämmästyttävän eläviltä

LUE MYÖS: Porissa sijaitsee mahdollisesti Suomen upein teatterirakennus

LUE MYÖS: Satakunnan Museo Porissa yllättää monipuolisuudellaan

LUE MYÖS: Satakunnan palomuseo Waluvaara kertoo tarinan palontorjunnan alkuajoista kohti tätä päivää

LUE MYÖS: Yyterin hiekkarannat halutaan pitää mahdollisemman luonnontilaisena

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.