ETELÄ-KARJALA / TAIPALSAARI – Ensivaikutelma on miellyttävä. Kahvin ja vastaleivotun pullan tuoksu tulee jo heti ovella vastaan. Taipalsaaren Röytyn kotiseututalo vaikuttaa enemmänkin kyläläisten mukavalta kohtaamispaikalta kuin perinteiseltä kotiseutumuseolta. Röytyssä toimii kesällä ja jouluaikaan taipalsaarelaisten yhdistysten pitämä kahvio. Päärakennuksessa ovat myös käsityöläisten myyntipiste ja kunnan infopiste.
On Röytyssä ennenkin viihdytty. Paikka mainitaan jo 1700-luvun maakirjassa kestikievarina, jota piti lampouti Juho Röytty. Röytyn majatalo palveli kulkijoiden levähdyspaikkana aina vuoteen 1937. Kestikievarin viimeinen isäntä oli Viktor Rikkonen. Hän jälkeensä Röytty toimi vielä muutaman vuosikymmenen tavallisena maatilana, kunnes vuonna 1980-luvulla se siirtyi Taipalsaaren kunnalle.
Röytyn tiedetään olleen jo ennen kievaritoimintaa kruunun sotilasvirkatalona. Usein päällystö palkkasi vuokralaisen eli lampuodin hoitamaan tilaa ja asui itse muualla. Kruunun virkamiesten asuntoja oli tapana käyttää vuokraajan hoitamina kievareina. Kun Venäjän vallan aikana ruotujakolaitos lakkautettiin, Röytty jatkoi tavallisena kestikievarina.
Kun Röytyn kotiseututalo avattiin 1990-luvulla, siitä oli tehty monipuolinen kulttuurikeskus. Rakennukset on kuitenkin kunnostettu ottamalla huomioon Röytyn menneisyys kestikievarina. Kotiseututalosta on tehty elävä museo vanhaa kunnioittaen ja uutta toimintaa kehittämällä. Päärakennuksen huoneissa kahvion ohella kerrotaan sekä tilan että Taipalsaaren historiasta esineiden, valokuvien ja opastekstien avulla.
Röytyn huoneet on sisustettu osaksi tilan omilla esineillä ja huonekaluilla. Osa on saatu kuntalaisilta lahjoituksina. Piha-alueen riviaitoissa on esillä vanhaa talonpoikaisesineistöä, tekstiilejä, pyykinpesuvälineitä jne. Hevosajopelimuseoon on kerätty kahteen kerrokseen rekiä, kiesejä ja maatalouskoneita.
RÖYTYN KOTISEUTUTALO
Osoite: Leikonrannantie 1, Taipalsaari.